foto

Gustav Nezval

  • nar. 18.11.1907
    Řečkovice u Brna, Morava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 17.9.1998 (90 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gustav Nezval, vlastním jménem Augustin Nezval, se narodil 18. listopadu 1907 v Řečkovicích u Brna. Narodil se zámečníkovi Františkovi Nezvalovi a jeho ženě Aloisii. Maminka z něho chtěla mít kněze ale mladý Gustav vystudoval průmyslovku a nějakou chvíli se živil jako stavební kreslič. Ochotničil na Žižkově, poté se stal elévem Národního divadla (1926 – 1928), hrál u venkovských společností Možného, Houry, Macháčka a dalších (1928 – 1930), Intimním divadle v Praze (1930 – 1931), Jihočeském národním divadle v Českých Budějovicích (1931 – 1932), pražském Švandově divadle (1932 – 1934), Divadle Vlasty Buriana (1934 – 1935), ostravském Národním divadle (1935 – 1938), Národním divadle v Brně (1938 – 1941) a v pražském Divadle Na Vinohradech (1941 – 1977), ze kterého odešel až na odpočinek. Do roku 1983 na Vinohradech hrál pohostinsky (naposledy zde účinkoval v listopadu 1997).

Díky svému impozantnímu zjevu, krásné tváři, statnému, sportem vytrénovanému tělu, uhrančivýma očima, kavalírsko – lyrickému vystupování a milému hlasu, hrál zprvu milovnické postavy, z nichž se postupem času skvěle přehrál na různé charakterní a skvěle zvládnuté postavy. V červenci 1937 se oženil s tanečnicí Trudi Nortenovou (vl. jménem Gertrudou Nettlovou; 1913 – 1994), se kterou měl syny Petra (*1942) a Jiřího (*1944). Gustav celý život rád četl, vařil a staral se o zahradu na Trojském ostrově.

Ve filmu debutoval titulní rolí učitele Karla Stržického ve Šléglově a Slavíčkově sentimentální komedii JARČIN PROFESOR (1937). Pro filmové režiséry konce třicátých a začátku čtyřicátých let byl skvělým představitelem milovníků v různých sentimentálních komedií: ARMÁDNÍ DVOJČATA (nadporučík Zdeněk Novák), IDEÁL SEPTIMY (dvojrole Ivana Kareše a Michala Martana), DĚTI NA ZAKÁZKU (MUDr. Karel Faltys), ŽENY U BENZINU (sedlák Karel), OSMNÁCTILETÁ (Antonín), DVOJÍ ŽIVOT (povaleč) a další.

Hrál však i hodnotnější role (kde mu byly partnerkami hvězdy Lída Baarová, Adina Mandlová, Nataša Gollová, Zita Kabátová, Jiřina Štěpničková a Marie Glázrová): kapitán Leon z Costy v MASKOVANÉ MILENCE (1940) Otakara Vávry, černý myslivec v adaptaci románu Boženy Němcové BABIČKA (1940), houslista Toník v MUZIKANTSKÉ LIDUŠCE (1940) Martina Friče, nadporučík Varga v Čápově NOČNÍM MOTÝLOVI (1941), záletný lesní Jan Perner ve Slavínského komedii MUŽI NESTÁRNOU (1942), princ Maxmilián ze Sylvánie v TANEČNICI (1943) Františka Čápa, městský písař Prokop Trubka ve Fričových POČESTNÝCH PANÍ PARDUBICKÝCH (1944) nebo chasník Tomáš Hanulík v dalším Čápově dramatu DĚVČICA Z BESKYD (1944).

Životní roli pro něho připravil jeho častý režisér František Čáp v postavě spravedlivého sedláka Jana Cimbury v dramatu podle románu J. Š. Baara JAN CIMBURA (1941). Za svůj výkon v tomto filmu byl Nezval obdařen Národní cenou (1942). Co se týče cen, tak Nezval ještě získal Cenu Senior Prix (1993).

Po válce se jeho role milovníků ve znárodněné kinematografii neuplatnili, a přes tři hlavní role ve snímcích MUŽI BEZ KŘÍDEL (Petr Lom), NIKOLA ŠUHAJ (hrdinský Nikola Šuhaj) a NEVĚRA (slabošský ředitel Lang) se uplatil pouze v malých a epizodních roličkách v dobově poznamenaných snímcích VZBOUŘENÍ NA VSI (Valenta), VESELÝ SOUBOJ (major Zahrádka), PLAVECKÝ MARIÁŠ (Šebek), LEGENDA O LÁSCE (hvězdopravec), MSTITEL (zedník Kryštof), KDE ALIBI NESTAČÍ (náčelník VB), HVĚZDA (bývalá filmová hvězda Roman), DNY ZRADY (Krofta), SOKOLOVO (major Dr. Vrbenský), AKCE V ISTANBULU (Kment), ŠÍLENÝ KANKÁN (ministr) či ŠAŠEK A KRÁLOVNA (dvořan). Jeho poslední rolí byl, v devadesáti letech vytvořený starý sedlák Štverák v úspěšném dramatu Vladimíra Michálka JE TŘEBA ZABÍT SEKALA (1998).

Účinkoval taktéž v rozhlase, televizi (WATERLOO, CHVOJKA, ŽRALOCI, PRAMENY, SMRT KRÁLE VÁCLAVA IV. atd.) a seriálech (TŘI CHLAPI V CHALUPĚ, HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, F. L. VĚK, ALEXANDR DUMAS STARŠÍ, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, NA LAVICI OBŽALOVANÝCH JUSTICE, PŘITAŽLIVOST ZEMĚ atp.). Po roce 1989 se účastnil různých vzpomínkových pořadů a akcí. Nositel Ceny Senior Prix (1993). Gustav Nezval zemřel 17. záři 1998 v Praze dva měsíce před svým jednadevadesátým jubileem. V roce 2005 vydala Pavlína Vajčnerová o Nezvalovi profilovou knížku „Gustav Nezval: ...oči spíše sympatické“.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1998 Je třeba zabít Sekala
Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1989 Setníkův štít (TV film)
1987 Šašek a královna
1986 Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
1984 Bambinot (TV seriál)
Žofka z Janovic (TV film)
1983 Krásná vyhlídka aneb Bellevue (TV film)
Smrt krále Václava IV. (TV film)
1982 Plášť Marie Terezie (TV film)
Šílený kankán
1981 A na konci je začátek (TV film)
1980 Černé světlo (TV film)
1979 Poslední koncert (TV film)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1975 Akce v Istanbulu
1974 Sokolovo
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Trávnička (TV film)
1972 Lakomec (divadelní záznam)
Michelup a motocykl (TV film)
Mnoho povyku pro nic (divadelní záznam)
1971 Pohádky z tisíce a jedné noci (TV seriál)
Rozsudek (TV seriál)
Šance
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
F. L. Věk (TV seriál)
Chvojka (TV film)
Velká neznámá
1969 Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Hra (E11)
Lodní uzel (E07)
Případ lichého střevíce (E06)
Hvězda
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Černé rukavice (E05)
Lady Macbeth z Vinohrad (E03)
Malý a velký vrah (E02)
1967 Waterloo (TV film)
1965 Je Thierry Brévanne vinen? (TV film)
Neviditelný (TV film)
1963 Strach a bída třetí říše
1962 Prosím, nebudit!
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
Vánice
1961 Kde alibi nestačí
Malý Bobeš
Úhel dopadu (TV film)
1960 Lucerna (TV film)
1959 Mstitel
Zkouška pokračuje
1958 Hlavní výhra
Linka 515 - 42 (studentský film)
Zatoulané dělo
1957 Bezejmenná hvězda (TV film)
1956 Herecké anekdoty (TV film)
Legenda o lásce
Legenda o lásce (bulharská verze)
Nevěra
1954 Ještě svatba nebyla...
1953 Expres z Norimberka
1952 Plavecký mariáš
1950 Veselý souboj
1949 DS - 70 nevyjíždí
Vzbouření na vsi
1948 Hraniční ulička
1947 Křižovatka
Nikola Šuhaj
1946 Muži bez křídel
1945 Černí myslivci
Z růže kvítek
1944 Děvčica z Beskyd
Počestné paní pardubické
1943 Tanečnice
1942 Kníže Václav
Muži nestárnou
1941 Jan Cimbura
Noční motýl
1940 Babička
Maskovaná milenka
Muzikantská Liduška
Pelikán má alibi
1939 Dvojí život
Osmnáctiletá
Ženy u benzinu
1938 Děti na zakázku
Ideál septimy
1937 Armádní dvojčata
Jarčin profesor

Dokumentární

2014 Filmy pod taktovkou FOK - a.z.
1992 Nedokončené léto Františka Čápa (TV film)
1941 II. Filmové žně

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1991 Album (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1975 Kabaret U dobré pohody (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace