Reklama

Reklama

VOD (1)

Členové nového gangu se v Londýně vydávají za policii a okrádají podvodníky. Geniální zločinec Pearly Gates proto spojí síly s inspektorem Parkerem, aby zjednali nápravu. (Netflix)

Recenze (23)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Od jednoho zdejšího kolegy a pamětníka jsem se nedávno dověděl, že Falešná ruka zákona se v době vzniku těšila velkému úspěchu i v bývalém Československu, protože Brité si v ní dělali velkou srandu z policajtů, což u nás bylo prakticky nemožné. Film slavil ale v úspěch ve mnoha dalších krajinách, do kterých se rozprodal, a já se vůbec nedivím, protože už samotná zápletka s falešnými policajtami (a to hned ve dvou vzájemně konkurenčních ganzích) je velice originální a posloužila zde k vytvoření svižné komedie. Dnes už se řadí do kategorie (polo)zapomenutých filmů, ale osobně jsem se u ní bavil mnohem víc, než třeba u prvního Růžového Pantera ze stejného roku. Anglický originál mi nabídl nejen opět (tedy chronologicky spíše poprvé) Sellersův originální francouzský akcent, ale i hodně náročnou angličtinu plnou slangu či argotu a dalšího mne nesrozumitelného výraziva, takže jsem nakonec zvolil kompletní projekci v českém dabingu z roku 2008 a k mému překvapení velmi zdařilému, nejen pokud jde o nápadité dialogy, ale i hlasový výkon Jiřího Dvořáka, který výborně zvládl základní rysy Sellersova projevu. Mohl jsem být tedy na hodinku a půl svědkem dodnes funkční zábavy na čele s tak mile galantním podvodníčkem...! :) Škoda mírné zmatenosti během vyvrcholení plného bláznivých honiček a jiných akcí. 80% ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zábavná hra na pravé poldy, falešné poldy a zločince. To se jen tak nevidí.  Sellersův životopisec tento komedii nepřikládá příliš velkou váhu a pokládá si otázku, proč herec Sellersova formátu nebyl tehdy náročnější. Ano, musíme brát, brát v potaz, že v ten samý rok vznikl i první díl přelomového Růžového pantera. Ale nechci Falešné ruce zákona nějak křivdit, oni tyto komedie jsou z dnešního pohledu pro fajnšmekry alespoň hodně milé a tohle není vyjímka. Příjemně se to sleduje, zápletka je poměrně zábavná a má i docela svižné tempo, takže jsem se ani nějak nestihl nudit. Jen v těch posledních dvaceti minutých plných honiček jsem se lehce ztratil. Ale on každý film se Sellersem hold nemůže být  Hoffman a každý černobílý kousek Prázdniny v Římě (:D). ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Typická britská komedie 60. let, která kombinuje prvky klasické grotesky a konverzační studiové komedie a staví na herectví a charismatu Petera Sellerse. Ten tentokrát není nešikovným popletou ve stylu své nejznámější postavy z Růžového pantera, nýbrž jde o jeho přesný protipól. Jeho Pearly Gates je uhlazený podvodníček, který s neodolatelným šarmem řídí malé zločinecké impérium. Jenže se mu do cesty připlete škodná v podobě drzého australského gangu, a tak musí spojit své síly se svými úhlavními protivníky z řad britské policie, aby se s tímto nebezpečím vypořádal. Někeré gagy dnes už tak nefungují a z pár scén je cítit určitá bezradnost ve stylu když nevíme co s tím, tak ať se všichni poperou. Řada dialogů a humorných situací je ale plně funkční i dnes, jako např. schůze zločineckého syndikátu, která paroduje meetingy politických stran (jednomyslně schváleno - a o čem jsme to vlastně hlasovali?) Vedle Sellerse září Lionel Jeffries v roli neschopného policejního komisaře. Celkový dojem: 75 %. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemam rad Sellersa ako herca, ale komedia sa da, je to tak trochu mix straej grotesky s konzervackou. Potom sa veci trochu zamotaju, lebo falosni policajti zacnu okradat zlodejov ..... a dej sa moze rozbehnut. Opakujem, Selklersa nemam rad, tak aspon ostatni herci sa snazia. Konkretne ide o Lionela Jeffriesa /Zajatec na Zende/, vybornu Nanette Newmanovu /Seance za destiveho odpoledne 1964, Stepfordske Panicky 1975/, videl som aj Johna Le Mesurier /Italian Job 1969/, a pre Irene Hnedu /Cervene Strevicky 1948/ to bol jej posledny film. Samotneho Sellersa som nejak obiede pretrpel : 72 % ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Falešná ruka zákona je krimikomedie ze starého Londýna. Lupiči jsou tu gentlemani, mají dokonce svůj parlament a nikdy by je nenapadlo napadnou policajty. Poslední dobou je ale trápí gang falešných poldů, kteří jim kradou výdělky přímo pod nosem. Totéž trápí i skutečnou policii a tak dojde k dohodě a naplánovanému fiktivnímu přepadení, při kterém mají být falešní poldové chyceni. Je tu opravdu spíše komedie, než krimi, která je dost absurdní, místy až debilní (kolotoče). Nicméně za skvělého poldu Parkera a neméně skvělého hlavního hrdinu a především za tu smršť omylů, honiček a rvaček a výbornou pointů na konci ty 4* dát musím. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama