foto

Sally Field

  • nar. 6.11.1946 (69 let)
    Pasadena, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dráha herečky jej bola predurčená, keďže jej matka Margaret Field aj nevlastný otec Jock Mahoney boli herci. Svoju prvú a hneď hlavnú úlohu získala v seriáli GIDGET. Jej filmovým debutom sa stal film CESTA NA ZÁPAD (1967) s Robertom Mitchumom a Kirkom Douglasom. Po ďalšej hlavnej úlohe v sitcome THE FLYING NUN (1967-70) a po rozvode so študentskou láskou Stevenom Craigom sa na čas presťahovala do New Yorku, kde sa zapísala na herecké kurzy v Strasbergovom Actor's Studiu, vďaka ktorým ruku v ruke s jej talentom sa z nej musela stať úspešná herečka.

Zlomový bol pre ňu rok 1977, keď za úlohu psychicky narušeného dievčaťa v TV filme SYBIL získala cenu Emmy. V tom istom roku sa začal aj jej päť rokov trvajúci vzťah s Burtom Reynoldsom, s ktorým si zahrala vo filmoch POLIŠ A BANDITA (nominácia na Zlatý glóbus) a HOOPER.

Svoju veľkú šancu dokázať herecké kvality v charakterovej úlohe angažovanej textilnej robotníčky v sociálno-kritickej dráme NORMA RAE využila naplno a získala za ňu množstvo ocenení vrátane Zlatej palmy v Cannes, Oscara a Zlatého glóbusu. Ďalšiu výraznú úlohu ambicióznej novinárky, ktorá sa snaží odčiniť krvdu, ktorej sa dopustila na neprávom obvinenom mužovi si zahrala vo filme BEZ ZLÉHO ÚMYSLU (1981), za ktorú bola nominovaná na Zlatý glóbus a rovnakého ocenenia sa jej dostalo za film POBOZKAJ MA NA ROZLÚČKU (1982), kde zúžitkovala svoj komediálny talent v úlohe vdovy, ktorej svadbu s nudným profesorom sa snaží prekaziť duch jej manžela. Ďalší obrovský úspech jej priniesla úloha texaskej ovdovenej farmárky v spoločenskej dráme MIESTA V SRDCI, za ktorú si odniesla svojho druhého Oscara aj Zlatý glóbus. Aj naďalej si starostlivo vyberala svoje úlohy, či už komediálne – MURPHYS ROMANCE (nominácia na Zlatý glóbus), POINTA, MYDLOVÁ OPERA alebo dramatické – OCEĽOVÉ MAGNÓLIE (nominácia na Zlatý glóbus).

V 90-tych rokoch dostávala zvyčajne úlohy obetavých matiek – či už v dráme nakrútenej podľa skutočnej udalosti BEZ DCÉRKY NEODÍDEM (1990), kde je matka aj s dcérou proti svojej vôli zadržiavaná manželom v jeho rodnom Iráne alebo vo filme OKO ZA OKO (1995), kde matka vezme zákon do vlastných rúk po tom, čo jej zavraždia dcéru. Nasledovali dve vedľajšie postavy, ale vo veľmi významných filmoch – exmanželka Robina Williamsa v komédii OTEC V SUKNI a matka Toma Hanksa v oscarovom hite FORREST GUMP (nominácia na cenu BAFTA).

Potom sa však čoraz viac začala vytrácať z veľkého plátna, zato čoraz častejšie ju bolo vidieť v televízii – SAMA PROTI OSUDU (ďalšia nominácia na Zlatý glóbus a nominácia na Emmy), CHLADNEJŠIA KLÍMA (nominácia na Emmy) a významnú vedľajšiu postavu nevyrovnanej matky Abby Lockhartovej zohrala v populárnom seriáli POHOTOVOSŤ, za ktorú získala cenu Emmy.

Popri hraní si už stihla vyskúšať aj režisérsku stoličku vo filme KRÁSAVICA a ako producentka je uvedená pri filme ZOMRIEŤ MLADÝ s Juliou Roberts v hlavnej úlohe. Aj keď jej nevyšlo ani druhé manželstvo s producentom Alanom Greismanom, s ktorým sa rozviedla v roku 1993, prvoradou pre ňu bola vždy jej rodina, hlavne jej traja synovia Peter, Elijah a Sam.

Dalibor "Dale" Šerfel

Herecká filmografie

2015 Hello, My Name Is Doris
2014 Amazing Spider-Man 2
2012 Amazing Spider-Man
Lincoln
2008 Little Mermaid, The: Ariel's Beginning
2006 Bratři a sestry (TV seriál)
Dva týdny
2003 Pravá blondýnka 2
2002 Court, The (TV seriál)
2001 Řekni, že to tak není
2000 David Copperfield (TV film)
Jdi za svým srdcem
1999 Chladnější klima (TV film)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1997 Merry Christmas, George Bailey (TV film)
1996 Neuvěřitelná cesta 2: Ztraceni v San Francisku
Oko za oko
1995 Sama proti osudu (TV seriál)
1994 Forrest Gump
Pohotovost (TV seriál)
1993 Mrs. Doubtfire - Táta v sukni
Neuvěřitelná cesta
1991 Bez dcerky neodejdu
Bublifuk
1990 Twisted Justice
1989 Ocelové magnólie
1988 Pointa
1987 Vzdávám se
1986 David Copperfield (TV seriál)
1985 Murphyho dobrodružství
1984 Místa v srdci
1982 Polib mě na rozloučenou
1981 All the Way Home (TV film)
Bez zlého úmyslu
Cestou necestou
1980 Polda a bandita 2
1979 Norma Rae
Po dobrodružství Poseidonu
1978 Hooper
Konec
1977 Polda a bandita
Smutní hrdinové
1976 Bridger (TV film)
Sybil (TV film)
Zůstaň hladový
1973 Girl with Something Extra, The (TV seriál)
1972 Home for the Holidays (TV film)
1971 Alias Smith and Jones (TV seriál)
Hitched (TV film)
Marriage: Year One (TV film)
Maybe I'll Come Home in the Spring (TV film)
Mongo se vrací do města (TV film)
1967 Cesta na západ
The Flying Nun (TV seriál)
1965 Gidget (TV seriál)

Dokumentární

2016 The Bandit
2012 Rite of Passage: The Amazing Spider-Man Reborn
2010 Desert of Forbidden Art, The
2007 Art of Screenplay Adaptation, The
Man who shot Chinatown - Der Kameramann John A. Alonzo, The
1999 The Directors (TV seriál)
1998 Celebrity Profile: Danny Glover (TV film)
1997 Američtí režiséři: Sydney Pollack
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1994 A Century of Cinema
Century of Women, A (TV seriál)
Očima Forresta Gumpa (TV film)
1992 Oscar's Greatest Moments
1987 James Stewart: A Wonderful Life (TV film)
1986 One Voice (koncert)
1982 Making of 'Absence of Malice', The (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 Finding Your Roots with Henry Louis Gates, Jr (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 The 67th Annual Tony Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
2010 Postavte se rakovině (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
The 53rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Thé ou café (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
Inside the Actors Studio (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1991 Voices that Care (TV pořad)
1982 Lily for President? (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1979 Carol Burnett & Company (TV pořad)
1968 The 20th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Režijní filmografie

2000 Krasavice
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1996 Vánoční strom (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(58)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace