foto

Jodelle Ferland

  • nar. 9.10.1994 (24 let)
    Nanaimo, British Columbia, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Mladá, velmi talentovaná herečka Jodelle Micah Ferland se narodila 9. 10. 1994 v Nanaimo, městě v kanadské Britské Kolumbii, má ještě starší sestru a bratra. Do světel ramp vstoupila v roce 1998 rolí v seriálu Cold Squad a za dva roky poté již účinkovala v prvním filmu (byť jen televizním) Mermaid. Její ztvárnění holčičky, která se není schopna vyrovnat se smrtí otce, bylo natolik věrohodné a poutavé, že jí vysloužilo nominaci na cenu Emmy (televizní obdoba Oscarů) a stala se tak prozatím nejmladší nominovanou herečkou vůbec.

Poté následovalo několik dalších seriálů - Dark Angel (2000), Smallville (2001) a Collector (2004) a objevovala se čím dál více i ve filmech - televizní Trapped (2001), horror They (2002) a bohužel dosti špatný remake horroru z roku 1976, Carrie (hrála titulní hrdinku v dětství) dle předlohy Stephena Kinga. Jisté déja-vu mohla J. F. cítit, když se v roce 2004 objevila v seriálu Kingdom Hospital, který napsal opět King a byl to zase remake - tentokrát famózního seriálu Larse von Triera Království. Slečna Ferland si zde provedla malý nácvik na Silent Hill - proháněla se po chodbách v roli ducha holčičky Mary Jensen, který se zoufale snaží dojít klidu.

V roce 2005 ji Terry Gilliam obsadil coby Jelizu-Rose, dívku, jejíž otec zemře na předávkování (že by zase déja-vu?) a ona zůstává sama na farmě uprostřed obilných lánů, do své hříčky Tideland, kde předvedla naprosto neuvěřitelný výkon - byla vzteklá, roztomilá, křehká a nevinná i ďábelsky svůdná a dokonale zatlačila do pozadí všechny ostatní herce. O rok později se dočkala role ve filmu, který měl asi největší potenciál, ji nějak představit celosvětové veřejnosti - horroru Silent Hill, kde již tradičně fenomenálním způsobem ztvárnila dvojroli Sharon/Alessy, duší dvou dívek, kterých se dotkly poskrvněné pařáty mrtvého města Silent Hill.

V roce 2007 má mít premiéru její další film, opět horror Seed - příběh o sériovém vrahovi, údajně dle skutečné události, bohužel se jedná film Uwe Bolla, tak nezbývá, než tiše doufat, že pro další roli si slečna Ferland vybere film někoho alespoň z poloviny tak dobrého jako byl Terry Gilliam.

Sadako "Mi Nü-Chai" Hansuru

Herecká filmografie

Filmy

2017 Big Fat Liar 2
Neverknock (TV film)
2016 400 Boys
Crazy Turks Action
My Daughter's Disgrace (TV film)
2015 The Unspoken
2014 Steel & Stilettos
2013 Midnight Stallion
The Goodbye Girl
2012 Chata v horách
Mighty Fine
Monster
Norman a duchové
Sám doma 5: Vánoční loupež (TV film)
Tajemný muž
Twilight sága: Rozbřesk - 2. část
2011 Falešné přátelství (TV film)
2010 Ledová smrt (TV film)
Twilight sága: Zatmění
2009 Captain Cook's Extraordinary Atlas (TV film)
Nádherný svět
Případ číslo 39
2008 Céline (TV film)
2007 BloodRayne 2: Vykoupení
Klikař Charlie
Obrázky Hollis Woodsové (TV film)
Prokletí domu slunečnic
Seed
2006 Amber's Story (TV film)
Silent Hill
Vražedná sezona: Tajemství Hidden Lake (TV film)
2005 Krajina přílivu
2004 10,5 stupně (TV film)
A Very Cool Christmas (TV film)
2003 Princezna podsvětí (TV film)
2002 Carrie (TV film)
Deadly Little Secrets
John Doe (TV film)
Oni přicházejí
2001 The Miracle of the Cards (TV film)
Wolf Lake (TV film)
Útěk z pekla (TV film)
2000 Malá mořská víla (TV film)
Příběh Lindy McCartneyové (TV film)
Special Delivery (TV film)

TV seriály

2018 Frankie Drake Mysteries (TV seriál)
Anastasia (S01E10)
2017 Dark Matter (TV seriál)
Nowhere to Go (S03E13)
My Final Gift to You (S03E12)
The Dwarf Star Conspiracy (S03E11)
další epizody (13)
2016 Dark Matter (TV seriál)
But First, We Save the Galaxy (S02E13)
Sometimes in Life You Don't Get to Choose (S02E12)
Wish I'd Spaced You When I Had the Chance (S02E11)
další epizody (13)
2015 Dark Matter (TV seriál)
Episode Thirteen (S01E13)
Episode Twelve (S01E12)
Episode Eleven (S01E11)
další epizody (13)
Motiv (TV seriál)
Skleník (S03E04)
2013 Lovci duchů (TV seriál) - a.z.
Clip Show (S08E22) - a.z.
2010 Hodina duchů (TV seriál)
2008 Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál)
Harmony (S04E14)
2006 Lovci duchů (TV seriál)
Provenance (S01E19)
Mistři hrůzy (TV seriál)
The V Word (S02E03)
Hvězdná brána (TV seriál)
Z masa a kostí (S10E01)
2004 Collector, The (TV seriál)
Královská nemocnice (TV seriál)
2003 Mrtví jako já (TV seriál)
Pilot (S01E01)
Smallville (TV seriál)
Duch (S02E21)
2002 John Doe (TV seriál)
2001 Lovci netvorů (TV seriál)
The Lone Gunmen (TV seriál)
2000 Cesta vzhůru (TV seriál)
Černý anděl (TV seriál)
1999 Pro strach uděláno (TV seriál)
1998 Jednotka zpětného nasazení (TV seriál)

Dokumentární

2006 Path of Darkness: Making 'Silent Hill'
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace