foto

Philip Glass

  • nar. 31.1.1937 (81 let)
    Baltimore, Maryland, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký skladatel Philip Morris Glass se narodil 31. ledna 1937 v Baltimoru. K hudbě se dostal prostřednictvím otcova obchodu s hudebními nosiči a objevil zde především klasickou hudbu. Studoval hudbu na flétnu a housle. Po absolutoriu v matematice a filozofii na University of Chicago pokračoval ve studiu na Julliard School v New Yorku v oboru komponování. Učil se u různých předních mistrů, během pobytu v Paříži vstřebával klasickou indickou, následně africkou hudbu, jejichž techniky poté využíval ve vlastních dílech. Již od 70. let mimořádně ovlivňuje avantgardní tvorbou hudební a intelektuální život své doby. Je posledním z klasických představitelů americké minimalistické školy.

Bohatý rejstřík hudební tvorby zahrnují opery, symfonie, skladby pro vlastní soubor, klavírní a divadelní skladby, filmové soundtracky, spolupráce s předními hudebními velikány napříč různými žánry a dalšími médii, vystupování v prestižních hudebních domech, sběr hudebních cen a nadšené ovace od široké palety posluchačů a fanoušků. Mezi spolupracující osobnosti se řadí persony jako Robert Wilson, Martin Scorsese, Paul Simon, David Bowie, Allen Ginsberg, Woody Allen, Linda Ronstadt, Leonard Cohen.

První filmovou hudbu vytvořil pro dokument KOYAANISQATSI (1982). Za hudbu k životopisnému filmu KUNDUN (1997) obdržel svou první nominaci na Oscara a Zlatý Glóbus. Sošku Zlatého Glóbu si odnesl za hudbu k filmu TRUMAN SHOW (1998). Soundtrack k filmu HODINY (2002) mu přinesl druhou nominaci na Oscara, Grammy a výhru ocenění BAFTA. Filmem ZÁPISKY O SKANDÁLU (2006) se zasloužil o třetí Oscarovou nominaci. K zatím poslednímu filmovému příspěvku patří hollywoodský debut korejského režiséra Park Chan-wooka STOKER (2011).

Philip byl čtyřikrát ženatý, má čtyři děti a vnučku. Jeho oblíbeným skladatelem je Franz Schubert, filmem Vědro krve z roku 1959. Veřejně se hlásí k buddhismu, podporuje nezávislost Tibetu, považuje se za multikulturní organismus, je vegetariánem. Střídavě žije v Cape Bretonu a New Yorku. Stále pravidelně pořádá přednášky a navštěvuje workshopy, koncertuje s vlastním bandem po celém světě. Komponista zůstává jedním z nejvýznamnějších amerických skladatelů. Jeho hudba je výrazná, oblíbená a evokující, přesunuje posluchače do dosud neprozkoumaných míst. V hudebním tisku byl v souvislosti s revizí jeho výtvorů nedávno označen posledním romantikem.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Skladatelská filmografie

Filmy

2015 Fantastická čtyřka
2014 Einstein on the Beach (divadelní záznam)
Leviatan
2012 O Apóstolo
2011 Jelena
2010 Mr. Nice
2009 Lítost
2007 Kasandřin sen
Koření života
Křemen
2006 Iluzionista
Zápisky o skandálu
2005 Faith's Corner
Knír
Tam, kde jsem nikdy nebyl
2004 Tajemné okno
Undertow
Zloděj životů
2002 Baroness and the Pig, The
Hodiny
Passage
2001 Diaspora
Man in the Bath, The
1999 The Eden Myth
1997 Ballad of the Skeletons
Bent
Kundun
1996 Départ immédiat
Tajný agent
1995 Candyman 2 : Sbohem masu
Jenipapo
1992 Candyman
Planetens spejle
1990 Mindwalk
1989 Svatyně
1987 Hamburger Hill
1985 Mishima: A Life in Four Chapters
1980 The Cask of Amontillado

TV seriály

1994 3000 scénarios contre un virus (TV seriál)

Dokumentární

2017 Jane
2016 The Last Dalai Lama?
2013 Visitors
2012 Zejść na ziemię
2011 Rebirth
2007 Glass: A Portrait of Philip in Twelve Parts
Zamilovaná zvířata
2006 Až dojde ropa - drsné varování
Tiger
Toulky po Marsu
2005 Giant Buddhas, The
2004 Going Upriver: The Long War of John Kerry
Secret Window: A Look Through It
Secret Window: From Book to Film
Secret Window: Secrets Revealed
2003 Mlha války
Origines du SIDA, Les
2002 Naqoyqatsi
1999 The Source: The Story of the Beats and the Beat Generation
1996 Absence Stronger Than Presence
1995 Cesta k osvícení - Život a svět Dilga Khjence Rinpočheho (TV film)
Evidence
1992 Anima Mundi
1991 Stephen Hawking - Stručná historie času
Walk Through Prospero's Library, A (TV film)
1988 Powaqqatsi
Tenká modrá čára
1986 The Kitchen Presents Two Moon July
1983 Four American Composers (TV film)
1982 Koyaanisqatsi

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 Einstein on the Beach (divadelní záznam) - divadelní hra

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 400)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace