foto

Colin Farrell

  • nar. 31.5.1976 (38 let)
    Castleknock, Dublin, Irsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

31. května 1976 se v irském Dublinu narodil Colin James Farrell. Zpočátku to vypadalo, že se po vzoru svého otce a strýce stane fotbalistou, ale pak silným vlivem své sestry Catherine začal sledovat filmy a taky chodit na školu Gaiety School of Drama, takže fotbalová kariéra byla poražena kariérou hereckou. K tomu, aby člověk udělal kariréru je potřeba hodně věcí. Hodně důležitou věcí je talent. A toho má Farrell na rozdávání. Po studiích se mu podařilo získat hlavní role v seriálech Falling for a Dancer a Ballykissangel. Tímhle však kariéru udělá málokdo. Na jevišti londýnského divadla Donmar Warehouse si jej všimnul Kevin Spacey, který mu nabídl první filmovou roli ve filmu RAFINOVANÝ ZLODĚJ. Ani tento film však nebyl žádný průlom, ale ten další už Farrella zdvihnul hodně vysoko.

Režisér Joel Schumacher, který měl právě za sebou drsný thriller 8 mm, kterým si usmiřoval kritiku i diváky poté co zlikvidoval Batmany, hledal v Londýně představitele hlavní role pro mladého rebela, který pije krev velitelům i většině jednotky ve výcvikovém táboře. Tvrdí se, že na casting přišel Farrell posilněn dávkou piva, která byla větší než malá. No co, tréma je potvora. Přesto Schumachera zaujal a tak měl TÁBOR TYGRŮ hlavního hrdinu obsazeného. Film sice neudělal bůh ví jak velkou díru do světa, ale přesto Farrell zaujal natolik, že si odnesl cenu od bostonských kritiků a od těch londýnských zase cenu pro nováčka roku. Nabídku na roli legendárního pistolníka Jesseho Jamese v novátorsky laděném westernu AMERIČTÍ PSANCI sice Farrell přijal, ale filmu se zrovna kladného přijetí nedostalo. Ale i tak studia vycítila, že se v Hollywoodu objevil nový vítr, který by mohl trochu provětrat zapšklé vody pomalu ale jistě stárnoucích hereckých hvězd. Poté co z projektu Gregoryho Hoblita HARTOVA VÁLKA vycouval Edward Norton nabídli tvůrci jeho roli právě Farrellovi. I když měl být hlavním hrdinou filmu o válečných zajatcích v německém lágru Bruce Willis, tak Farrell svým výkonem mladého právníka Thomase Harta strhlnul veškerou pozornost na sebe. Film propadl, ale na Farrella už čekala další lákavá nabídka. Sám slavný Steven Spielberg oslovil Farrella a nabídnul mu roli hlavního pronásledovatele Toma Cruise, v drahé sci-fi podle povídky Phillipa K. Dicka MINORITY REPORT. Film byl velkolepě přijat a Colinovi se opět dostalo slov chvály za výborný herecký výkon.

Stále mu však chyběla opravdová hlavní role, která by jej opravdu proslavila (teda pokud už nepočítáme Tábor tygrů). Ozval se Joel Schumacher a nabídl mu roli, která na Colina jasně seděla. Stu Shepard, mediální publicista, kterému se rozhodne překopat žebříček hodnot neznámý sniper Kiefer Sutherland. TELEFONNÍ BUDKA. Podle scénáře Larryho Cohena měl ve říct slovo "fuck" asi dvakrát, ale ve filmu jej uslyšíte asi stopadesátkrát ve všech možných variantách jaké angličtina nabízí. Fim za dvanáct milionů, natočený za dvanáct dní vydělal poměrné slušné peníze a Farrell byl na absolutním vrcholu. Poté, co si zahrál pod vedením slavného režiséra, zase dostal nabídku zahrát si po boku slavného a uznávaného herce. Al Pacino v roli lanaře CIA Burkeho a Colin v roli jednoho z jeho úlovků. TEST byl scénáristiky nezvládnut, ale režisér Roger Donaldson dokázal oba herce postavit tak, že film drží pouze na výkonech obou protagonistů. Bullseye, hlavní padouch, který jde po Benu Affleckovi v komiksové adaptaci DAREDEVIL, je jediným kladem téměř až béčkového filmu.

V Táboru tygrů nosil vojenskou uniformu, a tak si pro změnu zkusil uniformu policejní. A ne ledajakou, protože S. W. A. T. - JEDNOTKA RYCHLÉHO NASAZENÍ nejsou žádní suchaři, ale pořádní chlapi, kteří denodenně co dělat s teroristy a dalšími padouchy. Film si vedl celkem slušně. Herecké obsazení Colin Farrell, Samuel L. Jackson, Michelle Rodriguez a Olivier Martinez přitáhli diváky do kin poměrně snadno. Další roli (ne hlavní) pod vedením Joela Schumachera dostal ve filmu VERONICA GUERIN s Cate Blanchett. V rodném Irsku natočil i další film INTERMISSION, který byl reklamní kampaní prezentován jako Pulp Fiction po Irsku. Ale opravdu velká role má teprve přijít. Oliver Stone se rozhodl obsadit jej do role samotného ALEXANDRA VELIKÉHO, který je pro Farrella opravdovou výzvou.

V necelých třiceti září jako nikdo jiný. Je vděčným objetem bulváru, který jej často prezentuje jako pijana, děvkaře a grázla. On to nepopírá, ale zdůvodňuje to tím, že je mu tolik kolik mu je a že v jeho věku to tak dělá každý. Colinovi je hodně věcí jedno, vždy je nad věcí, při rozhovorech si nebere servítky a mluví s klidem jako kanál. Pod tím všim mediálním humbukem se opravdu skrývá normální chlapík, který jasně odděluje práci a zábavu. Daří se mu to. Podle některých by "právě tohle" bylo z Jamese Deane, kdyby nezemřel tak mladý.

Jiří "Isherwood" Valášek

Herecká filmografie

Arthur & Lancelot
2015 Lobster, The
2014 Miss Julie
Solace
Zimní příběh
2013 Království lesních strážců
Pomsta mrtvého muže
Zachraňte pana Bankse
2012 Movie: The Movie
Sedm psychopatů
Total Recall
2011 Noc hrůzy
Šéfové na zabití
2010 Londýnský gangster
Útěk ze Sibiře
2009 Crazy Heart
Imaginárium Dr. Parnasse
Oči války
Ondine
2008 Hrdost a sláva
V Bruggách
2007 Kasandřin sen
2006 Miami Vice
Zeptej se prachu
2005 Nový svět
2004 Alexander Veliký
Tři do páru
2003 Daredevil
Intermission
S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení
Test
Veronica Guerin
2002 Hartova válka
Minority Report
Telefonní budka
2001 Psanci Ameriky
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
2000 Rafinovaný zloděj
Tábor tygrů
1999 Love in the 21st Century (TV seriál)
Válečná zóna
1998 Láska k tanečníkovi (TV film)
1997 Ropná dieta
1996 Ballykissangel (TV seriál)
Disappearance of Finbar, The
1994 Pie in the Sky (TV seriál)

Dokumentární

2010 Burma Soldier
Hope For Haiti Now (koncert)
2006 Making 'The New World' (video film)
2005 Být Alexandrem Velikým (TV film)
2004 Film o filmu: Alexander Veliký (TV film)
2003 Beyond Hell's Kitchen: Making 'Daredevil' (video film)
100 Greatest Movie Stars, The (TV film)

TV pořady

2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2012 2012 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2011 Scream Awards (TV pořad)
2010 Daybreak (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Chelsea Lately (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
Xposé (TV pořad)
2006 2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
2003 Teen Choice Awards 2003, The (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Player$ (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)