John a Mary
John a Mary
USA, 1969, 92 min
Peter YatesHudba:
Quincy JonesPlakáty
Je sobota ráno, kdesi v New Yorku. V malém mládeneckém bytě spí mladá dvojice. Seznámili se včera večer v přeplněném baru, když se spolu dali do řeči o právě uváděných filmech. Strávili spolu sice noc, ale ještě o sobě nic nevědí, dokonce ani neznají svá jména. Jako první se probudí dívka- Mary. Prohlédne si byt, snaží z něj poznat co nejvíce o jeho majiteli a mimo jiné si všimne, že mladík má, nebo měl, dívku jménem Ruth. Chlapec - John se mezitím také probudí a nenápadně pátrá po totožnosti dívky, se kterou právě spal. Také on zjistí, že dívka má nebo měla partnera, o mnoho staršího ženatého boháče Jamese. Pomalu se dávají do řeči a přestože se dívka po snídani chystá domů, nakonec zůstane, protože to, proč vlastně k Johnovi šla, byly gramodesky. Poslouchají a přitom si o sobě povídají další drobnosti, vzpomínají na své bývalé partnery, oba však zůstávají ve střehu, protože mají pocit, že by z toho setkání neradi dělali něco víc než jen pouhou náhodu.
Přesto se pozvání na snídani postupně mění v pozvání na oběd a další neurčité plány. A přestože se nakonec pohádají a rozejdou, je jisté, že dlouho bez sebe nevydrží a než se den nachýlí ke konci, opět se sejdou. (oficiální text distributora)
movie
Peter Yates ve svých začatcích u poměrně dost dobře napsaného snímku, kde Dustin Hoffman podává vynikající herecký výkon!(17.9.2002)
Lynn
Jedné noci, jednoho dne, v jednom bytě...(6.3.2009)
Madison
Rozosmievala ma skutočnosť, že pri pohľade na čudáckeho Hoffmana sa mi v predstavách vyrojil Elvis Presley so svojím originálnym imageom, drásajúcimi pohybmi a zvodným pohľadom, preto som túto dramatickú podpásovku nedokázala vnímať vážne, pričom to komický presleyovský doplnok ani nemohol zachrániť. Dvaja ľudia, v jednom byte, v jednu noc - odhalia si trpké pravdy minulého života a očakávajú, že divák im za to divadlo bude vďačný. Postavy - nie herci - mi boli vyslovene proti srsti, scenár to isté a, bohužiaľ, nudila som sa k zblázneniu. Nečakala som, že mi môj milovaný žáner či duchaplné conversations urobia za hodinu a pol zo života vyslovené peklo.(17.1.2010)
arachneuss
Vtipná, herecky kvalitní a scénově originální konverzačka o dvou zprvu neznámých lidech, jenž se pomalu poznávají, svěřují si příběhy ze svého života a utváří si o svém protějšku vlastní názor.(18.2.2009)
sportovec
Rozměr tohoto filmu je určen jeho úvodní a závěrečnou intimní scénou: v úvodní hledíme na vzájemně odvrácené tváře ležícího páru, který se nahodile seznámil, a řádně uvolněn, vše opravdu "dotáhl"; v závěrečné stejný záběr kamery zachycuje tentýž pár, avšak s tvářemi obrácenými navzájem k sobě. A mezi tím se z drobných nesnází a nárazů rodí cit, který tomu úvodnímu ovlivnění propůjčuje ráz ne příležitostného odskoku, ale čehosi velmi podstatného a jedinečného v každém lidském životě. Oba protagonisté svůj jinak vlastně banální part, tak citlivý na adekvátní ztvárnění, špičkově zvládají na úrovni svých budoucích, mnohem prestižnějších a známějších výkonů.(1.3.2008)
petaspur
Dvě těla leží na posteli obrácená zády k sobě. Jelikož jsou obě nahá, tak je jasné, že po včerejším seznámení se majitelé těchto těl o sobě již něco dozvěděli. Teď je ráno a oba by rádi zjistili, jestli se pouze přátelsky rozloučí nebo jestli by jim nezachutnalo trochu společně strávené krmě. Obě těla již mají jisté zkušenosti a tak se ústy pokoušejí vypouštět neškodné informace, zatímco jejich mozky s vědoucím nadhledem komentují jednotlivé situace na základě dřívějších prožitků. Neustálý rozpor mezi mluveným a mysleným je také tím nejlepším, co může tento příjemný snímek nabídnout.(26.7.2009)
castor
"Cinema Verité je jen výmluva, jak chodit za holkama i na záchod" - Slušně napsané, solidně zahrané.. Dustin Hoffman měl za sebou Absolventa i Půlnočního kovboje, zde je opět v plné síle v další herecké exhibici!! Bezmála čtyřicet let starému snímku rovněž pomáhá trefný vnitřní monolog obou hlavních představitelů, stejně jako invenční kamera!!(5.12.2006)
Aluska88
Tento film, jehož celý děj je v podstatě založen na konfrontaci dvou osob, je sám o sobě docela průměrný, avšak Dustin Hoffman a Mia Farrow ho povznášejí o stupínek výše. Je zajímavě zpracován, prolínají se zde vzpomínky, reálné dialogy a scény, s fantazijními představami a nevyřknutými myšlenkami obou hlavních hrdinů. Nejvíce se mi líbila závěrečná scéna, kdy Dustin jezdí po městě v taxíku a hledá "tu klidnou ulici, kde se děje tak nejvýše jedno ubodání týdně." "Kámo, přiznej se, že ty vlastně nevíš, kam chceš jet, že? Tak pojedem domů, jo?"(19.2.2009)
LiVentura
Klasika americké kinema..(16.2.2009)
Aky
Mladičcí Dustin Hoffman a Mia Farrov. Kdyby filmík byl o poznání hlubší, byl by ještě vtipnější. Takhle zůstává v rovině romantického dramatu, nejslinějšího, zdá se mi, v sekvencích s vnitřínimi dialogy. Oba hlavní herci z jednoduchého příbehu však udělali moc milou záležitost.(18.1.2010)
Flego
Čarovné na tomto príbehu dvoch obyčajných ľudí je, že ich románik nemal prežiť jednu spoločnú noc... a stalo sa z toho viac. Vnútorné monológy obohacujú príbeh o nepoznané, ale tušené ( aspoň pre tých, ktorí takú noc prežili ). Mia Farrow i Dustin Hoffman ( predovšetkým ) získavajú diváka svojou civilnosťou a obyčajnosťou. Priznávam, že svoje hodnotenie zvyšujem o jednu hviezdičku, ale to je len preto, že som videl film opäť po štvrťstoročí a moje životné skúsenosti sa trošku posunuli ďalej.(18.2.2009)
triatlet
...aneb kterak poznáváním druhé/druhého poznáváme sebe. Přirozenost Hoffmana a Farrow + nápaditost scénáře (vnitřní hlasy a živá reakce na ně z protější strany, paralelní sledování vztahů s předchozími partnery) = zajímavá podívaná.(19.2.2009)
Zakk
Asi jsem měl nějakej špatnej den, nebo co. Já vím, Dustin Hoffman a Mia Farrow by měli být minimálně tříhvězdičkovou zárukou úspěchu, ale tady mě vůbec Jeníček a Mařenka nezaujali. Obzvlášť Mia, která hraje úplně blbou naivní husu, kterou bych musel odstřelit pancerfaustem hned po její první slabice. Snímek je celkově těžkopádnej, pro pracující velký sousto.(20.2.2009)
Terez.S
moc milý konverzační film, který pluje v takovém poklidném duchu a v podstatě ani není potřeba věnovat mu veškerou svou pozornost. Skvělé herecké výkony!(16.1.2010)
RAiken
Ospalé drama věnující se tématu z nejzajímavějších, a to tématu krásných a neotřelých lidských vztahů mezi bytostmi tak rozdílnými - mužem a ženou. Originální pojetí formou interakce mezi postavami jak na úrovni verbálně-neverbálních projevů, tak i formou interakce duševních myšlenek je poněkud umlčen celkovou omšelostí snímku a pomalejším plynutím děje. Pokud si však během sledování najdete cestu pod povrch celého hřejivého vztahu a budete se zabývat poodhalováním nitra obou pohlaví, zajisté se budete bavit. I když cesta tam bude těžká, jelikož se musíte odpoutat od uhrančivých výkonů dvou skvělých herců…(11.3.2009)
gogos
Jeden z prvních filmů Dustina Hoffmana se nese v poklidném duchu. Příjemné romantické drama s retrospektivními prvky a fůrou povedených flashbacků je dobře napsané, natočené i zerežírované. Hoffman i Farrow prokazují, že patří do nejvyšší herecké kvality a já tak defacto nemám co vytknout. Opravdu povedený snímek.(18.2.2009)
Duke90
Snad prvni film s Dustinem Hoffmanem, ktery me prilis nezaujal... Pribeh je sice kratky, ale pro me hlavne dost nudny a vubec na me nijak nezapusobil... Musim ale opet pochvalit Hoffmanuv vystup, ponevadz byl ve filmu jediny, ktery to u me tahl nahoru.. Mia Farrow je primo neherecky typ, aspon v tomhle filmu a nebyla mi vubec sympaticka... Konec filmu kdy ji Hoffman hleda vsude mozne, mi trochu pripomnel konec Absolventa, ovsem urcite nebyl ani z pulky tak silny...(16.1.2010)
danecek24
27. Zlatý Glóbus za rok 1969 - nominace (3) - Nejlepší herečka (komedie / muzikál) - Mia Farrow, Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Dustin Hoffman, Nejlepší scénář - John Mortimer(7.1.2009)
kusper
Kdo by si při tomtu filmu nevzpomenul na Absolventa. Krásný film v krásném prostředí 60. let.(19.2.2009)
Hejtmy
A little less conversation, a little more action please. Tak by asi nějak zhodnotil tenhle film Elvis. Mně se to ale celkem líbilo. Dustin Hoffman i Mia Farrow zvládají svoje role s velkým přehledem a některý dialogy jako by byly vystřižený z filmů Woodyho Allena. Zajímavá je i stavba celýho filmu, kdy během jednoho dne vztahu Johna a Mary vidíme i spoustu zajímavejch flashbacků z jejich minulosti a postupně se tak o obou postavách dozvídáme víc a víc. V žánru konverzačních filmů výbornej kus, ale přece jen mám radši, když se něco děje. 70%(19.2.2009)