Reklama

Reklama

Mrňous a čarodějnice

  • USA Teeny-Tiny and the Witch Woman
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka / Horor
USA / Československo, 1980, 14 min

Obsahy(1)

Lehce hororová parafráze na Jeníčka a Mařenku. Podle turecké předlohy-pohádky. Tři bratři Velikán, Prostředník a nejmladší Mrňous, jednoho dne při dětských hrách zabloudí v lese a skončí v zajetí zlé čarodějnice. Jen díky nejmladšímu bráškovi se jim podaří obelstít čarodějnici, uprchnout a v pořádku se vrátit zpět domů. (Karlos80)

(více)

Recenze (68)

PKD 

všechny recenze uživatele

Páni,na csfd je i tohle. No,neviděl jsem to sice už hodně dlouho ale nikdy nezapomenu na tu absolutní mrazivou/hororovou atmosféru. Nejsem si úplně jist,zda je to opravdu pro děti. Ale dospělý člověk vidí věci jinak,než dítě. Hlas paní Rosůlkové tomu dodává dalších 200%. Pokud by to šlo,dal bych tomu klidně 10 hvězdiček. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Moc pohádkové, moc pro děti. Tohle bych jednou svému budoucímu potomstvu klidně bez obav pustil, zvlášť když je vypravěčkou Rosůlková, tedy prototyp hodné babičky. Horor vlastně vykoukne jenom z animace, a to ještě občas: zlověstné stromy v lese, plot z dětských kostí, já asi nejvíc ocenil pelesti postelí, v nichž tři nevycválanci usínali, protože byly z páteře a žeber. Ale jinak nic. Jak moc já té paní po žloutence (byla krapet zelená) fandil, ať ty spratky podřeže. Škoda, no. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Výtečný horor pro zlobivé děti. Temný les jak ze Sněhurky, zkřivené chřtány stromů natahujících větve proměněné v pařáty, hejno netopýrů a chaloupka obehnaná plotem z dětských kostí. Útěk před hladovou babiznou nebude nijak jednoduchý. Výtvarně působivé, hudba rozjuchaná a strašidelná a k tomu Rosůlková, měnící hlas dle jednotlivých postav. Skřehotavá babice je nejlepší! ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tak takové pohádky se už dnes netočí. Poprvé jsem to viděl někdy ve druhé třídě, a když na to koukám teď po třicítce, naprosto nechápu, jak jsem po tomhle mohl vyrůst v celkem příčetnou a duševně relativně stabilní osobu. Ačkoli tehdy byla drsnější doba. Hádal bych, že dnešním dětem, odchovaným na disneyovkách plných malých chlupatých zvířátek s velkýma očima, by tohle přivodilo celoživotní psychické trauma a z nemála z nich by se staly roztřepané uslintané trosky neschopné se ani vlastnoručně nakrmit. Mimochodem, viděl jsem nedávno i anglickou verzi a musím říct, že vypravěčka se samozřejmě nemůže rovnat podmanivosti a charismatu paní Rosůlkové, ale ta čarodějnice tam zní jako FAKT strašidelně, a ne jako roztomilá tetička v podání MR. Vždycky mi přišel trochu zvláštní nesoulad mezi vizuálním zpracováním čarodějnice (a doprovodnými efekty) a takovým tím domáckým podáním vypravěčky a teď už mi je to jasné. K anglické verzi se ty halucinogenní efekty hodí mnohem víc :) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Další ze skoro nekonečné řady animovaných filmů, kde jsou obrázky jenom doprovodem a nevýraznou částí, která je jenom přilepená ku čemusi, co by bývalo bylo skvělou rozhlasovou hrou, kdyby se přidalo pár zvukových efektů. A jako takové to funguje velmi, velmi dobře, jenom tam chybí něco, kvůli čemu by byla animace opravdu zapamatovatelná a když se k tomu přidá fakt, že sem to neviděl jako malý a nefunguje struna nostalgie, tak pět prostě dát nemůžu, pořád je to ale o řád lepší, než Čarodějův učeň. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama