Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu líčí herec Aksel Hennie, který zde ztělesňuje protagonistu Davida, drsný příběh mladíka, jenž se musí sám vyrovnávat s těžkými životními zkouškami. Otec umírá na rakovinu, bratr postižený Downovým syndromem potřebuje trvalou péči, matka jen rezignovaně vegetuje. Právě když má David zařídit otcův pohřeb, zaplete se v posilovně, kde pracuje, do obchodu s drogami, organizovaného Pákistánci. Jejich vydírání je nemilosrdné a David mu musí čelit docela sám poté, co ho opakovaně zradí nejlepší přítel. Ubránit se je nad jeho síly, David se však nevzdává, a navíc pochopí, že nejdůležitější hodnotou v životě je zodpovědný postoj. Kulisou tohoto dramatu je dnešní Oslo, pocity bezvýchodnosti a neustálého ohrožení umocňují scény uzavřené do těsných interiérů a opakované výjevy brutálních fyzických útoků. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dávid žije v malom byte so svojim ťažko chorým otcom, postihnutým bratom a matkou. Jeho život nie je jednoduchý. Jedného dňa sa situácia ešte zhorší. V posilňovni je vykonaná policajná razia, počas ktorej je objavená zbraň a niekoľko dávok anabolík. Dávidova úloha je jasná. Buď povie pravdu komu veci patria, alebo pôjde sedieť. Dávid stojí pred ťažkou morálnou a existenčnou dilemou. Buď bude mlčať a strácať čas, alebo bonzne šéfovho syna, čím si síce spraví nepriateľov, no zároveň sa stihne rozlúčiť s umierajúcim otcom, ktorý v nemocnici čaká na smrť. Vďaka záveru neuveriteľne depresívny snímok, ktorý v žiadnom prípade neodporúčam sledovať vo večerných hodinách. Nepamätám sa kedy som sa naposledy, po vzhliadnutí filmu cítil tak zle. "UNO" je tragický príbeh vyobrazujúci život človeka, ktorého akékoľvek rozhodnutie je zlou variantou. Málokedy má príbeh takú hĺbku a vyvoláva také pocity ako tento. Teraz som zvedavý ako zaspím. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Život nerozdáva karty spravodlivo, a keď je v rodine rakovina a dieťa s postihnutím, netreba k tomu pridávať ešte problémy s drogami. Dráma je to naozaj drsná, posilovňa tu nie je miestom pre fair play šport a z bezohľadnosti sa zastavuje rozum. Ak je toto zobrazenie dnešného Nôrska, tak môžeme byť radi, že žijeme na našom malom Slovensku. Film ale nie je nejako zvlášť podarený, množstvo scén, kde sa posiľuje, prechádza, prípadne nedeje vôbec nič a to všetko bez hudby, často v úplnom tichu. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Moc Aksela neznám, ale tady byl jedinečný a já mu Davida maximálně věřila. Celkově má hlavní hrdina David v životě pech, doma to nestojí za nic a ještě se mu podaří dostat do problému, z kterého je cesta hodně nejistá. Výborné drama a já si dám určitě Aksela Hennieho do hledáčku, protože tady byl rozhodně excelentní a na jeho režijní debutní snímek to bylo velmi příjemné překvapení. Soundtrack je v Uno minimální a když už, tak to byl přesně můj šálek kávy......a to, že čerpal i ze svých osobních zkušeností je určitě velkým bonusem. ()

snared 

všechny recenze uživatele

Koukatelnej, decentnější, mladší bráška Pushera o tom, že práskat na takzvaný kámoše (i když k tomu máte dost rozumnej důvod), dlužit prachy Pákistáncům ani obcovat s jejich ségrama není zrovna moc košér. Škoda, že tady to dopadlo relativně dobře. Jinak dost slušný drama. 3* ()

lofa 

všechny recenze uživatele

Akselova prvotina na režisérském křesle a hned takový majstrštyk. Ač to David nemá v životě zrovna lehké, přesto mu osud háže pod nohy další a další klacky a on se s nimi snaží postupně vyrovnat. Do problémů nechce zatahovat rodinu a časem zjistí, že se se vším musí vypořádat zcela sám,...ale je to vůbec možné zvládnout? Hodnocení 88% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Celý film bol natočený v nórskej metropole Oslo. (MikaelSVK)
  • Přestože se jednalo o Hennienův režijní debut, byl oceněn cenou Amanda za nejlepší režii. (morgos)

Reklama

Reklama