Reklama

Reklama

Dech

Trailer
Drama / Poetický
Jižní Korea, 2007, 84 min

Režie:

Ki-duk Kim

Scénář:

Ki-duk Kim, Ki-duk Kim (původní scénář)

Kamera:

Jong-moo Sung
(další profese)

Obsahy(1)

„Někdy se v životě dostaneme do obtížného bodu, v němž jako bychom se ani nedokázali nadechnout,“ říká jihokorejský režisér Kim Ki-duk, jehož snímky se Karlových Varů účastní téměř každoročně. V jeho čtrnáctém filmu se v takovém životním okamžiku ocitají dva lidé, kteří by se jinak neměli šanci setkat. Výtvarnice Yeon žije zaopatřený, ale prázdný život v luxusním domě po boku nevěrného a lhostejného manžela. Trojnásobný vrah Jin obývá celu s dalšími třemi odsouzenci a čeká na smrt. Televizní zprávy o jeho pokusech o sebevraždu vyburcují Yeon z apatie. Vypraví se za Jinem do vězení a naváže s ním podivný, nesymetrický vztah. Žárlivý manžel se jej pokusí ukončit, ale i on se jeho prostřednictvím začne měnit. Dech je dalším z Kim Ki-dukových komorních dramat o životních vyděděncích, vyprávěných nezaměnitelně strohým, ale přitom zvláštně poetickým stylem, který se většinou obejde beze slov. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

NIe je to dobré. Hoci je to lepšie ako Time. Celé mi to príde ako keby Kim prišiel na námet a potom si povedal poďme to točiť. Lenže vždy keď sa ho štáb a herci spýtali.. čo budeme točiť teraz? Kim povedal... Hmmmm skús mu spievať a dáme do cely tapety... a bolo to. Je to fajn, lebo rozpráva viacej obrazom a nekazí do dialógmi, ale je to v zásade o dvoch deštruktívnych ľuďoch, čo ja moc nemusím. Miera poetiky je už naozaj vyprázdnená a na tých pár symbolov ( anjel, sneh atď.:) nemám vôbec náladu. Jediný kto tam stále hrá dobre a to bolo aj v prípade filmu Time je Jeong-woo Ha. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Když čtu tu zdrcující kritiku, připadám si trochu hloupě. Jenže mně se Dech líbil. Možná jsem potřebovala, aby mi šel Kim naproti, možná se mi jen trefil do nálady. Obvykle mívám ze všech těch jeho „samaritánek“ osypky, jenže tentokrát mám pocit, že ona se vůbec nesnaží zachránit jeho, ale zachraňuje sebe. A to se mi líbí. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Pokud potřebujete doma vyměnit tapety, pozvěte si Ji-a Park, nepochybně vám ráda pomůže. Pokud ovšem máte i karaoke, nepouštějte ji k němu :)... Příběh filmu je velice dobrý, sám o sobě přímo vybízí ke zpracování. Stejně tak je to ale příběh (již podle tématu) o emocích a to považuji za zásadní kámen úrazu, neboť Dech působil nesmírně chladně a odtažitě, jakoby se režisér bál nechat diváky ponořit se do mizérie hlavních hrdinů. Tehdy by si s nimi mohl začít pohrávat, což by celkový dojem nepochybně zvedlo. Nemluvě pak o veskrze plochých postavách (charakterově plochých, jistě) a neúprosné umělosti určitých situací - věčná škoda promarněného potenciálu. Ale i tak to stálo za zhlédnutí. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Už druhé Kimovské sklamanie, ktoré potvrdzuje, že to prvé nebola len náhoda. Neuveriteľne uťahaný dej s nulovou výpovednou hodnotou, nesympatická hlavná ženská predstaviteľka a v neposlednom rade kamera, ktorá podivným spôsobom zachytáva každého tak, že vyzerá ako čerstvo po plastickej operácii. Myšlienka, obsah, forma - nula bodov. NO. Alternatívny komentár: poetická sračka. ()

zette 

všechny recenze uživatele

No, moc nechapu tak spatne hodnoceni u drtive vetsiny uzivatelu a to i fanousku tohoto kontroverzniho rezisera. Minimalisticky pribeh s minimem hercu a dialogu, ktery umi probudit emoce. Setkavani zlocince s Yeon patri mezi silne zazitky ve filmu a ja se vzdy tesil na jeji tapety a pisnicku. Zajimave vykresleny byl i " zivot " na cele. Nejedna se o zdaleka nejlepsi Kim Ki-dukuv film, podle ma vsak stoji za videni. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama