Ovčák

Komedie / Western

USA, 1958, 85 min

George Marshall

• Houdini

Oscar 1 nominace: Scénář(27.4.2004)

Neohrožený pistolník Jason Sweet (Glenn Ford) se v dobytkářském městě rozhodne pro nehorázný kousek: chov ovcí. Jak na to reaguje místní kovbojská elita je nabíledni. Dějově i skečově nabitá komedie s perfektním a suverénním Glennem Fordem. A zajímá vás, jak vypadal Leslie Nielsen v roce 1958? Úplně stejně, jako dnes.(4.3.2005)

Dějově klasicky střižený western, v němž dominuje silná politicky kritická linie - obrana práva a svobody (reprezentovaná jako vždy přesvědčivým Glennem Fordem, kam se na něj hrabe panákovitý P. Newmann) proti zlovůli a kartelistickým podnikatelským metodám jeho protivníka.(13.9.2010)

Glenn Ford je dost možná nejsuverénější kovboj Divokého západu. Skvěle mu sekunduje miloučká Shirley, které ještě věkově dost chybí do rolí sympatických babiček (třeba v Dva mezci pro slečnu Sáru). Nejsrandovnějším okamžikem je scéna, kdy probírají omráčeného Jumba. Leslie Nielsen si je podobný v rysech, rozhodně ale nevypadá "úplně stejně", jako v dobách své "bláznivostřelské" popularity.(27.3.2011)

Komediální western, který chvílemi lavíruje na hraně parodie a na hraně avízovaných žánrů. Milé, leč vtipy se tak nějak očekávají (nevím zda jim trochu neubral dabing) a zápletka také. Tím, že ani jeden žánr nepřevážil, je to takové nemastné, neslané (porovnám-li s filmem Podporujete svého šerifa, u kterého mohu říci: to je komedie, u Ovčáka to říci nemohu, a to mu právě škodí).(19.5.2011)

Film vysílala Česká televize v polovině devadesátých let pod titulkem "Honáci" a já byl tehdy děsně zvědavej,jak vypadal Leslie Nielsen zamlada.I když zde hraje poměrně vážnou roli,já viděl před sebou poručíka Franka Drebina.(15.1.2012)

Nechapem, preco mi tento western doteraz unikal. Ma vsetko, co od poriadneho westernu ocakavam, dokonca aj autenticita deja pri prizmurenom ocku bola znesitelna.(19.6.2011)