Reklama

Reklama

Děti ze stanice Leningradská

  • Česko Děti z Leningradské (festivalový název) (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Polsko, 2005, 35 min

Obsahy(1)

Dokument uvozuje informace, že po rozpadu SSSR se zemí potulují na čtyři miliony dětí bez domova a že během natáčení se jen v Moskvě pohybovalo takových dětí na třicet tisíc. Filmová výpověď je založena na interview s dětmi nejrůznějšího věku a záznamu jejich otřesných existenčních podmínek. Shlukují se v metru a na nádražích, přespávají v kanálech a ruinách. Živí se žebrotou, krádežemi, příležitostnou prostitucí, náruživě fetují. Malé komunity jim nahrazují rodinu. Ta vlastní je buď vyštvala na ulici, anebo ji sami zavrhli. Vypěstovali si až dojemný smysl pro solidaritu. Dovedou něžně milovat, ale i zabíjet. Někdo si přesně uvědomuje svou situaci, někoho už hubí drogy a nemoci. Čelit krutému světu ulice dětem pomáhá nejen dodržování jeho drsných zákonů, ale i jeho folklorní reflexe. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (121)

Gumi.30 

všechny recenze uživatele

Nic horšího jsem po lidské a duševní stránce snad nikdy neviděl. Děti, které žebrají, čichají čikulík nebo mlátí bezdomce, kterými se po pár letech života v kanálech (ano, kanálech) vlastně sami stávají. Zatím co si my hráli např. s Pokémony a láteřili na Horalkou se jiní musí vypořádavat v deseti letech s rozpatlaným lepidlem po obličeji od policisty. Fuu, je mi špatně a tehle dokument je neskutečným důvodem k zamyšlení nad současným systémem i světem. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane prepych, vystatovanie sa, na druhej bieda, opustenosť. Takéto dokumenty by sa mali točiť, aby si svet uvedomil realitu a nežil v ilúzii. Boh má najradšej deti a preto je do neba volajúce, ak musia trpieť, človek po vzhliadnutí tohto má veľkú núdzu pomáhať, mali by to vidieť ľudia, malo by dôjsť k náprave, ale čo ak komunizmus a kapitalizmus sú rovnaké režimy, čo ak ľudia sú stále rovnako neľútostní a zlí, nezáleží, že je 21. storočie, problémy sa nakopujú India, Brazília, Rusko a iné a stále viac. Bože pomôž ich dušiam a ľudia vy ich životom! ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Film, který má sílu rozhodnout váhání, jestli by vážně nebylo nejlepší se zabít. Zhlédnuto kdysi za-čerstva. Repríza není nutná, po rozplození ani možná. Technické nedostatky zcela vyvažuje prosté zpracování tématu. Když se zhnuseni světem náhodou rozhodnete setrvat naživu, měla by následovat otázka, co může člověk udělat, aby se protagonisté pro takové dokumenty sháněli co nejhůře. Hodně štěstí. ()

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že srovnávat tady životy těchhle dětí s tím, jak se máme my oproti nim skvěle, není zrovna adekvátní. To bych tady asi netahala, i když to přímo vybízí. Mě spíš zarazilo na celém dokumentu to, jak si mnohé děti nejen zvykly na život ve stanici Leningradská, ale jak se přizpůsobily všemu, co nabízí - od cigaret, vodky až po lepidlo,toluen...Obsahově jde o něco šíleného, co dítě, to hrůznější příběh. Přiznám se, že bych neměla na to takový dokument točit. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

zdrcující dokument, ve kterém je jasně vidět, jak na tom Rusko i v současnosti je.. Opravdu si po takových dokumentech uvědomíte, jaké máte štěstí, že ste se narodili zde a na malou chvilku zapomenete na všechny svoje "problémy". Chudáci děti, takový život si nezaslouží nikdo, rozhodně ne bez samostatného rozhodnutí.. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • V roku 2005 bol film bol nominovaný na Oscara za najlepší dokument s krátkou témou, vyhral cenu za najlepší dokument na MFF Cinemanila v meste Manila na Filipínach a cenu IDA za krátky dokument od International Documentary Association. V roku 2006 bol nominovaný na cenu Emmy v dvoch kategóriách. (Marek1991)

Reklama

Reklama