Reklama

Reklama

Obsahy(1)

"Po poučném úvodu, který informoval o počátcích letectví od Ikarových křídel přes Wrighta, světovou válku až po budování kbelského letiště, nastoupil dějový příběh o osudech vojáčka Karla Smělého, který překoná mnoho intrik a zvítězí v leteckých závodech kolem Karlštejna na letadle továrníka letadel, s jehož dcerou startuje a která nahradila při letu nemocného mechanika. Nakonec se s ní ožení." (Zdeněk Štábla: Data a fakta z dějin čs. kinematografie 1896 - 1945) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Prubner 

všechny recenze uživatele

První - instruktážní - třetina filmu dost neobratně a toporně propaguje Masarykovu leteckou ligu (výcvik pilotů, přednáška o historii letectví apod.). Teprve potom v podstatě následuje hraný příběh, který obsahuje na svou dobu povedené letecké a akční scény a dokonce se mu daří vytvořit nějaké to napětí. Tady se tvůrci zjevně inspirovali Hollywoodem. Ani ti neherci mi kupodivu nevadí. Zkrátka: ty dvě části filmu se liší jako noc a den, jako by každou z nich realizoval jiný režisér. Když přimhouřím oči nad trapnou první třetinou, dávám tři hvězdy. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Historická hodnota za jednu hvězdu, druhá pak tomuto hitu putuje za šokantní skutečnost, že to nebylo natočeno ani v Praze, ani v Brně a to dokonce ani v Stáňově rodném kraji. Ale dala bych si opáčko. ()

Reklama

Zajímavosti (2)

  • Propagační film našeho letectví a Masarykovy letecké ligy. Zdroj: Český hraný film 1898-1930, NFA 1995. (ČSFD)
  • Film vznikl péčí Masarykovy letecké ligy (MLL) a Ministerstva národní obrany (MNO). A jako takový byl dobře hodnocen v Letci, časopisu pro spopularisování letectví, r. III, 1/1927. (NinadeL)

Reklama

Reklama