Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vychází z autentických údajů o životě Epifana Drowniaka, proslulého jako naivní malíř Nikifor Krynický. V roce 1960 ho objevil malíř Marian Wlosiński, který se živil výzdobou lázeňských domů v Krynici, kde Nikifor nabízel rekreantům své obrázky. Nikifor se pak usadil v Marianově pracovně a ten, fascinován ryzostí a půvabem jeho výtvarného projevu, se ho ujal. Ve snaze pochopit fenomén zdravotně a mentálně postiženého muže Marian rezignoval na vlastní tvorbu i na rodinný život. Obětavě, bez odezvy a náznaku vděčnosti zajistil Nikiforovi sociální zázemí a v roce 1967 mu zařídil výstavu v prestižní varšavské galerii... Styl filmu je odvozen z naivistického vidění Nikifora, kterého v bytostném souznění ztělesnila osmdesátiletá Krystyna Feldmanová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Slušný film, který však věnuje až příliš mnoho pozornosti Marianovi a Nikifor je převážně líčen v rámci jeho života, což mi úplně nesedělo. Další podivnou věcí je, že Nikifor několikrát kritizuje Marianovo dílo a chybí jakákoli zpětná vazba. Následný přerod mezi nesnášenlivostí k Nikiforovi a pozdější se věnování Nikiforovi se mi zdálo nevěrohodné. Také mohlo být ukázáno Nikiforovo dílo více než jen několika nedetailními obrázky z výstavy a galerií před titulky. Herecký výkon v podání Krystyny Feldman je bezchybný, že ani nepoznáte, že to hraje žena. *** Ve zkratce: Nikifor je borec. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické -3* tento film o naivním malíři Nikforovi jsem viděl už hodně dávno a moc si z něho nepamatuju, ale vzpomněl jsem si na něj v souvislosti s filmem Maudie, který je na podobné téma. Jediné co se mi vybavuje, že byl docela milý a měl zajímavou hudební stránku a malíře hrála žena ;-). [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 0AB /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Průměrný film s pozoruhodným výkonem Krystyny Feldman v hlavní roli. Těm nejlepším filmům o malířích (Caravaggio, Andrej Rublev) se nemůže ani rovnat. On to vlastně ani film o malíři není. Oproti Nikiforovu dílu je upřednostňováno velmi frekventované téma: outsider, kterého se ujme "normální jedinec", který se tímto stane lepším člověkem (viz např. Rain man). ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Co říci závěrem? V tomto filmu se nic neděje a neshledávám zde ani nic geniálního. Jde totiž o naprosto typický karlovarsko-festivalový snímek, na nichž (věřím) všichni tak rádi doháníme spánkový deficit minulé noci. Proč zrovna tenhle vyhrál hlavní cenu, je mi záhadou. Ale vyhrál i na festivalu v Chicagu. Možná zde tedy bude nějaká tajná kvalita, kterou je schopno zachytit jen oko zkušeného festivalového porotce. Všem ostatním přeji dobrou noc (a hodně štěstí)! ()

Candida 

všechny recenze uživatele

Tohle podle mne film hodný zařazení do "Klubu náročného diváka" - asi jej mnoho lidí nebude mít mezi svými nejoblíbenějšími... ZAJÍMAVOST: Do konce filmu jsem nepopznala, že Nikifora nehraje chlap:-) ... ačkoliv jsem měla z té postavy takový zvláštní pocit... Proměna je asi dokonalejší než v Tootsie. :-))) ()

Galerie (12)

Související novinky

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby… (více)

Reklama

Reklama