Reklama

Reklama

Kasandřin sen

  • USA Cassandra's Dream (více)
Trailer

Bratři Ian a Terry se topí po krk v dluzích. Nečekanou záchranu jim nabízí bohatý strýček Howard. Věc má však háček. Jeho peníze nemají zrovna nejčistší původ a jeho aktivity jsou předmětem policejního vyšetřování. Ian a Terry by pro něj mohli udělat "laskavost", za niž se jim štědře odmění. Dokážou bratři odolat nabídce, která je sice za hranicemi legálnosti, zato však velmi lákavá? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Woody na staré kolena chrlí filmy, jako by každou chvíli čekal zubatou návštěvu. A to přitom tvrdí, že ho nezajímá nesmrtelnost dosažená životním dílem :) No, k filmu. Nejsem moc nadšený, ale v zásadě povedý film. Farell s McGregorem mi přišli jako moc velké hvězdy na film takhle komorního rozsahu - měl jsem co dělat, abych jim jejich postavy uvěřil. Příběh samotný potom v mnohém připomíná Match Point, přišel mi ale méně elegantní a kompaktní. Allen je schopný režisér ať už vezme do pacu jakýkoli žánr - a má po těch letech komediální živnosti samozřejmě plné právo, natočit pár tragédií. Vtip je v tom, že třebaže jeho komedie můžou být výjimečné, tragédie (zatím to tak aspoň vypadá) pouze kvalitní. Uvidíme, co předvede v Madridu. 60% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco ve stylu Match Pointu, a to také dostal (přestože dřívější Allenův počin mě chytl o něco více). Na filmu se mi líbilo to postupné dávkování adrenalinu divákovi a budování napětí (zda a jak „to“ bude provedeno). Vlastně vůbec celá ta Woodyho práce s publikem a jeho emocemi, ale ještě více myšlenkami byla parádní. Divák je nucen dumat nejen nad tím, jak se má postavit k hlavním hrdinům (fandit jim? Odsoudit je?), avšak také, jak by se zachoval on v jejich kůži, což je podstatně nepříjemnější a zajímavější (kam až by člověk zašel a co by u toho asi cítil? A kdyby překročil onu hranici, dokázal by se vyrovnat s výčitkami?). K bezproblémovému „naladění“ na morální dilema napomáhají svými výkony Ewan s Colinem, kteří si jako bratři dost sedli, a především v divákovi plně vyvolali tu představu 2 vystrašených lidí, kteří mají svým činem rozhodnout o své budoucnosti. Ano, netvrdím, že jde tematicky o něco originálního, ovšem v tomto případě (mně osobně) nezáleží ani tak na tom „co“, ale „jak“ to bylo zpracováno. A to platí nejen o celém tomto filmu, nýbrž i závěru, který jistě překvapí (opět, ne tím, co se nakonec stane, ale jak). A já jsem celkově spokojen, a proto dávám slušné 4*. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Dva bratři, velký dluh a nabídka, která se neodmítá. Woody si po Match Pointu staví další pomník ve stylu antické tragédie. Nepříliš okázalý, z jen naoko kvalitních materiálů. S těžkým srdcem musím konstatovat, že je to nejhorší ze třiceti režijních počinů, které jsem od Allena viděl (na záda mu dýchá Alice). Dva herci bez velkého talentu pronášejí věty, jež by docela pěkně vynikly na papíře nebo v nějaké rozhlasové hře, ale pro filmové účely jsou zcela nevhodné, příliš doslovné. Neustále (naprosto zbytečně) podtrhávají právě viděné. Těch vět je hodně. Vlastně to jsou pouze ony, které popohánějí tuto zbrkle odvyprávěnou moralitu. Dilema Iana a Terryho působí trapně a banálně. Na všechny otázky dostaneme jednoznačné odpovědi, gordický uzel je v závěru rozetnut hrubou silou, bez špetky invence. Možná Allen vážně neusiloval o další Zločiny a poklesky, o další inteligentní vykrádání Dostojevského, ale Cassandra’s Dream nefunguje ani jako přímočarý thriller. Snad to byla má lhostejnost k protagonistům příběhu, snad režisérova žánrová nezkušenost, která zapříčinila naprostou absenci napětí dokonce i v těch dvou klíčových scénách. Mimořádně nezáživný, velmi nenápaditý a prkenně zahraný, takový je zatím poslední film Woody Allena, který při manipulaci se svými postavami tentokrát zachází příliš daleko. Jako absurdní komedie by Cassandra’s Dream (alespoň ten název dává vzpomenout, jak chytrým režisérem umí Woody být) mohl fungovat. Občas. 50% Zajímavé komentáře: Eddard, nunka, Cushing, dormouse ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 8/10/// +výborná atmosféra, perfektní Ewan McGregor a Colin Farrell -ještě mi tam něco chybělo/// Fíha, Woody Allen překvapil. Poslední komedie co jsem s ním viděl mě totiž moc velkou radost neudělali. Ovšem je zřejmé, že dramatická stránka mu jde navýbornou a tento film jsem si doslova vychutnal./// Celkem 84%/// ()

castor 

všechny recenze uživatele

Londýn jako morálně pochybné místo a až překvapivě přímočarý děj, ale přesto je tu stále cítit SÁM MISTR. Legendární Woody Allen nepolevuje, sic to ani zdaleka není tak jistý tah na bránu jako v případě ze všech stran chváleného Match Pointu. Určitě ale vyhnal do extrémů samotnou manipulaci se svými postavami – bratry Ianem a Terrym, což se obávám není dobře. V prvních minutách snímku na diváka čeká poměrně standardní záležitost – řeší se vztahy, ženy, alkohol i sázková posedlost. Právě sourozenecká dvojka se po svém ujme přání svého movitého strýce a začne osnovat vražedné plány. Allenův smysl pro ironický komentář zůstal prakticky nedotčen, je ukryt hluboko pod britskou oblačností a i na minimální ploše zvládá udržovat napětí (oběť přichází do svého bytu a není sama). Zároveň je potěšující, jak autor manipuluje s diváckými sympatiemi a přesouvá je od jednoho bratra ke druhému. V rozpačitě přijatém thrilleru už dávno sedmdesátiletého tvůrce jsou však zakomponované i zbytečné prvky a bez allenovských typicky úderných bonmotů se tu rozehrává mnohdy až příliš doslovná antická tragédie!! Silnější, ale pořád jen ***. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Film měl původně vyjít v pozdním období v roce 2007, aby se mohl popřípadně kvalifikovat do cen Akademie, ale po pár malých představeních byl přesunut na leden 2008, kdy vycházejí většinou horší filmy. (CliffLee)
  • Colin Farrell poznal slávny proces konkurzov u Woodyho Allena, v ktorých je herec požiadaný, aby len vstúpil do miestnosti, Allen si ho prehliadne a o pár sekúnd neskôr miestnosť ho pošle preč. Farrell preto vošiel do svojej kancelárie, vstal, otočil sa okolo svojej osi a povedal: "To je asi všetko, však?" Keď sa Allen usmial a povedal áno, Farrell odišiel z kancelárie. Rolu následne dostal. (Arsenal83)

Reklama

Reklama