• Karlos80

Jeden z dalších nedokončených filmů ale tentokráte už z těch poválečných. Těch poválečných snímků které nebyly nikdy dokončeni bylo už podstatně méně..Přesně tedy 6 z celkového počtu 15-ti z let 30-45. Natáčení snímku probíhalo výhradně jen v Praze viz. např: Nové Město, pohled na Národní Divadlo, Vodičkova ulice atd. Byla to také ale zároveň poslední filmová práce F. Čápa tady u nás před jeho následnou emigrací. Současně ještě s tímto snímkem natáčel o něco významnější Bílou tmu která ale při dokončovacích pracích nakonec dostala přednost jelikož měla být uvedena na 3. mezinárodním festivalu v Mariánských Lázních. Po nešťastném výroku na 1. mezinárodním festivalu pracujících ve Zlíně kterému dělnická porota filmu vytkla patos dialogů a pasivitu některých postav se režisér ohradil a pravděpodobně se kriticky vyjádřil k úrovni dělnické poroty. Později zaslal členům poroty otevřený a omluvný dopis kde se omluvil za svůj nešťastný výrok. Přesto ale byla jmenována komise, která F. Čápa za urážku členů dělnické poroty potrestala odvoláním z funkce uměleckého šéfa státní výroby filmu a byl také vzdálen od práce ve filmu do té doby, než účinným způsobem dokáže, že politováníhodný výrok byl pronesen v rozčílení a nikoliv z přesvědčení. To se ale F. Čápovi zjevně už nikdy nepodařilo a nedokončená Křižovatka zůstala jeho poslední prací v československé kinematografii ale na druhou stranu určitě velmi úspěšné.(30.6.2006)

• Přemek

Ostudné ukončení české filmové kariéry Františka Čápa. Ostudné nikoli z jeho strany, rozumějte.(30.5.2008)