Anglický celovečerní umělecký film, natočený podle novely Hildy Lewisové "The Day Is Ours". - Manželé Garlandovi, šťastně žijící a šťastně vychovávájící dcerku Mandy, zjistí, že jejich dítě je hluché. Předsudky měšťácké morálky brání zejména Harrymu a jeho matce, aby včas dali dítě do ústavu pro výchovu hluchoněmých. Nakonec přece paní Garlandová proti manželově vůli dítě do ústavu dostane, ale na manželův zákrok je Mandy z ústavu propuštěna. Mandy se soukromě ujme učitel Searle, jehož dojal osud paní Garlandové a dítěte. Kvůli otázce výchovy dítěte se totiž paní Garlandová s manželem rozešla. Pod vedením Searleho dělá Mandy pokroky a brzy se naučí vyslovovat některé hlásky. Harry se však domnívá, že Christine a Searle jsou milenci, ztropí manželce výstup a vezme Mandy domů k sobě. Searle nechce, aby rozkolem manželů trpělo dítě ve svém dalším životě, a dá proto za pomoci Harryho otce záležitost do pořádku. Harry se s Christinou usmíří. A brzy na to již Mandy dovede vyslovit své jméno. (FILMOVÝ PŘEHLED 2 / 1956) (oficiální text distributora)
Houdini
Zlatý Lev - výběr(28.12.2005)
ripo
Působivý film režiséra Alexandra Mackendricka byl natočen podle novely Hildy Lewisové „The Day Is Ours". Prolínají se v něm dva příběhy. Příběh hluchoněmého děvčátka, kterému má být dán dar řeči. Příběh věru nekonvenční, psychologicky dobře zpracovaný, neobvykle působící na divákův cit. Horší je to s druhým příběhem — manželů Garlandových a učitele Searleho. To je konvenční manželský trojúhelník podle všech pravidel, i když je divák přesvědčen, že vlastně o žádný trojúhelník nejde. Rozmělňováním tohoto příběhu značně utrpěly také určité kritické rysy příběhu, namířené na šosáctví anglické společnosti, na předsudky buržoasní morálky, které mohly zničit celý další život Mandy. — Přesto všecko je „Mandy" hodnotný film. Má zdravé jádro — vřelý poměr k člověku, té nebohé Mandy, pro kterou jedni dělají všecko, aby ji naučili mluvit a slyšet, a druzí — aby ji to ze šosáckých předsudků odepřeli. Za vyzdvižení tohoto zdravého jádra je možno děkovat režiséru Mackendrickovi (i jeho jiný film, z naprosto jiného prostředí a jiného charakteru — „Maggie" — se vyznačuje takovým láskyplným pohledem na člověka a jeho osud). Jeho práce je střídmá, prostá, až skromná — uvážime-li limonádové možnosti, které tu mohly zcela ohrozit jakékoliv zrnko reálného pohledu na život a společnost. Také herci vedou svůj projev v mezích vkusu. Představitelka Mandy, Mandy Millerová, až obdivuhodně dojemně hraje děvčátko, které nic nechápe a za nic nemůže. Filmový přehled 2/1956(6.12.2009)
Terva
Hluchoněmá dívka Mandy je velice emotivní snímek. Málem jsem i brečel.(15.9.2011)
ainny
Slzy, slzy a zase slzy... nádherný příběh, který si pamatuju z doby svého dospívání, kdy běžel v televizi. Z určitých důvodů se mě dotýkal asi víc než normálně slyšících lidí. Nevím jak by na mě zapůsobil dneska, ale myslím, že ve chvíli, kdy Mandy vysloví svoje jméno bych brečela stejně jako tenkrát. Tohle je pro mě jeden z filmů, na které se nezapomíná.(1.4.2012)