Reklama

Reklama

Tma

  • Česko Bloudění v temnotách (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní / Thriller
Německo / Velká Británie, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Maria Bello přijíždí na waleské pobřeží za svým manželem. Už první noc má hrůzné sny o smrti své dvanáctileté dcery. Když opravdu záhadně zmizí, všichni se domnívají, že spadla z útesu a utopila se. Jenže večer je slyšet její volání o pomoc a navíc druhý den se objeví neznámá malá dívka. Nikdo netuší, že je poslem zla... James a Adele jsou plni zármutku nad ztrátou své dcery, jež nedávno utonula. V tomto rozpoložení je zastihne mladá Ebrill, která tvrdí, že zemřela před šedesáti lety, je však až neuvěřitelně podobná jejich milované Sarah... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

cariada 

všechny recenze uživatele

Problém asi většiny současných hororů je nevyužitý potenciál. Opět slušný nápad ,že tma (myslí se tím mořská hlubina ) si bere oběti. Rodiče malé Sarah ,spolu nežijí. Sarah si moc nerozumí s matkou a jedou navštívit otce ,který žije někde u moře. Na útesu najdou jakási náhrobek a dozví se jakousi legendu o nějaké sektě co tu kdysi žila a pak hromadně spáchala sebevraždu skokem z útesu do moře. Pak se stane něco divného ovce začnou sami skákat dolů. Sarah se pak jde s matkou projít k moři najde náký přívěšek a zmizí. Všichni si myslí ,že se utopila. Jenom matka né ,protože uvidí jakousi holčičku ,která jí povídá ,že si jí vzala temnota. Divný je ,že ta holčička je už 50 let mrtvá. A tím se začíná rozplétat příběh. Pointa je asi taková za jednoho mrtvého jeden živý. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Horrory tohoto typu mám raději než ty "zařezávačky".Tedy nic proti těm skvěle natočeným (Vřískot,Pátek 13. atd.).Tyto tajemné,duchařské a lekající horrory jsou ty původní,vyvražďovačky přišly později.Dobrý horror musím mít napětí,při kterém musí naskakovat husí kůže.Zde bohužel bylo takových scén málo,a je to škoda ,protože potenciál tu byl.Přesto je to solidní film,který je korunován šokujícím zjištěním,že matka zachránila svou dceru jen částečně.3 a půl * ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

To, že tohle filmové zpracování Magginova románu trochu šilhá po japonských duchařinách (a ano, Kruh je asi první možnost, která vás napadne) a trošičku méně po Silent Hill (kde to umocňuje hlavně Sean Bean - v Tmě výborný), je nesporné, ale pokud ho někdo odstřelí jen pro tohle, tak to nechápu. Vždyť horory se vykrádají pořád a pokud je toto vykrádačka (opravdu? stačí porovnat rok vydání Magginova románu a rok vzniku Kruhu), tak je to poměrně povedená vykrádačka. Mě osobně to bavilo víc než v tomto ohledu tolik zmiňovaný Kruh. Má to docela zajímavý příběh, výborné a nádherné lokace, kde se to odehrává (opravdu nádhera) a místy dobrou atmosféru. Trošku mě zklamala jinak má oblíbená Maria Bello, její výkon nebyl moc přesvědčivý. Na tenhle film se určitě během svého života ještě několikrát podívám. 3,5* ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zajímavá atmosféra a welšská krajina fungují v prvních asi dvaceti minutách. Od chvíle, co se dcera ztratí (a podle mne je to holka pubertálně velmi ošklivá, takže jsem jí nefandil), však začne scénář kupit logické nesmysly jeden za druhým. Navíc Marii Bello nevěřím ani, že má ráda sebe, hraje mizerně. A ten přetažený, natřikrát zlomený konec, který už dává logice totálně na frak, mne zklamal nejvíc. Hm, a přesně jak tu zaznělo - celé je to vykradený Kruh, Nenávist, španělský horor Temnota, a samozřejmě parafráze Silent Hill je dost jasná. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto filmu správně pochopili, že k vyvolání hrůzy nestačí nastrkat americké herce do remaků japonských hororů ( i když někdy ano, byť ne tak, jak by si režisér představoval), a obrátili svou pozornost k "welšským legendám". Zvláště ve druhé polovině to sice příliš smysl nedává, ale mrazivá ruka mi během projekce párkrát na zátylek sáhla. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu byl snímek nominován na cenu pro nejlepší film. (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "Sheep" Simona Maginna. (Terva)
  • Podsvětí "Annwn" pochází z welšských legend, kde je tímto názvem označována země mrtvých. (akisha)

Reklama

Reklama