Reklama

Reklama

Polní lilie

  • USA Lilies of the Field (více)
Trailer

Pan Smith se toulá světem a bydlí ve svém autě. Jednoho dne se zastaví na doplnění vody u chaloupky, v níž žije žije pět jeptišek. Jejich představená Marie bere Smitha jako vyslyšení svých modliteb a proti jeho vůli ho zapřahá do práce. Nejprve do opravy domu, poté do stavby nové kaple. Co dokáže víra Marie a poslušnost jednoho muže? (KrestanFilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

raroh 

všechny recenze uživatele

Osobně bych raději někoho civilistnějšího než Poitiera, nebo aspon Karla Maldena (i když samozřejmě ten by těžko mohl hrát baptistického černocha). Jinak nejde o náboženskou agitku, jak se lze dočíst, ale střet katolického přístupu (tradičnějšího, neziskového, více zakořeněného v nepeněžním světě) a amerického protestanského, kde jde víc o peníze. Na druhou stranu i černošská emocionalita a katolická hudební vážná spiritualita. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Příjemný černobílý film podle literární předlohy W. E. Barretta, který ukazuje spíše dobrou stránku v člověku. Vtipný příběh o stavbě kaple černošským baptistou pro východoněmecké řeholnice, uprchlé před komunismem do USA. Kromě sympatického Sidney Poitiera stojí za pozornost i Lilie Skalová - Lilia Skala v roli energické matky představené. Herečka byla původem poloviční židovka z rodu Sofer, provdaná za židovského manžela, s nímž musela z Rakouska prchnout před nacismem do USA. Řekl bych, že tento film, ač jistě do značné míry idealizovaný, ukazuje v postavě Homera Smithe výstižně mentalitu americké (protestantské) podnikavosti i mentalitu ženské řeholní (katolické) komunity. Volným pokračováním je TV film http://www.csfd.cz/film/30542-christmas-lilies-of-the-field/. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Myšlienka snímku je hrejivá a veľmi pozitívna. Je to o prekonávaní predsudkov (a to nielen tých rasových) a hľadaní cesty samého k sebe a tých pravých hodnôt v živote. Dobrých ľudí nezastaví ani jazyková bariéra. Je pravda, že príbeh ako taký ma moc neoslnil, no je to skvelo zahraté a vynikajúco zrežírované. Lepší priemer. 65/100 ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvný příběh, ve kterém nejde ani tak o stavbu kaple, jako spíš o hledání cestiček k sobě mezi svéráznou komunitou německých jeptišek, převážně mexikánskými domorodci a... nejkrásnějším černochem všech dob. Bohužel jsem měla možnost sledovat jen dabovanou verzi na MGM a ta občas rvala uši. To si opravdu někdo myslí, že Němka hovořící cizím jazykem mluví bez přízvuku, s bohatou slovní zásobou, ale všechna slovesa má v infinitivu? To už by mi "muj pápiška pyl felky sokolofna" bylo milejší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mladý, vysoký a pohľadný černoch prichádza na faru s piatimi jeptiškami a z filmu sa nevyklube porno! Namiesto toho sa tu riešia "omnoho menej zaujímavé klasické filmové otázky", ako pokora, súdržnosť a domov. Mňa film ale hlavne ubezpečil v tom, že ženské sú všade rovnako vychcané a dosiahnu vždy svoj cieľ. A môžu byť aj zababušené od hlavy po päty v hábite. Popravde ma film chytil až v momente, keď sa k Homerovi pridajú aj domorodci, vtedy Ľalie poľné dostali skutočný spád. Pomerne netradičný, odľahčenejší film s niekoľkými životnými múdrami, ktoré nám našťastie nikto nasilu nebúcha o hlavu a s mega sympatickým Poitierom (Denzelom Washingtonom 60tych rokov) v hlavnej úlohe. 70%. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie prebiehalo v Arizone a trvalo iba 14 dní. (Šuplík)
  • Sidney Poitier se stal historicky prvním černošským držitelem Oscara za hlavní roli. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama