Reklama

Reklama

Kdo je tady ředitel?

  • Dánsko Direktøren for det hele (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bláznivá komedie, která zcela vystupuje mimo tradiční téma a styl Larse von Triera. Majitel IT agentury si vytvořil postavu imaginárního šéfa, ale když chce firmu prodat, nezbývá mu než najmout podřadného herce, který bude zaskakovat nejen při jednáních. (Febiofest)

Videa (1)

Trailer

Recenze (271)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dánsky Office. Lars von Trier sa predstavil svojim fanúšikom v celkom netradičnej polohe. V komédií. Ako rozprávač sa k nám prihovorí počas filmu celkovo tri krát - na začiatku, v strede a na konci a prezentuje seba a celý príbeh s patričnou dávkou nadsázky. Čo je mimochodom skvelý nápad a funguje mu to dokonale. Či už ako predstavenie akým smerom sa bude film uberať, alebo akou formou budú v ňom prezentované humorné situácie a vtipy. Uťahovanie si z divadla a divadelného herectva doplnená o bezútešné, neatraktívne prostredie jednej firmy s postavičkami, ktoré sú výrazné, divné a prezentujú seba samých veľmi špecifickým spôsobom sú v jeho réžií nezabudnuteľné. Vďaka nim a tiež faktu, že Trier vedel vždy vo svojom filme navodiť situáciu aj pospájať nespojiteľné prvky aby pôsobili prirodzene, obsahuje film niekoľko naozaj podarených scén, vtipov a pasáži, ktoré vedú k úsmevu, uchechtnutiu, alebo hlučnému smiechu. Scéna v kine, alebo posledná scéna v zasadačke, alebo dokazovanie si homosexuality v kancelárií sú tak dobre spravené a zahrané, že bolo na ne radosť pozerať. Je to rozhodne dôkazom všestrannosti tohto režiséra, ktorému nerobí problém spraviť inú, ale vtipnú komédiu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bylo mi jasné, že komedie podle Triera bude vypadat o dost jinak než typická žánrová záležitost, přesto jsem doufal, že se budu spíš smát než oceňovat satirické narážky. A nevyšlo v podstatě ani jedno, kritika kancelářské politiky často příliš nefungovala, s humorem to nebylo o moc lepší. Ano, sem tam se něco k zasmání sice našlo, ale spíš šlo o slepenec absurdních scének někdy s víc, jindy zas méně povedenou pointou. A směrem ke konci filmu mi začala postava Kristoffera vadit, i když určitě ne tolik jako debilní (ale pozor, cool/super vtipná!) berlička v podobě jeho bývalky jako právničky. Dánsko-islandské vyrovnávání se s minulostí mě už minulo úplně (podobně jako hrátky s kamerou/střihem). Takže poněkud rozpačitý dojem, alespoň samotné téma/zápletka stálo opravdu za to, tudíž ty 3* to ještě budou, ale stejně jako jiní si příště pustím od Triera spíše drama (a o zhlédnutí jeho Idiotů raději ještě popřemýšlím). ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

90 % - Vypadá to tak, že by to mohl natočit každý, ale je to naprosto ujetá a úchylná komedie, které se většina té "normální" produkce vůbec nemůže rovnat. Trier při práci s kamerou vsadil na práci počítačového programu Automavision a celou vizuální stránku dal „do rukou“ stroje, včetně nastavení zvuku! Porušuje tu veškeré zásady kompozice a střihu, podobné záběry stříhá na sebe, takže vzniká skokový efekt. Střih je tady vůbec jediná dynamická složka obrazu, kamera se skoro vůbec nehýbe. Z jednajících postav zase občas vidíte pouze hlavy. Film je rozvrkočený a neusazený, navíc do něj vstupuje i sám režisér. K obsahové stránce to všechno ale pasuje naprosto přesně, vizuál vystihuje groteskní charaktery postav dokonale. Jsou to loutky, a Trier tahá za špagáty. Ředitel je krásnou metaforou na vztahy uvnitř korporátních společností, o tom, jak Dánové nesnášejí konflikty, o manipulaci. Situační humor nemá chybu, oproti klasické produkci je svěží jako čerstvě vymačkaná šťáva z pomerančů. Trierovy fanoušky potěší odkazy na filmy jeho samotného, například vtipná narážka na jeho manifest Dogma 95, v jehož duchu se Ředitel veze. Není to žádný manažerský bourák, ale trabant. Jízda v něm je ovšem zážitek, alespoň pro mě tedy byl. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Trier teda umí překvapit - v podstatě nebyla přítomna sebemenší míra úchylnosti. No, skoro - asi není úplně normální předstírat, že nejste majitelem svýho vlastního podniku, ani žít s utkvělou představou, že jste znovuzrozený Gambini, ani - no, tak všechny postavy snad ani vyjmenovávat nebudu. Ale nevadí! Tenhle nadmíru osvěžující a zcela neotřelý typ grotesky pobaví všechny, kdo za vrchol komediálního žánru nepovažujou kreace s Jennifer Anniston a tchýněma uklouzávajícíma na banánech. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Intelektuálská hříčka s velmi osobitým humorem, která se nebude líbit každému. 1) Zvláštní film. Když si odmyslím podivnou až surrealistickou atmosféru, řízlou stejně podivným humorem, o němž netuším, jestli je dánský, skandinávský nebo trierovský (když už si to režisér i sám napsal) a nepřihlédnu k formalistickým hříčkám s kamerou, pak nevím, co mi vlastně zbyde._____ 2) Abych našel cestu ven z tohoto trierovského světa za zrcadlem (nebo snad za kopírkou), pomohu si při hodnocení základními otázkami. Chci tento film vidět znovu? Nechci. Bavil jsem se? Moc ne, i když některé okamžiky (ječící pracovnice u kopírky, nerudný Islanďan, schůzka na kolotoči nebo objímání se) jsou pozoruhodné a není jich málo._____ 3) Teď možná promluvím jako kulturní barbar, ale celý film mi připomínal zfilmovanou rozhlasovou hru, kdy režisér - amatér neví a netuší, co dělat s kamerou, a tak si zkouší různé pohledy a úhly. Vím, že to tak není, ale pocit televizní inscenace mám hluboko v sobě._____ 4) Celkově mě tato intelektuálská hříčka příliš neoslovila. Tím nijak nesnižuji její osobitost a svéráznost. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • V dánské verzi filmu bylo ukryto množství vizuálních prvků. Tyto vizuální prvky, zvané „Lookey“, byly součástí jakési soutěže, jejíž úkolem bylo všechny najít. Vítěz získal cenu a mohl si zahrát v dalším filmu Larse von Triera. (HellFire)
  • Poté, co se objevují Kristoffersonova (Jens Albinus) bývalá přítelkyně, on si si sundá kalhoty a přehodí je přes tabuly, kalhoty střídavě mizí a zase se objevují. (T081)
  • Dánská herečka Iben Hjejle, která se ve filmu objevila v milostné scéně na kancelářském stole, může být českým divákům známa také z reklamy na Českou spořitelnu. (Wade)

Související novinky

Je skutečně Lars von Trier v koncích?

Je skutečně Lars von Trier v koncích?

03.06.2007

Tento osobitý dánský tvůrce právě prožívá svoji osobní krizi a topí se depresích. To a mnoho dalšího prozradil sám Trier v rozhovoru pro dánský deník Politiken. Jeho duševní stavy jsou až natolik… (více)

Reklama

Reklama