Reklama

Reklama

Polní lilie

  • USA Lilies of the Field (více)
Trailer

Pan Smith se toulá světem a bydlí ve svém autě. Jednoho dne se zastaví na doplnění vody u chaloupky, v níž žije žije pět jeptišek. Jejich představená Marie bere Smitha jako vyslyšení svých modliteb a proti jeho vůli ho zapřahá do práce. Nejprve do opravy domu, poté do stavby nové kaple. Co dokáže víra Marie a poslušnost jednoho muže? (KrestanFilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Příjemný černobílý film podle literární předlohy W. E. Barretta, který ukazuje spíše dobrou stránku v člověku. Vtipný příběh o stavbě kaple černošským baptistou pro východoněmecké řeholnice, uprchlé před komunismem do USA. Kromě sympatického Sidney Poitiera stojí za pozornost i Lilie Skalová - Lilia Skala v roli energické matky představené. Herečka byla původem poloviční židovka z rodu Sofer, provdaná za židovského manžela, s nímž musela z Rakouska prchnout před nacismem do USA. Řekl bych, že tento film, ač jistě do značné míry idealizovaný, ukazuje v postavě Homera Smithe výstižně mentalitu americké (protestantské) podnikavosti i mentalitu ženské řeholní (katolické) komunity. Volným pokračováním je TV film http://www.csfd.cz/film/30542-christmas-lilies-of-the-field/. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Mily film so sympatickym Sidneym Poitierom. Pacila sa mi hlavne pevna vola a istota prisnej Matky Marie, ze prave Homer Smith, ktoreho tak radi prezyvali Schmidt je ten spravny clovek na postavenie kostola a pritom on len tadial prechadzal autom. Film, ktory ma celkom pobavil, obcas som sa i zasmial, ale staci mi na jedno pozretie, preto 3 hviezdicky. Pre zaujimavost Matku Máriu dabovala Libuše Švormová, ktora dabovala i ANGELIKU, MARKIZU ANJELOV (1964). V zavarecnych titulkoch ma prekvapil hudobny doprovod skveleho Jerryho Goldsmitha, ktory pocas svojej celej kariery zlozil hudbu az pre 241 filmov a serialov. Napriklad: Votrelec (1979), Poltergeist (1982), Rambo: Prva krv (1982), Zakladny instinkt (1992) alebo aj Mumia (1999)... 20.12.2008 _____ Sidney Poitier - (Homer Smith) +++ Lilia Skala - (Matka Maria) +++ Lisa Mann - (Sestra Gertrude) +++ Isa Crino - (Sestra Agnes) +++ Francesca Jarvis - (Sestra Albertine) +++ Pamela Branch - (Sestra Elizabeth) +++ Stanley Adams - (Juan) +++ Dan Frazer - (Otec Murphy) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně sentimentální film. Spousta němčiny a především infinitivů. Sidney Poitier chovající se podle hesla "když tě uhodí, nastav i druhou tvář" nejenže perfektně hraje (jako ostatně vždy), on i moc pěkně zpívá. Nelsonův snímek v podstatě začíná a končí stejným obrazem - autem na silnici, liší se jen směr jízdy. Celkově ale hrozná nuda a pro mě zklamání, celou skupinu jeptišek (tvořící základ filmu) bych vyškrtnul, to jejich hrozné mluvení a příšernou lekci angličtiny ("všichni vstaneme, všichni si sedneme") už bych znovu nedal. A dabing studia Bear s Liborem Teršem (určitě bydlí v dabingovém studiu, jinak to není možné :-( to ještě víc pokazil. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Osobně bych raději někoho civilistnějšího než Poitiera, nebo aspon Karla Maldena (i když samozřejmě ten by těžko mohl hrát baptistického černocha). Jinak nejde o náboženskou agitku, jak se lze dočíst, ale střet katolického přístupu (tradičnějšího, neziskového, více zakořeněného v nepeněžním světě) a amerického protestanského, kde jde víc o peníze. Na druhou stranu i černošská emocionalita a katolická hudební vážná spiritualita. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie prebiehalo v Arizone a trvalo iba 14 dní. (Šuplík)
  • Sidney Poitier se stal historicky prvním černošským držitelem Oscara za hlavní roli. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama