foto

Mena Suvari

  • nar. 13.2.1979 (37 let)
    Newport, Rhode Island, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mena Adrienne Suvari sa narodila 9. februára 1979 v mestečku Newport v americkom štáte Rhode Island v rodine psychiatra estónskeho pôvodu Ando Suvariho a grécko-americkej zdravotnej sestry Candice ako najmladšia zo štyroch súrodencov. Jej 3 bratia pracujú v armáde.

Svoju kariéru začala v 12-tich rokoch kariérou modelky, keď trochu zaklamala o svojom veku (v 12-tich tvrdila, že má 13), čo jej pomohlo podpísať zmluvu s modelingovou agentúrou na 5 rokov. Počas štúdia na strednej škole balansovala medzi modelingom a učením, ale nakoniec školu úspešne dokončila a presťahovala sa s rodičmi do Los Angeles.

Než prenikla do Hollywoodu objavila sa v niekoľkých úspešných seriáloch, ako „Boy Meets World“ (1995, 1996), či „ER“ (Pohotovosť) a „Chicago Hope“, kde si zahrala dospievajúce dievča nakazené vírusom HIV.

Prvú výraznejšiu úlohu dostala vo filme „Nowhere“, kde si zahrala spolu s Denise Richards. Jej ďalšou úlohou bola postava Coty Pierce, objektu sériového vraha v thrillere „Zberateľ bozkov“( Kiss the Girls) z 1997, kde si zahrala po boku Ashley Judd a Morgana Freemana. Potom zažiarila vo filme “Carrie 2: Zuřivost“ (The Rage: Carrie 2) úlohou Lisy Parker.

Za jeden z jej doteraz herecky najúspešnejších rokov sa dá považovať rok 1999, kedy si zahrala Mena postavu Heather v populárnej „teen“ komédii „Prci, prci, prcičky“. Po úlohe nevinnej mladej devy sa z nej stala divoká žene Angela v kritikmi oslavovanom oscarovom filme „Americká krása“, kde ukázala svoje všestranné herecké schopnosti. Napriek tomu, že nebola nominovaná na Oscara, získala nomináciu „britskej akadémie“ pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe.

Nasledovali úlohy v takých filmoch ako „Loser“ (Křupan) (2000), „Mušketýr“ (2001), „Sugar and spice“ (2001), kde si opäť zahrala roztlieskavačku na strednej škole, pokračovaní komédie „Prci, prci, prcičky 2“, či dráme od N. Cagea „Sonny“ (2002).

18. marca 2000 sa vydala za 38 ročného kameramana nemeckého pôvodu Roberta Brinkmanna. Zaujímavé na tom je, že bol medzi nimi 18 ročný vekový rozdiel (vekový rozdiel u jej rodičov je dokonca 24 rokov). V roku 2005 však podali žiadosť o rozvod pre v USA tak populárne „neslučitené rozdíly“.

Martin "Horrorshow" Reisinger

Herecká filmografie

2015 Badge of Honor
South of Hell (TV seriál)
2014 Don't Blink
Hysteria (TV seriál)
Opposite Sex
2013 Stalkers (TV film)
2012 Happy Valley (TV film)
Chicago Fire (TV seriál)
Knot, The
Prci, prci, prcičky: Školní sraz
2011 American Horror Story (TV seriál)
Líbat nevěstu zakázáno
Mstitel Cape (TV seriál)
Nikdy se nevzdám (TV film)
Restitution
2008 Garden of Eden, The
Sex a lži města hříchu: Skandál Teda Biniona (TV film)
Záhady Pittsburghu
Zombies: Den-D přichází
2007 Střet
Zákony Brooklynu
2006 Caffeine
Dog Problem, The
Orpheus (TV film)
Warholka
2005 Co je šeptem...
Domino
Portrét šílenství
Salon krásy
Svatební víkend
2004 Trauma
2002 Sonny
Šňup
2001 Lincolnská střední
Mušketýr
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Prci, prci, prcičky 2
2000 Křupan
1999 Americká krása
Atomový vlak (TV film)
Carrie 2
Prci, prci, prcičky
Život panny
1998 Brloh v Beverly Hills
1997 Sběratel polibků
Snide and Prejudice
Zkurvená nuda
1996 Každý den v akci (TV seriál)

Dokumentární

2005 Stephen Tobolowsky's Birthday Party
2000 American Beauty: Look Closer...
1999 Spotlight on Location: American Pie (TV film)

TV pořady

2014 Celebrity Name Game (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
2010 Real L Word: Los Angeles, The (TV pořad)
2004 Fashion News Live (TV pořad)
2002 The Teen Choice Awards 2002 (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)

Hudební videoklipy

2000 Wheatus - Teenage Dirtbag (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace