Reklama

Reklama

Hledání ztraceného času

(seriál)
Československo, 1991, 484x20 min

Režie:

Pavel Vantuch

Scénář:

Karel Čáslavský

Hrají:

Karel Čáslavský (průvodce), Emil Hácha (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Fenomén českého filmu - Karel Čáslavský a jeho zarputilá trpělivost! To jsou pilíře, na kterých stojí unikátní dílo, které vzniká již mnoho let v České Televizi. Čáslavský už není jen historik filmu, je to pojem, který přivádí každý týden k obrazovkám statisíce diváků. Proč? Protože dokáže jako jeden z mála lidí v této republice obsáhnout svými znalostmi historické události politické a společenské. Ale se stejnou dávkou schopnosti citlivě rozlišovat skutečně důležité věci. Pořad Hledání ztraceného času je jedinečným počinem, který udržuje naši schopnost reflexe a v dobách nepříznivých dává sílu, kterou čerpá z nás samotných, z naší historie, z našeho filmového archivu. Hledání ztraceného času je legendárním projektem České Televize. Vždyť se vysílá od roku 1992 a dosud bylo vyrobeno více než 350 dílů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nostalgický dokument zobrazující doby dávno minulé, které v dnešní době vypadají až idylicky. Velký přínos tohoto dokumentárního cyklu, který po celou dobu komentuje pan Karel Čáslavský, je v objevení archivních kinematografických skvostů, které ukazují dávno zapomenutá řemesla, první krůčky po nových mostech i staré reklamy na první v čechách vyrobené automobily a nejen je. ()

sator 

všechny recenze uživatele

1. díl Praho má matičko stověžatá nad Vltavou 2. díl Tak trochu mimo čas 3. díl Pádlem i kamerou (1,2,3) 4. díl Se značkou Praga 5. díl To bylo v máji. 6. díl Lázeňsky trojúhelník. 7. díl V+W1,2. 8. díl Se značkou Praga. 9. díl Pozdrav z pouti. 10. díl Pražské tramvaje 11. díl Pražské maléry 12. díl Slunce, voda, vzduch 13. díl Kaput! aneb jak Německo mlelo z posledního, Bim bam, O tramvajích a kolejích....Cesta do Indie  zde a zde ()

Reklama

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Jenom ta atmosféra a vůdčí protagonisté mi nějak zavání starobou a hluboce usazeným prachem. Když překonám tady tohle a vidím ty filmy z minulosti, líbí se mi to. Má to styl a má to historii. Řekl bych, že by se to dalo použít do školy. Je to naše historie, kterou většinou neznáme. Našim rodičům vyprávěli bybičky a kdo vypráví nám? Hledání ztraceného času. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Veleúspěšný a nekonečný dokument, obrazem zachycující naší historii a události let dávno minulých, už někde od konce 19. století, to vše s velmi erudovaným průvodcem, filmovým historikem, režisérem a publicistou Karlem Čáslavským, který se tomuto oboru věnuje už pěknou řádku let, přesněji celá dlouhá desetiletí. Z některých dílů bych se jen tak na matkou zmínil třeba o "Posledním císařovi", "O Praze o matičce stověžaté", "Říkali to filmem", "Tváře před kamerou pana Bohumila Veselého", "Filmaři před kamerou", " Ze zahraničních žurnálů", "Jak se co dělá", filmy spojené s T.G.M, ale i černé dny našeho národa ve spojistosti s německou okupací. To byl jen malý výčet (v tom nepřeberném množství) těch nejhodnotnějších. Ale každému se líbí něco jiného že? Tak pokud se chcete dozvědět něco zajímavého z pradávné Československé historie, tak nezapomeňte každou neděli někdy v podvečer zapnout program ČT. Tak jako to dělám ty dlouhé roky i já. Srdečná záležitost opravdu, ještě že tu ČT 1 potažmo ČT 2 máme.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Z množstva dokumentov Karela Čáslavského sa venujem všetkým dielom venujúcim sa 2. svetovej vojne. Okrem iných aj „Čo videli americké kamery v Čechách?“ Celkovo ide o desať dielov:1. Oslobodenie Sušíc, 6.5.1945, 2. Vstup Američanov do Havlovíc, Křimíc a Plzne 6.5. 1945, 3. Ďalšie udalosti z oslobodenej Plzne, návrat čsl. obrnenej brigády, 4. Oslobodenie Stodu, Mankova a Losiny 6.5. 1945, Volary 8. až 11.5.1945, 5. Loket, Krásno a Sokolov, 6. Karlove Vary a okolie 9.-11.5.1945, 7. Cheb 8.5. a zajatecké tábory, 8. Rokycany 7.5. a stretnutie Američanov s Rusmi, 9. Vyjednávanie Američanov a Rusov o demarkačnej čiare, 10. Pohľad za demarkačnú líniu Praha, Velichovka a Hradec Králové. V dokumentoch ide o najúplnejšiu prehliadku filmových záznamov o pôsobení amerických jednotiek na západe, juhozápade a juhu Čiech. Tieto zábery boli uschované v archívoch US Army a uvoľnené pri 60. výročí ukončenia 2. svetovej vojny. Dokument približuje rôzne udalosti z obdobia medzi 5. májom až 8. augustom1945 v Plzni, Rokycanoch, Karlových Varoch, Chebe, Lokti, Sušice, Volaroch a v iných mestách a miestach natočili kameramani jednotiek US Army Signal Corps. Pohľad českých kameramanov je odlišný od amerických v tom, že českého kameramana zaujíma najskôr povstanie pražského ľudu a potom oslobodenie, pokiaľ amerických kameramanov zaujímali predovšetkým Nemci a ich odchod z oslobodzovaného územia. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • Název seriálu je odvozen od slavného románu Marcela Prousta „Hledání ztraceného času“. (gogos)
  • Hledání ztraceného času vzniklo na základě pořadu Kino a já (od r. 1980), které uvádělo kaleidoskop různých filmových atrakcí z oblasti dokumentárního filmu. O rok později se formát pořadu přeměnil na Hledání ztraceného času se stopáží 40 minut 4krát do roka. Díky úspěchu se pak formát pořadu opět změnil, a to na 20 minut každý týden. (gogos)
  • Původně si autoři mysleli, že bude vytvořeno jen okolo 15 dílů. (gogos)

Reklama

Reklama