Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Je tam někde, daleko nad hlavami všech, létá po modré obloze dotýkajíc se mraků, vidí celý svět. Dívka s bílými křídly, svobodná, přesto trpí a nemůže s tím sama nic udělat. Trpí již po celá století a nikdo o její bolesti nemá ani tušení. A pokud existují tací, kteří o ní vědí, netuší, jak ji nalézt a pomoci. Ona stále na nebi čeká, až ji někdo přijde zachránit z jejího prokletí.
Do malého městečka přichází Kunisaki Yukito, který se živí loutkařením. Místo provázků však používá magii. Je to tulák hledající dívku s křídly. Yukito v městečku potkává několik mladých děvčat, se kterými se sblíží. Spolu by snad mohli vyslechnout legendu a dát jí spravedlivý konec. (Zíza)

(více)

Recenze (27)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Tak nějak po svém to chápu, anebo aspoň věřím, že jsem pochopila, o co šlo, tak nějak okrajově. Stejně to pro mě má nádech tajemství. Možná to chce shlédnout ještě jednou. Každopádně nemůžu dát méně *, ačkoliv je to takové loudavé a ze začátku mě to vůbec nebralo - naopak docela nudilo. Jenomže ta hluboká myšlenka - pokud jsem si ji nevybájila - mi prostě něco říká. Tahá mě za rukáv a táhne pryč. Nebe už není takové jako dřív. :-) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Smutní andělé, chodící loutky, šumění moře a město, kde kromě rozvážného Yukita očividně bydlí výhradně ženy a dívky. Zvyknout si na to, že hlavní postavy občas pořádají téměř až dostihy na téma "kdo z nás si z minulosti nese smutnější příběh" a zároveň vnímat záměrně přehnaný dětinský humor, se zdálo jako přenáročný úkol. Ale málokdy se mi trpělivost a otevřenost takhle vyplatila. Od dvojdílného prostřihu do minulosti jsem totiž nedýchal a při každém smutnějším okamžiku jen neklidně poposedával. A když přišla poslední epizoda, přišla i nečekaná rána do srdce, protože takové slzavé údolí jsem dosud u seriálu neprožil. Air možná není nejlepším mystickým tajemstvím, ani nejpodnětnějším anime dramatem. Ale způsob, jakým mě dokázalo po emocionální stránce roztrhat, mi z paměti nevymizí nikdy. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Je to už nějaká doba, co jsem tenhle seriál viděl, paměť slábne, ale přesto bych k němu něco rád napsal. Nejjednodušší bude asi přirovnat Air k seriálu Kanon. Má podobné téma i formu. Do jednoho nejmenovaného městečka přijiždí mladík Kunisaki Yukito a potkává několik mladých slečen, z nichž každá skrývá nějaké (nikoli děsivé) tajemství, které samozřejmě Yukitovi bude odhaleno. Podobně jako v Kanonu, i zde jsou to spíše právě hlavně ony slečny, které seriál táhnou a které upoutávají pozornost diváka. Air u mě proti Kanonu malinko prohrává, a to hlavně kvůli odskočení si do jiné doby, kteréžto mě tak nezaujalo a narušuje, ba přerušuje, jinak plynulé vyprávění. Však uvidíte, co myslím. Kromě Kanonu je Air jedním z mála anime, kde "magie" vstupuje do života obyčejných dívek mile a bez krve. Tudíž komu se Kanon líbil, měl by po Airu šáhnout a vice versa. Šahat by naopak neměl po bonusech k Airu, protože v nich už IMHO nic zajímavého nenalezne. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Hrozně sentimentální anime, úplně to z něj kape. Sny a nesplněná přání, andělé (resp. okřídlení), smrtelné nemoci či kletby trvající staletí. Upřímně, docela jsem se v něm ztratil, protože nesleduje jeden osud, ale několik (plus různá převtělení a personifikace). Přitom ve výsledku není nic než vykonstruovaně banální. ()

Honza135 

všechny recenze uživatele

„NĚKDE ZA TÍMHLE NEBEM JE DÍVKA S KŘÍDLY. ROZPÍNÁ SVOJE KŘÍDLA A VÍTR JI ODNÁŠÍ DÁL DO MINULOSTI.“ „A TY TU DÍVKU TAKY HLEDÁŠ, JAKO JI HLEDALA TVOJE MATKA, YUKITO?“ „NO, KAŽDOPÁDNĚ TY TO URČITĚ NEJSEŠ. HODNĚ LIDÍ SNÍ O TOM, ŽE LÍTAJÍ...“ Série byla vytvořena podle stejnojmenné vizuální novely, ve které přijede potulný loutkař Kunisaki Yukito do pobřežního města. Má neobyčejnou schopnost; dokáže ovládat loutku bez provázků. Představení mu ale moc nevynáší, protože neumí skoro žádné triky, které by mladé obecenstvo zaujalo. A tak hladový Yukito usíná na pobřežní zdi, kde ho zahlédne Kamio Misuzu... » Co se mi líbilo: 1) Děj seriálu. Je fakt, že teprve od sedmého dílu začíná být příběh zajímavý. Ale i předcházející díly jsou povedené, jen je škoda, že jejich hrdinky nijak neovlivňují následující epizody. 2) Historické vsuvky. Podle mého právě spojitost s historií bylo to nejzajímavější, co jsem v sérii viděl. Jak u Kano, tak i u Misuzu a Yukita byly tyto vsuvky opravdu skvělé. 3) Hudba. Tak jako v Kanonu, tak i tady nesmím opomenout upravenou openingovou písničku, která nese jméno Hane. Díky ní drama získává tu správnou procítěnost. Také opening a ending byl úžasný. 4) Žánry. Něco málo romantiky tu je, ale především mě dostalo drama. Také fantasy se mi v tomto anime ukázalo jako solidní žánr. 5) Propojenost s Kanonem. Možná jsem jeden z mála, kdo si všiml tří už někde viděných děvčat v první polovině druhé epizody. Tsukimiya Ayu, Minase Nayuki a Sawatari Makoto odpovídaly jak vzhledem, tak i dabingem. Otázka zní, co tu dělají? Jak moc to propojuje jinak odlišné příběhy? Kdo mi nevěří, ať nahlédne do galerie. » Co jsem nemusel: 1) Vysoká brada. Sice je to jen drobná chybka v animaci, které si lze nevšímat, ale mě to prostě nesedlo. Kresba je ale jinak povedená. » Shrnutí: Je pravdou, že tato série není pro každého. Všechny postavy tu mají velice zvýrazněné emoce, které můžou někomu vadit. Ale těm, co to nevadí a mají chuť na pořádnou dávku fantasy a dramatu, můžu jen doporučit. Je ale škoda, že je seriál příliš krátký. Shlédnuto v japonském znění s českými titulky v TV verzi ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • V epizodě, kde Yukito nese Kano oběd do školy, vyptává se Yukito trojice děvčat, kde by mohla být. Všechny tři (Tsukimia Ayu, Minase Nayuki a Sawatari Makoto) jsou hrdinkami seriálu Kanon (od r. 2006). (Honza135)

Reklama

Reklama