foto

Michael Caine

  • nar. 14.3.1933 (83 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Mluv lehce, mluv pomalu a neříkej mnoho" - MICHAEL CAINE

Jedna z největších filmových legend současnosti má na kontě přes sto filmových rolí. Dvě z nich proměnil plešatým Oscarem a tři z nich Zlatým Globem. Jaký život provázel tohoto výrazného muže?

Sir Michael Caine (vl.jménem Maurice Joseph Micklewhite) se narodil 14.března 1933 přímo v Londýně. Chvíli po opuštění základní školy v patnácti letech a několika studentských pracech byl povolán do služeb Britské armády, aby zažil válku v Korey. Po návratu si přisvojil jméno Caine, na radu svého agenta. Po divadelních zkušenostech se dostal do televize i na filmové plátno.

Úspěchy u tak výtečného herce na sebe nenechaly dlouho čekat a Michael se stal velice obsazovaným a oblíbeným mezi režiséry i diváky. Poprvé více viditelným se stal v roce 1964 rolí poručíka Bromheada ve válečném snímku ZULU. Zahrál si i Horácia v televizním HAMLETOVI s Christopherem Plummerem v hlavní roli, nebo Alfieho Elkinse, jehož romantické kreace byly připomenuty Jude Lawem v nedávném remakeu a Caineovi tenkrát donesly první Oscarovou nominaci. Na sošku si ale musel ještě dvacet let počkat.

Další nominace přišly za SLÍDILA (1972) a RITU (1983), za kterou dostal alespoň Zlatý Globus. V té době už byl podruhé ženatý a na kontě zplozené dvě děti. Přišel rok 1986. Natáčení s Woody Allenem (HANA A JEJÍ SESTRY) se zase někomu pěkně vydařilo a na poličku si tehdy už třiapadesátiletý Caine konečně postavil lesknoucího se Oscara, jehož zdvojnásobil až o třináct let později díky výkonu ve filmu PRAVIDLA MOŠTÁRNY.

Michael Caine je opravdu jednou z největších osobností kinematografie vůbec a i přes jeho legrační britský akcent (ne horší než Conneryho) se může pyšnit velikou charizmatičností a oblíbeností mezi diváky i kritiky. Dokázal přesvědčivě ztvárnit komediální i dramatické role a přes svůj věk se necítí být starým. Caine říká: "Rozdíl mezi filmovou hvězdou a filmovým hercem je tenhle: filmová hvězda řekne: Jak můžu změnit scénář, aby se ke mě hodil? A Filmový herec řekně: Jak se můžu změnit, abych se hodil ke scénáři? Já jsem Michael Caine."

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

2017 Harry and the Butler
Loupež ve velkém stylu
2016 Podfukáři 2
2015 Mládí
Poslední lovec čarodějnic
2014 E.A. Poe: Podivný experiment
Interstellar
Kingsman: Tajná služba
2013 Die Letzte Liebe des Mr. Morgan
Podfukáři
2012 Cesta na tajuplný ostrov 2
Temný rytíř povstal
2011 Auta 2
Gnomeo & Julie
2010 Počátek
2009 Harry Brown
2008 Je tady někdo?
Temný rytíř
2007 Brilantní plán
Slídil
2006 Dokonalý trik
Potomci lidí
2005 Batman začíná
Moje krásná čarodějka
Pan Rosnička
2004 Křižovatka osudu
2003 Herci
Promlčení
Tekoucí písek
Vysloužilí lvi
2002 Austin Powers - Goldmember
Tichý Američan
Vánoční příběh (TV film)
2001 Smrt Jacka Doddse
2000 Quills - Perem markýze de Sade
Sejměte Cartera
Slečna Drsňák
Zlaťák
1999 Debtors, The
Pravidla moštárny
1998 Láska až za hrob
Stínohra v F moll
Tichý hlas
1997 Mandela a de Klerk (TV film)
20.000 mil pod mořem (TV film)
1996 Krev a víno
Půlnoc v Petrohradu
1995 Bullet to Beijing (TV film)
1994 Aljaška v plamenech
1992 Fraška
Modrý led
Muppets: Vánoční koleda
1991 Rabbit Ears: King Midas and the Golden Touch
1990 Býčí oko
Jekyll & Hyde (TV film)
Pan Osud
Shock to the System, A
1988 Jack Rozparovač (TV film)
Není Sherlock jako Holmes
Špinaví, prohnilí lumpové
1987 Čelisti IV : Pomsta
Čtvrtý protokol
Trouble with Michael Caine, The (TV film)
Vzdávám se
1986 Hana a její sestry
Mona Lisa
Půlměsíční ulice
Sladká svoboda
Studená válka
1985 Holcroftův pakt
Water
1984 Mrtvý agent
Za to může Rio
1983 Honorární konzul
Rita
1982 Smrtící past
1981 Ruka
Vítězství
1980 Oblečen na zabíjení
Ostrov
1979 Ashanti
Po dobrodružství Poseidonu
1978 Apartmá v Kalifornii
Bankéři
Roj
1977 Příliš vzdálený most
1976 Harry a Walter jedou do New Yorku
Orel přistál
Peeper
1975 Angličanka
Muž, který chtěl být králem
Spiknutí
1974 Marseillská smlouva
Okamžik vyzrazení
1972 Podsvětí
Slídil
Zee a spol.
1971 Fight of the Century (TV film)
Chyťte Cartera
Poslední údolí
Únos
1970 Příliš pozdní hrdina
Simon Simon
1969 Bitva o Británii
Italian Job
Male of the Species (TV film)
Saturday Night Theatre: Cornelius (TV film)
Špinavá hra
1968 Deadfall
Magus, The
1967 Hurry Sundown
Mozek za miliardu dolarů
Sedmkrát žena
1966 Alfie
Gambit
Nesprávná truhla
Pohřeb v Berlíně
1965 Agent Palmer: Případ Ipcress
1964 Hamlet at Elsinore (TV film)
Other Man, The (TV film)
Zulu
1963 Falešná ruka zákona
First Night (TV seriál)
Funny Noises with Their Mouths (TV film)
1962 Solo for Sparrow
1961 Compartment, The (TV film)
Den, kdy Země vzplanula
Ring of Truth (TV film)
Ship That Couldnt Stop, The (TV film)
1960 Buldočí plémě
Foxhole in Cairo
1959 Nebezpečí mezi námi
1958 Blind Spot
Carve Her Name with Pride
Klíč
Passport to Shame
The Two-Headed Spy
Woman of Mystery, A
1957 Escape (TV seriál)
How to Murder a Rich Uncle
Steel Bayonet, The
1956 Crime of the Century, The (TV seriál)
Hill in Korea, A
Sailor Beware!
The Adventures of Sir Lancelot (TV seriál)
1955 ITV Play of the Week (TV seriál)
1950 BBC Sunday-Night Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2015 Benny Hill: The World's Favorite Clown (TV film)
2014 Interstellar: Nolan's Odyssey (TV film)
2013 Fire Rises: The Creation and Impact of the Dark Knight Trilogy, The - a.z.
Sir David Frost: That Was the Life That Was (TV film)
2010 Inception - Making of film
Many Faces of..., The (TV seriál)
2009 Presidentti Ahtisaaren Nobel-vuosi (TV film) - a.z.
2008 Roman Polanski: Pravdivý příběh
Valentino: The Last Emperor
2007 British Film Forever (TV seriál)
Deník: Dokonalý trik - Lehká ruka Christophera Nolana
Happy Birthday Elton! From Madison Square Garden, New York (koncert)
2006 50 Films to See Before You Die (TV film)
2004 Pavarotti - The Last Tenor (TV film)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)
2000 John Barry: Licence to Thrill (TV film)
1999 The Cider House Rules: The Making of an American Classic
1998 The Best of British (TV seriál)
1997 Making of Special: '20,000 Leagues Under the Sea', The (TV film)
1996 Lights, Camera, Action! A Century of the Cinema: A Star Is Born (TV film)
1995 Roger Moore: A Matter of Class (TV film)
1994 Druhá světová válka: Když řvali lvi (TV film)
Michael Caine: Rozbití bariéry (TV film)
100 Years at the Movies
1993 Hollywood U.K. (TV seriál)
1991 Into the Blue: Dolphin Rescue (TV film)
Michael Caine: On Acting in Film, Arts, and Entertainment
Siskel & Ebert: Actors on Acting (TV film)
1989 Clive James' Postcard from... (TV seriál)
John Huston: The Man, the Movies, the Maverick
1988 Cary Grant: A Celebration of a Leading Man (TV film)
1987 Acting (TV seriál)
Hero: The Official Film of the 1986 FIFA World Cup
1975 Don Rickles: Buy This Tape You Hockey Puck
1968 Wedding of the Doll
1967 Omnibus (TV seriál)
Tonite Let's All Make Love in London
1958 Monitor (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
2006 Sean Connery - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
The ONE Show (TV pořad)
2003 75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 BBC and the BAFTA Tribute to Michael Caine, The (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 American Film Institute Salute to Elizabeth Taylor, The (TV pořad)
The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1983 American Film Institute Salute to John Huston, The (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Newsnight (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace