Závod s ďáblem

Race with the Devil

Thriller / Horor / Akční / Dobrodružný

USA, 1975, 85 min

Jack Starrett

Pokleslý sedmdesátky na plný koule. To destruction derby v závěru před samým finále nemělo chybu...(7.12.2011)

Rozpočet $-miliónovTržby USA $12,000,000Tržby Celosvetovo $12,100,000(20.2.2010)

Ten oficiální text distributora tady je trošku úlet,ne? Komukoliv, kdo film neviděl, důrazně doporučuju ho nečíst, protože je v něm tak 90% celýho filmu.(7.3.2012)

Od tohto som čakal veľa, ale moje očakávania ostali trochu nenaplnené. Vlastne som pozeral adrenalínový road movie, ktorý bol slušne natočený aj zahraný, dokonca by svojou kamerou a peknými akčnými scénami mohol konkurovať aj o 20 rokov mladším filmom. Tak či onak, nemôžem dať vyššie hodnotenie, lebo podľa mňa to nemalo nič spoločné s hororom, ani len okrajovo. Keby som videl aspoň kúsok krvi...(17.1.2011)

Šťabajzna a spol. z karavanu svědky satanistického rituálu - to nebude bezstarostná jízda ani s Peterem Fondou na palubě.. Dovedně a takřka bez kapky krve budovaná atmosféra ve stylu "everybody is suspect", racionální muži činu, jejich hysterické ženy, pár zdemolovaných aut a mňamózní chřestýší scéna - vítejte v 70.letech hippies a pokleslého žánru! Ve své době jistě taky báječná reklama na nezničitelnost karavanu Vogue 26´, ovšem závěrečný "Faustův kruh" už asi to obytné vozítko nerozdýchalo..(12.12.2011)

Výborný horor s patřičnou dávkou napětí (scéna s hady je fakt cool), skvělou akcí (škoda, že jí tam je poměrně málo) a dobrými herci (Peter Fonda rules). Typická sedmdesátá léta se svými plusy i minusy tak, jak je mám rád.(9.6.2008)

Slušný road movie horor, který nejvíce staví na skvělých hereckých výkonech a slušné hudbě.(19.9.2011)

Zrovna jsem dočetl oficiální text distributora a mám pocit, jako bych film viděl... Ne, to není pochvala. -> Řečeno před projekcí. Po projekci si do toho distributorského umělce šťouchnu ještě jednou a rovněž pozdravím křupany, co měli o hodnocení jasno už po první reklamě. Rychlosti třikrát nazdar! Tak a teď film. Moudrým kritikům bych rád připomněl, že jde o béčko z roku 1975. Skvěle zachycená tehdejší atmosféra za doprovodu hudby drnkající na nervy diváka, klasicky hysterické paničky, maléry, bezpráví a jeden karavan snů. Nelze než doporučit. Pokud se tedy nespokojíte s obsahem... Mimochodem, v Americe to s těmi daněmi asi nebude až tak horké. Protože flinta, kterou kluci koupili, stála 219 dolarů bez daně. Přibrali k ní dvě krabice nábojnic a platili 227. Chlapi prostě nakupovat umí...(6.12.2011)

Právě takové konce, jako byl tady, tak opravdu ve filmech nemusím, respektive je nesnáším a nenávidím. Protože si konečně po tom všem s hlavními hrdiny oddechnu a říkám si už je všechno za námi, jenže pak příjde rána kladivem do hlavy. Někde jsem četla i další název filmu, který zněl "Čtyři v rakvi" a naprosto přesně vystihuje situaci. No, nic měli dát na varování toho malého psíka a nemuselo k ničemu dojít. Co bych měla ještě tak dodat? Film si svoji atmosféru poctivě buduje od začátku do konce, kdy samozřejmě pěkně vygraduje v závěr pro mě nečekaný.(26.8.2010)

Dramatická akčná road movie, šmrncnutá prvkami hixploitationu s kvalitným hereckým obsadením. Hrá tu aj Loretta Swit alias "šťabajzna" mjr. Margaret Houlihanová z M*A*S*Hu, ktorú som doteraz nemal možnosť vidieť v žiadnom celovečernom filme. Štvorica hlavných hrdinov - ľudí z mesta tu podobne ako v Deliverance či Southern Comfort na americkom vidieku čelí bezmenným útočníkom, ktorých tváre ani totožnosť nepozná, takže nepriateľom môže byť prakticky ktokoľvek...(29.8.2010)

Tempo filmu je sice dost pomalé, atmosféra je tady ale tak hutná, že by ji film mohl lopatou rozdávat současným hororům a ještě by mu hodně atmosféry zbylo. Herci jsou výborní, závěrečná automobilová honička špičková, režisér to má pevně v rukách a celý to má ten správnej feeling sedmdesátých let. A jestli vám ten sedne, a máte rádi atmosférické horory, tak byste si tuto lahůdku neměli nechat ujít.(23.6.2010)

Držte se dál od amerického vidlákova, bo jsou tam všichni satanisti.(28.6.2010)

kombinace satanského horroru a akčního filmu upomínající na první díl Mad Maxe, o dvou manželských párech pronásledovaných sektou satanistů...vyčnívá hlavně závěrečná adrenalinová honička(24.5.2003)

Blackrain, ty už radši nedodávej vůbec nic. Takže varuji! Nečíst její komentář před shlédnutím. Javert vše, co jsem měl na srdci, napsal za mě.(12.2.2011)

Zpočátku to začíná jako kombinace hororu a road movie, později to přechází spíše v akční road movie. Spádem to trochu připomíná Duel nebo Hazardní hru, napětím možná současný Jeepers Creepers. Celková atmosféra je výborná, typické "nikomu se nedá věřit" a "všichni v tom možná jedou", i když právě tady je jediná nelogičnost filmu - kvůli dvou svědkům zorganizuje satanistická sekta velkolepou honičku po silnicích včetně falešné nehody (!), ale je to nakonec horor a tam přece logika není. Závěrečná tečka je pak spíše černý humor. Jinak typická 70.léta - účesy, auta, prostě všechno, takže kdo má filmy z téhle doby rád, měl by se na to podívat.(14.10.2003)

• Jayem

Najstupidnejši film aky som videl za posledné obdobie. Namet je sice dobry ale prevedenie do scenara otrasne.(10.10.2010)

Slušná podivaná s pořádnou dávkou atmosféry a napětí. Jeden z těch lepších filmů o sektách s ne až tak překvapujícím koncem.(4.12.2010)

Původně jsem před mnoha lety filmu udělil tři hvězdy. Avšak s nekontrolovatelně se rozrůstajícím zlem ve formě domácích seriálů a balkánských telenovel si čím dál tím více uvědomuji, že je třeba velmi oceňovat i filmy, které sice nejsou dokonalé, ale aspoň nejsou prvoplánově bezduché. A mezi takové Závod s ďáblem jednoznačně patří. Film má velmi pěkně budovanou atmosféru strachu a nejistoty. Všichni herci, kteří zde hrají, jsou - ano, dnes již téměř neuvěřitelné - jsou skutečně HERCI a dokáží skutečně HRÁT, nikoli přehrávat. Jejich postavy se navíc chovají velice LOGICKY - opět faktor, který v současné filmové (a především thrillerově-hororové) produkci aby člověk pohledal. Je zajímavé, že to, co jeden recenzent považuje za vynikající, není druhému úplně po chuti. Konkrétně: Pokud bych filmu měl něco vytknout, byla by to tři slabá místa: scéna s hady je zbytečně uměle protahovaná; nemluvě o tom, že takové dvě obří hadice museli Satanisté asi hodně dlouho shánět. Za druhé "akční" honička - ta si myslím filmu hodně ublížila, protože nejsilnější je film právě v okamžicích, kdy zlo explicitně nezobrazuje, kdy navozuje pouze mrazivou atmosféru. Akční honička a la 70. léta se tam prostě nehodila. A za třetí: Satanisté v tomto filmu byli všemocní - byli všude, vše věděli, měli k dispozici nekonečně velký vozový park včetně školního autobusu a nebylo před nimi úniku ani úkrytu. V jinak velmi realisticky promyšleném příběhu poněkud slabší místo. Celkové resumé: Važme si i takovýchto filmů, protože přijde čas, kdy je budeme (díky Ordinacím a Šeherezádám) považovat za oscarová veledíla!(19.2.2011)

• FandaF

Je to spíše komedie. Když pominu všechny stupidity, tak nejblbější, čeho jsem si všimnul snad u každého auta (a bylo jich tam dost), které v tom filmu havarovalo, nebo dělalo kaskadérské kousky, tak bylo přes skla vidět trubky výztuže - přesně to, co znáte ze závodních aut rallye... Konec debilní. Krásná Loretta Swit (Margareta z MASH), ani ostatní herci, se příliš nepředvedli.(7.12.2011)

i ti satanisti.....ti jsou úplně všude ....člověk je střílí a shazuje do vody s major houlihanovou na palubě a oni furt dolejzají až se jejich 666 dílo podaří....ufff(10.12.2011)