Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je vzpomínkovým příběhem starého pána, který byl za vojny jako problémový chlapec spolu s mnoha jinými sirotky ve výcvikovém táboře pro mladé vojáky. Tam pozná útrapy šikany a falešného přátelství, ale i kamaráda na celý život, se kterým podnikne odvážnou misi k odstřelení německého muničního skladu. Zasáhne však nepřízeň osudu a zdá se, že jejich přátelství je navždy ukončené... (Goodboyko)

(více)

Recenze (11)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Největší klad, který na Svoloči spatřuju, je jeho syrovost a krutost, tedy na to, že je to film o "dětech", no, spíš tedy o "dorostencích". V našem změkčilém českém prostředí je takový příběh nemyslitelný a pro spoustu lidí asi i nepochopitelný, inu krutá a drsná doba tvoří drsné lidi. To ale nic nemění na tom, že ona mládež ve filmu zobrazená byla opravdu svoloč, tedy výjimečně odpudivá sebranka nesympatických grázlů, že ona scénáristická syrovost a krutost byla kombinována s nepochopitelným, někdy až směšným sentimentem a patosem, že většině kluků jsem ty jejich asociální drsňáky nevěřil, že po filmařské stránce byl film citelně podprůměrný, že celá scéna diverzní akce byla nemožně hloupá a že závěrečný happyend se nesl ve stylu sovětských válečných televizních mozkovýplachů. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ROZHODLI JSME SE ZMÍRNIT OSUD MLADÝCH ZLOČINCŮ, A DÁT JIM ŠANCI ODČINIT ZLOČINY SPÁCHANÉ PROTI SVÉ VLASTI...... /// Největším zklamáním je, že ten film vlastně ničím (pozitivním) nepřekvapí. Očekávanej úvod, kdy se sovětští zmetci projevují, aby mohli zaplnit vzniklou školu patří k tomu lepšímu a vzbuzuje očekávání. Dokonce jsem chtěl zavolat T. Magnuskovi ať se podívá, jak to má vypadat. Pak škola – výcvik, lehké seznámení s potetovanou mládeží a veliteli a nakonec akce. No akce.... právě v tom okamžiku by film potřeboval prostředek na ztopoření. Nevadí ani tak bída triková, jako celý bídný finále. Hra na city mezi bastardy, kteří se nebojí Boha, ďábla ani sovětské moci, stejně jako JEJICH válečný nasazení, ve mě nevzbuzuje žádný emoce. Vy kluci ruský, já vám po Bretský pevnosti tak věřil! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Za 2. světový války jsem dřel na Zakavkazkým vojenským okruhu. 2.) Jsem mladej recidivista a chci mrknout na sovětský kámoše. 3.) Jsem ministr školství a chystám se vytvořit školu se speciální pedagogikou. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

NGP 

všechny recenze uživatele

Výtečné. Recidivisté v pubertě za druhé světové - to potěší. Film má tolik zajímavých dialogů, že jsem nestíhala žasnout. Nad každým jsem se nějakou dobu zamýšlela, má to v sobě vždycky nějaký podtext, takže scénář za jedna. Ani jedna minuta filmu mě nenechala chladnou. Hodně povedený snímek. Herci také nejsou ledajaké, chválím. Podle mě tento film je nejlepší z celé ruské kinematografie! Zaslouženě 5 hvězd ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Rok 1943, válka, bída, hlad. Všichni dospělí muži jsou na frontě, doma "vládnou" děti. Soudruh Stalin chce dát dětským zločincům šanci a vytvoří pro ně nápravnou školu daleko v horách. Ředitelem se stane důstojník, který má s kriminálem osobní zkušenost. Pořídí si tým pomocníků s podobnou (pochybnou) minulostí, samé tvrdé chlapy. Hned první den se ve škole strhne bitka mezi chlapci a dozorci. Ředitel všechny důrazně upozorní, že tady je nízký věk před zákonem nechrání a on má právo nechat je i zabít. Probíhá vojenský výcvik, chlapci mají k dispozici pravidelnou stravu, pocit bezpečí i pospolitosti. Poprvé v životě. Na povrch vyplouvají jejich pravé charaktery i osudy, které si dosud museli prožít. Konfliktů ubývá, vznikají přátelství, pozitivní vztahy k dozorcům i dalším autoritám. Oboustranně. Ale soudruh Stalin má s dětmi další plán. Krásný film. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Detských povaľačov, zlodejov, ale i vrahov bez rodičov sústredili Rusi v táboroch, ktoré nechali strážiť a riadiť tiež väzňami. Režisér venoval veľa času tomu, aby si strážcovia dali pozor na deti, ktoré už nie sú deťmi, ale potom sa na to akosi pozabudlo a namiesto vyhrotených a nebezpečných situácií, dostávajú súcit a porozumenie. V niektorých momentoch z nich robia zbytočne niečo extra, nepochopil som, prečo nastupovali do lietadla hore bez, keď vojaci okolo nich mali uniformy. Asi len z frajeriny...Nadriadený im mal nakopať zadky. Ostrá akcia v závere bola slušná, hlavne nočný zoskok a ich odhalenie pomocou reflektorov, ale určite by si zaslúžila väčší priestor. Posledné minúty zo súčastnosti filmu pomohli, škoda, že prvá polovica nedrží lepšie pohromade. Isté je, že podobný film z druhej svet. vojny som nevidel, takže aj preto stojí za pozornosť. 60%. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Začiatkom roku 1943 bolo v Sovietskom zväze okolo 670-tisíc bezprizorných detí, ktoré páchali závažné trestné činy. (andykovac)

Reklama

Reklama