Reklama

Reklama

Barevný závoj

Trailer 2

Obsahy(1)

„Myšlenka života ve světě svázaném přísnými pravidly, je stále aktuální. Na dvou lidech, kteří nalézají pokoru a učí se odpouštět jeden druhému, je něco dojemného...“ - Edward Norton.

Kitty (Naomi Watts) se musí neodkladně vdát. Proto si bere seriózního doktora Waltera (Edward Norton), se kterým odjíždí do Šanghaje. Protože se tady ale Kitty nudí, najde si milence. Walter nevěru odhaluje a jako pomstu přijímá práci v odlehlé čínské vesnici, kam bere Kitty s sebou. Teprve tady se mohou naučit jeden druhého chápat, milovat a odpouštět... Film vznikl podle stejnojmenného románu W. Somerseta Maughama, podle jehož knih bylo natočeno hned několik titulů (The Razors Edge, Being Julia). Snímek je zároveň remakem stejnojmenného filmu Richarda Boleslawskiho z roku 1934. Tehdy ztvárnili ústřední dvojici slavná hvězda Greta Garbo a Herbert Marshall. Nadějný režisér John Curran obsadil do hlavních rolí svého filmu neobyčejně nadané herce: Naomi Watts a Edwarda Nortona. Barevný závoj má již na svém kontě mimo jiné Zlatý Globus pro Alexandra Desplata za nejlepší filmovou hudbu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (364)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ron Nyswaner .. Dvacátá léta minulého století, Britský imperialismus zlehka nahlodává blížící se úpadek a jedna nefunkční manželská dvojice (lékař teoretik a žena "málem na ocet") se vydává na dlouhou cestu ze Šanghaje, který jejich vztahu nepřeje, do zapadlého Čínského města, kde řádí cholera. Zde na pozadí lehce načrtnutých politicko-vojenských machinací a rozepří s místními obyvateli hledají (a překvapivě najdou:o)) společnou cestu k vzájemnému porozumění si. Výprava a forma líbivá, herecky slušné, přesto emocionálně unylé a co do působivosti dramatických linek jen průhledně průměrné. ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem už dlouho chtěla vidět... Ústřední dvojice se mi zalíbila a doslova společně ladila. Příběh zachycující nešťastný manželský život, který spadává do stereotypu, byl rozhodně dobře ztvárněn. Ale změna prostředí a to radikální změnila jejich pohled na život a na smrt. A začali teprve díky událostem hledat ve svém vztahu pravé hodnoty. Jak šlop hrozně znát, že díky stíženým podmínkám a choleře si ho začala vážit a obdivovala ho za to všechno, co udělal. Hrozně se mi líbila vyhrocená romantická scéna, z které jsem měla chvění v břiše a to o něčem svědčí ! Konec se dal předvídat, že k sobě nejdřív naleznou cestu a potom jeden z nich toho druhého ztratí. Ale o to víc byl konec velmi dojemný a skutečný. Líbilo se mi to moc, vyvážený příběh, rozvržený do dvou hodin, upoutal pozornost, hlavně díky výkonům hlavních představitelů. Edward Norton mě jako obvykle nezklamal a Naomi Watts mě čím dál víc utvrzuje v tom, jak moc hraje přirozeně. Takže jak jsem si myslela, že to bude dobrý film, tak splnil má očekávání. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Barevný závoj mě dokázal zaujmout těmi nádhernými scenériemi míst, ve kterých se film odehrává. Skoro mi přišlo, jak kdyby filmový štáb procestoval celý svět, aby taková nádherná místa mohl najít a do filmu použít. Skoro až jsem jim to záviděl, jak nádherná místa vybrali a do filmu je následovně použili. Stejně jako hlavní hrdina bych totiž hrozně rád cestoval i já, jenže by se mně nesmělo stát to, co jemu. Každopádně přes ty útrapy, kterým se říká život, jsem se dostal k závěru, kde jsem si uvědomil, jak hezký život je a jaké lidi kolem sebe mám, a že vlastně díky těmto věcem musím být šťastný. Protože to jediné pozitivum, co v životě máme, je právě to štěstí, ke kterému se cesta hledá těžce. Ale když se najde...nemá chybu! ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Romantika ako vyšitá. Hlavní hrdinovia sa zabarikádujú telom aj dušou do orientálneho sveta čínskeho Šanghaja, v ktorom ich osud vženie do bolestných skúšok a postupnej citovej odovzdanosti. Barevný závoj úzkostlivo potláča všetky emócie, rozmaznaná dáma s veľkým D, rozkošná Naomi Watts beznádejne stratená v bezplánových dňoch, rozvážny Edward Norton, ktorému sa s čoraz väčšou bezmocnosťou sebecká kráska prebíja do srdca. Navonok chladná dejová linka je podtrhnutá dych berúcou hudbou útočiaca na všetky možné zmysly a zároveň dodáva nádhernému prostrediu nesmrteľný nádych. Nie je to dokonalé, ale pri myšlienke na malebné kúty čínskych usadlostí a príjemné herecké výkony, túto drámu rozhodne nepotrescem 3 hviezdičkami. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Naomi Watts a Edward Norton jsou zárukou kvality ať hrají v čemkoli. A Barevný závoj kvalitní podívanou určitě je. Postavy mají skvělý vývoj, příběh má pěkné tempo a snímek ani chvíli nenudí, a to i když je vyprávěn podle několikrát viděné šablony. Skvěle sehrané ústřední duo se navíc pohybuje v nádherných čínských exteriérech a hraje jim k tomu zdařilý soundtrack od zkušeného Alexandra Desplata. Jen ten mírně zbrklý konec kazí dojem z jinak velmi příjemného romantického dramatu. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (19)

  • Film se jmenuje podle stejnojmenné knižní předlohy z pera britského autora Somerseta Maughama. Ten svoji novelu pojmenoval podle úvodu sonetu, který napsal anglický básník Percy Bysshe Shelley. Sonet začíná veršem "Lift not the painted veil which those who live / Call Life". Původní literární dílo za sebou současně mělo již dvě zpracování. Vedle adaptace z 50. let i verzi z roku 1934. (Dont)
  • Cholera má oro-fekální přenos, takže by protagonisty rouška neuchránila. Spíše mytí rukou. (barunkah)

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama