Reklama

Reklama

Po bouřlivém rozchodu trpí Ben nespavostí. Aby se úplně nezbláznil, vezme noční směny v supermarketu. Pozoruje zákazníky a jeho fantazie se rozbíhá na plné obrátky. Ve své představivosti dokáže zastavit čas, atraktivní ženy svléká a kreslí jejich skicy. Nejvíce ho přitahuje Sharon, děvče za pokladnou, která možná zná lék na jeho nespavost... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (526)

Fr 

všechny recenze uživatele

230 kilo je potřeba k rozbití lebky. Lidské city jsou 100 krát křehčí.... Film o studentech s hormonálním přetlakem mi v první čtvrt hodince připadal dost nudný. Oživení přinesla práce v supermarketu a nahé slečny. Asi hlavně kvůli nim jsem vydržel a odměnou mi byla závěrečná třetina, která mě fakt ,,chytla". Takže jestli nemáte nic jinýho na koukání a jste schopni se naladit na melancholickou nótu, budete za svoji vytrvalost přiměřeně odměněni. A několikrát i vtipným kouskem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Vskutku zvláštní snímek kombinující několik žánrů, ve výsledku je však nejdominantnější romantika (což potvrzuje i lehce čitelný konec). Jde vlastně o takovou pohodovou vztahovku s velmi zajímavou formou (je jasné, že ta nahota měla především nalákat diváky, naštěstí je však v symbióze s uměleckou duší hlavního hrdiny, takže nevyznívá tak moc lacině, jak by se mohlo na první pohled zdát; jinak samozřejmě zpomalovačky nebo úplné zastavení času=výborná kamera, střih + hudba), občasným humorem (třeba porušení snad všech pravidel při volání bejvalce, no vlastně i ten fotbal, který šije do amerických přehnaně heroických sportovních filmů o bandě looserů, kteří se zvednou a zvítězí), trochou životního filozofování (něco pro zaměstnání divákova mozku) a samozřejmě láskou (pro naplnění představ romantických duší). Příjemné oddechovka za slabší 4*. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je zvláštní a pozoruhodný film, který jsem viděl už podruhé a s nímž jsem naprosto spokojený. Samozřejmě, že nebýt úžasného, neobvyklého a originálního námětu, tak bych asi tenhle film tak vysoko nehodnotil, ale právě ten námět z filmu dělá něco výjimečného. Přitom stačilo tak málo, a to sice že se s hlavním hrdinou rozejde jeho dívka a on začne trpět nespavostí a volný čas navíc využije tak, že si začne vydělávat na nočních směnách v supermarketu. Velice jednoduchý nápad, ale zároveň nápad, který funguje. Jistě, samozřejmě to lze považovat za tak trochu mysteriózní nebo fantasy námět, protože neznám nikoho, kdo by vydržel několik týdnů nespat, a stejně tak neznám nikoho, kdo by dokázal zastavit čas, což je specializace hlavního hrdiny. Ale když na to jako divák přistoupím, tak si pak celý film úžasně užívám a ani chvilku jsem se nenudil. Tohle je zkrátka jeden z těch filmů, které jsou originální, neotřelé a sympatické. A velice tomuto filmu pomáhá herecký výkon Seana Biggerstaffa, kterého už jsem viděl hrát jak ve filmu Zimní host, kde předvedl úžasný dětský herecký výkon, tak v prvních dvou dílech Harryho Pottera, kde hrál sympatického kapitána nebelvírského famfrpálového družstva. Zde znovu dokazuje, že má nesporný herecký talent a já už se těším na jeho další role. Cashback u mě tedy získává pět hvězdiček. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých snímků britské produkce. Opravdu originální námět. Skvělé, vtipné a příjemné herecké obsazení a opravdu nadupaný soundtrack. Obal DVD je opravdu zavádějící. Když jsem ho viděl poprvé, tak jsem si myslel všechno možný, jen ne to, že mě tento snímek tak mile překvapí. Stopáž je optimální, nenudil jsem se a až na pár trhlinek to je skvělý počin, kterému nechybí vtip, romantika, dramatičnost a to celé pod rouškou mysterióznosti. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně neotřelý debut britského režiséra Seana Ellise, který má hned několik významových rovin - předně je to skutečně působivý romantický film, silně metaforický příběh o důležitosti lásky, kterážto má značný dopad na kvalitu osobního života, svým způsobem může jít i o teenagerskou komedii, Sean Ellis zakomponoval do příběhu ale i čistě existenciální rozměr, od něhož se odvíjí reflexe smysluplnosti bytí a zvláště pak úvahou nad odcizením práce, což je svého druhu jeden z prvních a nejzásadnějších existenciálních pojmů v historii filosofie (byť o něm hovoří zprofanovaný Karel Marx), odosobněný stereotyp práce v supermarketu naruší až hlavní postava svou schopností hledat krásu ve zcela obyčejných věcech jen změnou úhlu pohledu (zátiší s rozsypaným hrachem atd.), což je v podstatě adorace umění a osoby umělce jako takového. Leč Sean Ellis spíše využívá okolnost, že exponoval svého hlavního hrdinu coby umělce-malíře, jen ke zvýraznění romantického rozměru svého snímku (zvláště v závěru), což je možná trochu ke škodě věci. Co se týče použitých výrazových prostředků, tvůrcům bylo skutečně požehnáno, po řemeslné stránce je film skutečně excelentní, radost se dívat a zvláště střihová skladba je soustem pro filmové labužníky, neboť ta je skutečně famózní - střihové přechody inspirované pohybem v záběru, jízdou kamery, umně pospojované záběry s výrazným dominantním prvkem (například záběr na nohy ve frontě na záchod volně přecházející v záběr nohou lidí čekajících u pokladny v supermarketu). Cashback je skutečně osobitý film, byť má několik slabších míst (např. nevtipné fotbalové intermezzo...), každopádně je to jeden z nejvýraznějších filmů reprezentující nejvěrněji mužský pohled na svět, který je zosobňován především a jedině krásou těla ženy... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (19)

  • Vzhledem k omezenému rozpočtu jsou všechny triky ve scénách, kdy se Ben (Sean Biggerstaff) pohybuje zastavený časem, vytvořeny pouze pomocí kamery, nehybných herců, provázků a skleněných desek. Výjimkou jsou záběry v závěru filmu, kdy hlavní postavy procházejí zastavenými sněhovými vločkami. Zde byla použita animace. (ynot)
  • Scéna, kdy švédská chůva přechází nahá z koupelny do pokoje, je dle Seana Ellise inspirovaná vzpomínkami z jeho dětství. (Václavička)
  • Dívka, která je na plakátu k filmu, má při nakupování v supermarketu těsně před "zastavením času" nákupní vozík. Při "zastaveném čase" a jejím malování hlavním hrdinou má však v ruce nákupní košík. (dan.pacino)

Reklama

Reklama