foto

Rjúiči Sakamoto

  • nar. 17.1.1952 (64 let)
    Tokio, Japonsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ryuichi Sakamoto je všestranný talent ze země vycházejícího slunce. Je nejen hudebníkem hrajícím na klávesové nástroje, příležitostným hercem a nahrávacím producentem, ale především výborným hudebním skladatelem, který má na svém kontě kromě jiných ocenění i Oskara za hudbu k filmu THE LAST EMPEROR.

Ryuichi Sakamoto vystudoval na Tokyo University of the Arts obor hudební skladba a jeho tehdejší zaměření na elektronickou a etnickou hudbu provází celou jeho kariéru. Ta se významně začala psát od roku 1978, kdy společně s Haruomi Hosonomem a Yukihiro Takahashim založil synthpopové trio Yellow Magic Orchestra. Ještě téhož roku vydává své první sólové album "Thousand Knives". Začíná skládat hudbu pro tv seriály i filmy a v roce 1983 přichází první úspěch s hudbou k filmu MERRY CHRISTMAS MR. LAWRENCE, kde si zároveň zahrál roli Capt.Yonoi. Soundtrack získal japonskou cenu Mainichi Film Award a ocenění BAFTA Film Award. Po velice plodném tvůrčím období, kdy spolupracoval na svých albech například s Davidem Sylvianem, Davidem Byrnem, Thomasem Dolbym či Iggy Popem, přichází v roce 1987 první spolupráce s režisérem Bernardem Bertollucim na filmu THE LAST EMPEROR a skvostný hudební doprovod Ryuichiho Sakamota mu získává Oscara za nejlepší hudbu. Stal se Bertolluciho "dvorním skladatelem" zkomponoval hudbu i pro filmy THE SHELTERING SKY či LITTLE BUDDHA.

V roce 1992 zkomponoval úvodní hudbu pro zahajovací ceremoniál letních olympijských her Barceloně. Jeho diskografie je stejně tak výborná jako je obsáhlá, skládá své elektronické a ethno symfonie, spolupracuje na svých sólových albech s mnoha světovými muzikanty a stále, po krátkém rozpadu Yelllow Magic Orchestra a jejich opětovném návratu, aktivně koncertuje. V současné době působí střídavě v Tokiu a v New Yorku.

Ryuichi Sakamoto je dvakrát rozvedený, má z každého manželství jednu dceru. Jeho druhá manželka, pianistka a zpěvačka Akiko Yano, působila krátce také jako člen skupiny Yellow Magic Orchestra.

fara

Herecká filmografie

1998 Lovci mozků
1987 Poslední císař
1984 YMO Propaganda
1983 Veselé Vánoce, pane Lawrenci

Dokumentární

2010 Burning Ice
2008 Utp (koncert)
2003 Femme Fatale: Dream Within a Dream
1998 Jônetsu tairiku (TV seriál)
1991 Simple Truth, The: A Concert for Kurdish Refugees (koncert)
1987 Brand New Day

TV pořady

1982 Waratte iitomo! (TV pořad)
1976 Tetsuko no heya (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(99)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace