Reklama

Reklama

Pohádka o Popelce

  • Sovětský svaz Zoluška (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Sovětský svaz, 1979, 17 min

Obsahy(1)

Pred mnohými rokmi žila v ďalekom kráľovstve v malom domčeku lesníkova dcéra, ktorej všetci hovorili Popoluška. Popoluška bola veľmi dobrá, poslušná a milá, mala čisté a láskavé srdce. Mamička jej zomrela, keď bola ešte malá a otecko sa znova oženil. Ale jej nová matka bola ku svojej nevlastnej dcére sebecká a krutá. Popoluška však pokorne znášala všetky rozmary svojej macochy a svojich dvoch nevlastných sestier. Ale iba do chvíle, keď sa stal zázrak... Ruskú rozprávku nakrútil v roku 1979 režisér Ivan Aksenčuk. V období 1992 – 1995 ju remastrovala pre potreby DVD distribúcie americká spoločnosť Films By Jove. Jej majiteľ, bývalý sovietsky herec a emigrant Oleg Vidov, odkúpil celosvetové distribučné práva v balíku najkrajších ruských animovaných filmov, pokladov ruskej filmovej histórie. V novej verzii Popolušky s dokonalým obrazom načítala komentár populárna americká herečka Sarah Jessica Parkerová. Ruskú verziu klasickej rozprávky Charlesa Parraulta považujú diváci aj kritici za väčšmi lyrickú a jemnejšiu, než je verzia Popolušky z dielne Walta Disneyho z roku 1950. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nebýt náhody, býval bych na toto něžné zpracování Popelky úplně zapomněl. A přitom se mi teď, když jsem se díval, okamžitě začaly naskakovat do vědomí obrazy uložené v dětství, jako Popelka běhající s talíři po schodech, Popelka ve dřevácích či "bruslící" s kartáči na nohou po podlaze, řady nohou zkoušející střevíček a podobně (že jsem byl dítko nevinné, o tom svědčí, že jsem úplně zapomněl, že během "nebeského" tance s princem Popelce úplně zprůsvitní sukně). Celkově jde o verzi, která je proti té disneyovské pochopitelně úspornější, ale také křehčí a téměř bez humoru. Ten, pokud se objeví, tak spíše ve formě drobných inteligentních narážek, které vyvolají takový ten příjemný úsměv na tváři. ústřední hudební motiv je kouzelný a přesně odpovídá atmosféře pohádky. No, je příjemné se občas podobně rozpomenout. Je možno vidět online zde. A co bylo tou náhodou? Krásná juniorská krasobruslařka Alyona Kostorná a její fandovské video. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Snově křehká verze pohádky o dívence, která skrze dýni, myši a kouzlo ke štěstí přišla, ač zlá macecha a nevlastní sestry jí zneužívaly co služku. Vždycky se mi líbí, pokud je explicitně řečeno či ukázáno, že ty střevíčky jsou skleněné, kmotřička víla je opravdu vtipná a má pochopení pro ortopedy. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

tuhle pohádku znám jen z Magionu, vždycky jsem měla velkou radost, když vyhrála a na konci jí dávali celou. Teď jsem jí dlouho scháněla pro dcerku a zdá se, že jí bude mít ráda úplně stejně :-) ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Popravdě nechápu, jak může někdo dát tomuhle krátkému dílku odpad. Klasický příběh, příjemné zpracování (že by je právě toto natolik iritovalo?). ()

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno