Reklama

Reklama

Zákon trhu

  • Francie La Loi du Marché (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Thierry je nezaměstnaný od té doby, co zavřeli podnik, ve kterém jako dělník pracoval. Za těch dvacet měsíců vyslechl plno rad, zaplatil si několik rekvalifikačních kurzů, hlásil se k řadě přijímacích pohovorů, všechno zbytečně. Nechce zůstat na podpoře jako někteří bývalí kolegové, chce zpátky do pracovního procesu, aby jeho žena a postižený syn nestrádali. A hlavně nechce být součástí vrstvy lidí, kteří se ve společnosti cítí méněcenní. Nakonec sežene místo hlídače v nákupním centru. Má se dívat, pozorovat, hlídat. Sám ale zakusil dost ponížení na to, aby se mu chtělo ponižovat druhé. Tváří v tvář dědovi, který ukradl balíček masa, ze sebe vypraví mechanicky naučené fráze, ale není mu z toho dobře. Přiměje ho zákon trhu opravdu přijímat všechno? (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (16)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet skvelý, ale spracovanie nesmierne nudné bez akejkoľvek dynamiky a poriadnej zápletky, ktorú si sociálna dráma na takúto tému rozhodne priam žiada. Popis k filmu znel viac než len dobre, no celkový dojem zostal ďaleko za očakávaniami. Škoda! Je mi ľúto, keď je potenciál filmu tak v ústraní ako v tomto prípade. A to som čakal, že práve francúzska produkcia nebude takáto márnotratná... ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Jistě, že nejde o dardenneovské sociální drama, ale to není nutné chápat jako zápor. Oproti takřka thrillerovým Dvěma dnům jedné noci je Zákon trhu spíš přehlídkou situací, které různým způsobem odhalují dehumanizující praktiky současného korporátního kapitalismu. Pohovory přes skype, ponižující reflexe od ostatních uchazečů (maskované pochopitelně za roušku neustálého sebezdokonalování), obracení lidí proti sobě, automaticky podezřívavá perspektiva bezpečnostních kamer. Nebýt trochu rozpačitého závěru (vzhledem ke skladbě filmu ale pochopitelného), šel bych možná ještě výš. ()

Reklama

angloumene 

všechny recenze uživatele

Zákon trhu nabízí pohled na zoufalého, ale obyčejného muže, který potřebuje získat práci, aby mohl uživit svou rodinu. Obcházení nejrůznější poradců, však nevede k žádnému zlepšení a představuje tak, že ani propracovaný sociální systém nemusí fungovat. Po delší době Thierry úspěšně získává práci hlídače v supermarketu. Avšak toto jeho nové zaměstnání ukazuje, že existuje hranice mezi mechanickým plněním pracovní náplně a osobními zásadami. Bude nakonec sebeuvědomění a vlastní identita silnější než finanční tlak? Celkově 72 %. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Veristické sociální drama složené z trýznivého kolotoče hledání práce / vykonávání práce, která výrazně atakuje hranice lidské důstojnosti. Brizého metoda připomene bratry Dardennovi, bohužel mu chybí jejích dynamika, načasování i schopnost příběh završit nejsilnějším možným způsobem. Důležitý, ale do ztracena vyznívající film o tom, jak nelítostně se dnes měří hodnota člověka. [Cannes 2015] ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Téměř baladicky pojatý příběh o hodnotách dnešní společnosti. Spàchejte klidně vraždu, můžete pak o tom napsat knihu, třeba o vás i natočí film a budete slavní. Jen se neopovažujte ztratit zaměstnaní, ztratíte tím nejen příjem, ale i hodnotu pro okolí, přijdete o svoji důstojnost. Bezchybný Vincent Lindon v až úsečně zpracovaném filmu si několikrát musí sáhnout na samé dno a snažit se zachovat si zbytky své důstojnosti. Zàvěr mà nesmírnou emoční sílu, tváří se jako prostinké vyšumění do ztracena, ale když člověk zváží, co v tu chvíli Thierry dokázal udělat s vědomím svého předchozího stavu, je to parádní gradace. ()

Galerie (11)

Související novinky

18. Festival francouzského filmu

18. Festival francouzského filmu

10.11.2015

18. ročník Festivalu francouzského filmu proběhne v Praze (18.-25.11.), Brně, Českých Budějovicích a Ostravě (19.-25.11.) a Hradci Králové (23.-29.11.). Festival uvede dvanáct předpremiérových titulů… (více)

Reklama

Reklama