Reklama

Reklama

Bílá masajka

  • Německo Die weisse Massai (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na konci dovolené v Keni se Carola (Nina Hoss) setká s Lemalianem (Jacky Ido), válečníkem z kmene Samburu, který se svými zbraněmi a v tradičním kmenovém obleku působí strhujícím dojmem. Fascinovaná Carola se do něj bláznivě zamiluje, což má fatální důsledky. Impulzivně zruší zpáteční let a svého přítele (Janek Rieke) pošle domů samotného. V Keni se pak pustí do hledání Lemaliana. Po zničující cestě africkou divočinou potká v Maralalu Elisabeth (Katja Flint), s níž se spřátelí. Ve městě pak konečně najde také svého Lemaliana a následuje jej do jeho vesnice Barsaloi. Carola se rozhodne zapomenout na svůj předešlý život ve Švýcarsku a s obrovskou energií se snaží překonat všechny překážky odlišné civilizace a začít v Africe nový život. To, co považovala za největší lásku ve svém životě, se však změní v utrpení - v dobrodružství mezi nebem a peklem, v jehož průběhu si sáhne až na dno sil. Film Bílá Masajka režisérky Hermine Huntgeburth (Das Trio) podle stejnojmenného bestselleru Corinne Hofmann vznikal přímo v keňských reáliích. Snímek vypráví skutečný příběh mladé ženy, která se snaží zdolat bezpočet překážek zvláštní a neznámé kultury, aby mohla dát průchod své životní lásce.

Dobrodružství, které Bílou Masajku provedlo rájem i peklem, trvalo čtyři roky. Odvážná a rozhodná žena, hrdý válečník a nádherný milostný příběh, odehrávající se ve strhujícím africkém prostředí - to byly ingredience, které knize napomohly k jejímu mezinárodnímu úspěchu. Byla přeložena do 16 jazyků a prodalo se jí více než 4 miliony výtisků. V České republice se kniha stala také velmi úspěšnou a prodalo se 20 000 výtisků. Film Bílá Masajka bude promítán také v rámci MFF v Karlových Varech, za účasti JACKY IDO, který hrál Lemaliana. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

Madison 

všechny recenze uživatele

Všetci si kladú otázku, ako je možné, že jedna civilizovaná ženská môže pri nepatrnom pohľade na človeka s úplne odlišnou kultúrou odrazu tak zblbnúť a vydať sa naprieč čoraz zložitejším problémom. Áno, je to šialené, ale čo človek neurobí preto, aby si udržal v rukách naivné romantické city, o ktorých si myslí, že nimi všetko zdolá? Od začiatku je jasné, že tento ,,rozprávkový" vzťah nemohol vydržať večne, aj tak Carola príliš dlho ignorovala morálne či sociálne rozdiely, ktoré ju s masajským bojovníkom odlučovali. A hodiť tento film do odpadu len preto, že sa ľudia aspoň raz v živote zaslepení nechajú uniesť? Už len ten pohľad na krásnu prírodu, scenérie či masajské kmene podfarbené príjemnou hudbou úplne zapadajúcou do prostredia v buši. Niektoré scény sú veľmi silné či už záverečná vyostrená hádka alebo pohľad na zapadajúci horizont, film mi ubiehal rýchlo a ani chvíľu nenudil. A ktorá žena by nebola očarovaná hrdým masajom aspoň na malý okamih svojho života? :-) ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Film není profesionálně špatně udělán. Dívat se na něj ovšem nedá. Mě připadá, že hlavní hrdinka si chtěla vyzkoušet pouze velikost a pružnost svý škatule. A tak se ta zbohatlá kráva na vše vysrala a zmizela do buše a tam si to prostě zkusila, aby za pár let zjistila, že je to pitomost a že to nejde. Švýcarsku přibyl další černý rozpatlaný delikvent a tím to končí. Hloupost obou protagonistů mě nadzvedávala z křesla i když díky artróze jsem se zvednout nemohl. Jedinej, kdo mě v tom příběhu připadal normální, byl páter Bernardo. Měl ovšem mít karabáč a nakopat tý krávě prdel až by se zastavila až v Curychu, než ji ten černoušek inseminuje. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrý a veľmi poučný film. Lebo keď toto je podľa skutočnej udalosti, tak toto len máloktorá hlava poberie a snáď bude pre niektoré radodajky mementom. Lebo prísť na dovolenku do Kene s priateľom, s ktorým ste dva roky, a potom ho poslať rovno k vode a ostať žiť v riti len preto, že sa vám páči dlhá klobása miestneho šamana, tak to je už fakt IQ mínusových hodnôt. A potom si po čase uvedomíte, že aha, oni majú asi iné tradície. Nechápem, ako mohla táto fľandra tak dlho vydržať žiť v podmienkach prvotnopospolnej spoločnosti a až ženská obriezka ju po čase presvedčila, že ono to s tým civilizačným vývojom v Afrike nebude také prudké. A ešte si o tom napísala knihu, aby sa pochválila. Fakt tuposť. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Skloubit dvě rozdílné kultury není legrace. A v knižní předloze byl (prý) průběh daleko drsnější a tak škoda, že i ve filmovém zpracování zatlačili tvůrci víc na pilu. Tady tak na úplné dno psychických sil Masajka nedopadne, nejde o nic tak dramatického, co by v divácích zanechalo hlubší citový otisk nebo je nenechalo spát. Je to skoro škoda, že se filmaři vydali více dokumentární cestou, protože na hutné napětí tam prostor rozhodně byl. Nicméně mezi jinými německými „skvosty“ jde ještě o celkem slušný počin, který si lehký nadprůměr zaslouží a to převážně díky příběhu. Příběhem setkání dvou kultur je i drama Bez dcerky neodejdu. Alternativa: Not Without My Daughter. ()

Garson 

všechny recenze uživatele

Žádná sexuální turistika ať plánovaná nebo neplánovaná nepřináší do života nikdy nic dobrého.Švýcarka Carola,která se svým snoubencem Stefanem odpočívá na dovolené v Keni se zakouká do afrického válečníka z kmene Samburu který se jmenuje Lemalian a rychle zapomene na svého snoubence kterého má po svém boku a kterého následně pošle zpátky do Evropy a sama zůstane v Africe,aby mohla najít svou "osudovou" lásku.Svého "prince" najde a rozhodne se s ním natrvalo zůstat.Dovedl jsem pochopit když se námořníci z filmu Vzpoura na Bounty zamilovali do krásných Tahiťanek s věnci kolem krku,protože okolo nich byl prostě ráj na zemi,ale že se Švýcarka zamiluje do Samburského válečníka,který bydlí v chatrči bez vody,záchodu i elektřiny a vrhne se tím do nebezpečného dobrodružství tak to jsem pochopit nedovedl.Carola odjede do Švýcarska navštívit svou rodinu a oznámit jim,že se bude v Keni vdávat,ale pochopení u své rodiny v civilizovaném světě samozřejmě nenajde.Ve Švýcarsku prodá svůj obchod s oblečením a peníze použije na živobytí v Africe.Odjede zpátky za milencem kde jí vesničani uspořádají svatbu s Lemalianem.Zároveň začne podnikat a prodávat ve svém obchodě běžné spotřební zboží.Po čase se jí narodí dcera a mezitím se vyhrocuje její vztah s horkokrevným Afričanem.V podnikání se jí moc nedaří,protože velké množství zboží její muž rozdá příbuzným a známým,protože to bere jako něco normálního.Africký manžel se začne chovat jako typický žárlivý násilník a ukáže svou pravou tvář.Když Lemalian svou ženu několikrát obviní z cizoložství a pak jí i jednu flákne tak Carola pozná jaké to je milovat křováka.Nakonec tato událostmi ošlehaná žena sebere odvahu a i se svou dcerou odjede zpět do Švýcarska obohacená o zážitky a zkušenosti.Protože je film podle skutečné události tak může sloužit jako odstrašující příklad pro ženy,které chtějí zažít dobrodružství a jezdí do Tunisu,Egypta a dalších podobných zemí kde už na ně čekají lovci srdcí osamělých žen. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočen na motivy stejnojmenné knihy Corinne Hofmannové. (CrypzzXD)
  • Herci a štáb bydleli během natáčení ve stanech s kmenem Samburů. Současně studovali také jejich jazyk a zvyky. (zuza99)
  • Snímek byl v roce 2006 nominován na cenu nejlepší film na mezinárodním filmovém festivalu v Bangkoku. V soutěži však zvítězil símek Voda (2005). (Terva)

Reklama

Reklama