Reklama

Reklama

Hedvábná cesta

  • Kanada Silk (více)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je skoro kumšt natočit příběh o lásce ke dvěma ženám - každé v jiné půlce světa - , dobrodružném cestování do zakázané země, riskantním obchodu s hedvábím, střetem naprosto různých kultur a bojích v Japonsku tak zoufale nudným způsobem. Ale takové umění ať si režisér pouští pro sebe v zamčeném sklepě svého domu a nikam jinam s tím neleze. Naprostý souhlas s komentářem Cervenaka. /6. 3. 13./ ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Tak jsem doufala, že to přeci jen bude dobrý film. Ano pár momentů tam bylo, proč to nebyla úplná ztráta času. Nádherné scenérie, krásné milostné scény pojaté zase trošku "jinak", krásná scéna s pitím čaje, hra s vodou obou osudových žen. Alo co to tomu chybělo? Film byl nějak bez šťávy, Keira podle mně nedostala šanci něco zahrát, nebo prostě nebyla ve formě, Michael Pitt, mě do této role nějak vůbec nesedl. (Trošku mě vadí, když z nás diváků dělají ještě větší blbce, než jsme, např.nepřivezl vajíčka bourců, vesnice by tím pádem byla byla bez práce a v zimě by byli o hladu, ale on jim všem dal vybudovat svoji zahradu, takže vesnice se pak měla v zimě skvěle...). Jinak celý film je založený na pointě o 2 dopisech, což byla výborná myšlenka, ale neuměle zpracovaná. Škoda, že film nenatočili třeba Francouzi, takhle mi to Francii nepřipomínalo ani z rychlíku. ()

Reklama

Adrian 

všechny recenze uživatele

What we´d done, we´d done forever. Pomerne presna adaptacia utlej knizky natiahnuta na celovecernu stopaz. Ovsem sposobom, ktory nie vzdy stastne vyuziva voiceover na miestach, kde mozno by bolo viac povedane obrazom, pri ktorom by malebnost nemala iba kvalitu v technickej preciznosti, ale v sebe obsiahnutu i iskru skutocnosti. Na druhej strane, filmik vyvolal prijemne spomienky na jedno davne popoludnie, kedy ma knizna predloha naplno pohltila... . 7/10 ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

_[Obsahuje SPOILERISKO]_ Tak toto bol zaujímavý zážitok. Lyrická melanchólia plynúca pomalšie ako stojatá voda, vizuálna, alebo lepšie povedané audiovizuálna perfekcia. Kamera je bezpochyby vrchol tohto filmu, pri ktorom ak trafíte správnu náladu, mŕtvolné tempo a relatívne žiadne výrazné posuny v deji vás nijako nesklamú. Ja som ju našťastie trafil, ale bola to skôr náhoda - cielene je to úloha určite náročná. Nádherné zábery dopĺňa krásna hudba so všadeprítomným klavírom (čo je pre mňa vždy plus) a ak sú tie zábery ešte skrášlené Keirinkou, mne viac vlastne ani netreba. Napriek negatívam a viacerým logickým kixom to v sebe malo niečo zvláštne, čo sa mi zapáčilo a nepustilo. Možno to bolo skĺbenie európskeho a východoázijského štýlu, ktorý (na mňa) zafungoval očividne naplno. Ďaľšou možnosťou je, že to bola až taká nuda, že sa mi to páčilo, ale to je nepravdepodobné. To je na tom to divné - nenudil som sa, aj keď si to 70% scén doslova pýtalo. Michael Pitt nebol vôbec šťastná voľba, vyzeral ako nepodarený doktor Chase v prvých sériách seriálu House, M.D. Jeho hlas ale celkom ušiel a preto voice over nebol najhorší. Správanie hlavného hrdinu je blízke tomu, ako je (ne)sympatický - vymeniť Keiru za rovnako plochú Číňanku v Japonsku? Srsly? U mad bro? Veď tých čínskych žien je na stovky miliónov a všetky dokopy sa nevyrovnajú londýnskemu pokladíku. Slovom, blbec. Keira dostala (opäť?!) veľmi málo priestoru, uvítal by som, ak by jeden výjazd do Japonska bol ukázaný z jej pohľadu, čo zažíva doma a pod...Ďaľšia vec (SPOILEROVÁ) - chúďa moje, ledva si zahrá a oni ju zabijú? No to ma poser, povedal som si v prvej chvíli a sám som sa nad sebou zarazil, ako ma to naštvalo. To som ale nevedel, čo sa bude diať ďalej. Od tohto momentu až po koniec ide pre mňa o 100% záležitosť, ktorá vrcholí Keirinkiným voice overom a plne prebíja tú predošlú "nudu", ktorá ma vlastne ani nenudila. Hodnotenie 3* plne chápem, jedinci s 2* a menej film s veľkou pravdepodobnosťou nepochopili, u mňa to nechalo peknú a najmä zvláštnu emóciu, ktorú si rád zopakujem, takže sa nehanbím dať plné 4* a vôbec nevylučujem, že po ďalšom pozretí to bude za päť hviezd. 85% ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Bariccovi sa v par slovach podarilo napisat uchvatny roman. Film tychto par slov musi roztiahnut na filmovu dlzku. Tam , kde by mal rozpravat obraz, rozpravaju zbytocne slova rozpravaca. Tam, kde obraz je, je gycovy, pomaly, vlekly. Metafyzicke filmy nejde natocit len tak, s profesionalnou hrdostou. Na to treba mat cit a vkus. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)
  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno