Reklama

Reklama

Láska podle předlohy

  • USA The Jane Austen Book Club (více)
Trailer

Nic vás nepřipraví na těžkosti života tak dobře jako romány Jane Austenové. Dokonalý návod jak žít ale stále neexistuje, i když se šestice současných Američanek snaží najít jej právě v dílech slavné britské autorky z konce 18. století...
Současná Kalifornie sice Velkou Británii v době regentství příliš nepřipomíná, jsou ale věci, které se navzdory uplynulému času a geografickým rozdílům nikterak nezměnily. I dnes je láska mezi mužem a ženou jedním velkým bludištěm, i nyní je třeba chovat přátelství jako oko v hlavě, i za velkou louží a v jiném století je příliš snadné narazit na společenské rozdíly, pokrytectví a pseudomorálku, které někomu mohou zničit celý život. A jak se naučit, kterak v takové džungli přežít? Nejlépe s pomocí děl Jane Austenové. Proto se také šestice Američanek pravidelně schází nad Rozumem a citem, Pýchou a předsudkem a dalšími romány a společně se pokoušejí četbou dvě stě a více let starých knih pochopit, co že to vlastně znamená život. A že jejich vlastní životní peripetie mnohdy připomínají osudy hrdinek Austenové? Asi to nebude náhoda. Pozoruhodné romantické drama natočila scenáristka a režisérka Robin Swicordová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA CINEMA - Zde řeknu jen pár slov. Zejména to, že kdybych si býval přečetl některou knihu od Jane Austenové, rozhodně bych se u filmu tolik nenudil a určitě bych si x-krát sám pro sebe říkal: "Jo, jo, to v té knize bylo, to znám". Ale tahle autorka mě minula opravdu velkým obloukem, a tak to bylo pro mě docela utrpení. Ovšem nehaním to, věřím, že mnoho lidí to oslovilo, ale mě debaty o přečtených knihách prostě nebraly. Ještě že to bylo prokládáno nějakým dějem, kdy neznalost knih nevadila. S odřenejma ušima 60% (with J.) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nebojte se, že neznalostí díla Jane Austen ztrácíte hlavní bonus - mapu k pochopení debat o románových postavách. O ty neběží zdaleka tolik jako o členy čtenářského klubu, jejichž životy se před námi decentně rozbalují. Ženy rozličných profesí a stavů a jejich minulí, přítomní a budoucí muži nahlížejí do niter literárních postav a objevují tak svá vlastní. Taky jim dochází, že smutky a trápení má i ten, kdo právě sedí, žije, miluje .... vedle nich, vedle nás. Láska podle předlohy je film na slova, která je škoda přeslechnout, tak bohatý, že jsem si ho musela hned zopakovat a nejen proto. Má i úžasné herecké představitele, je civilní, lehoučký, ale i - neberte mi to, prosím - moudrý a skýtá jakousi citovou očistu ... je v něm zkrátka něco víc, než se na první nezávazný pohled může zdát. 4,5 *. PS : Koment 01Zuzany10 reagující na ten muj neni uplně od věci, ale přepisovat nebudu, aby nebyla za tydýta. ()

Reklama

Hopper 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že v problematike ohľadne diel Jane Austenovej nie som zrovna expert, dokonca ani pokročilý, ale zase nie som neznalý až tak ako jeden z filmových manželov, ktorí si myslia že Austen je hlavné mesto Texasu. Možno ale práve preto som sa nedokázal nad filmom až tak rozplývať a tak si ho užiť, ako by mohli zasvätenci (ale úprimne, koľko takých bude ?). Celkovo tak film vo mne nezanechal výraznejší engram, niektoré konania hrdinov pre mňa pôsobia ťažko samoúčelne a nie práve hodnoverne a film mi vyšumel do stratena... ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná podívaná, jen co je pravda. Taky mám Jane Austen v oblibě, takže chápu nadšení členů onoho knižního klubu a debaty rozebírající díla téhle výjimečné autorky jsem si celkem užíval. Mým favoritem se v téhle sečtělé sektě stal (kdo by to jen čekal) sci-fi nadšenec Grigg, který jediný reprezentoval mužskou část osazenstva, jinak v dosti početném "babinci". I když tenhle flm vypadá především jako silně ženská záležitost, je to s ním podobné jako s romány samotné spisovatelky, každý si tady něco najde a to člověk ani nemusí být beznadějný romantik, aby se nechal velmi příjemně unést. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi ukecaná príjemná zábavka pre ženy každého veku a orientácie. Preto je aj zloženie tohoto filmu také rozmanité. Ja som sa pravdupovediac nedokázal po povedzme prvej polhodine, keď som zistil, ktorá bije, plne na film koncentrovať a musel som k nemu pridať ešte nejakú činnosť. Myslím, že som začal variť. Čiže čisto ženská záležitosť, bože...Nechcem filmu ale krivdiť, sami vidíte hodnotenia, kľudne si ho pozrite. Teda ak ste žena. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Je možné se všimnout, že v jedné ze scén místo Maggie Grace přistává v růžové kombinéze muž. (mottty)
  • Kathy Baker byla původně obsazena do role Prudiiny matky Sky, ale později dostala roli svobodomyslné Bernadette. (Morien)
  • Pořadí knih čtených ve filmu - únor: Emma; březen: Mansfield Park; duben:: Northanger Abbey; květen:: Pride & Prejudice; červen:: Sense & Sensibility; červenec:: Persuasion. (Lenny.M)

Reklama

Reklama