Príbeh inižinierky, ktorá prichádza na nové pracovisko a stane sa obeťou nedomysleného žartu svojich zverencov-učňov a učníc. (oficiální text distributora) -
Televizní debut režiséra Fera Feniče se odehrává v prostředí maloměstského textilního učiliště, kam přichází učitelka, jež své mládí obětovala kariéře. Sama však také touží po lásce, ale není příliš atraktivní a příležitostí k seznámení není mnoho. Její studentky přesvědčí místního taxikáře, aby se učitelce naoko věnoval, a ona se do něj bezhlavě zamiluje. Když zjistí příčinu taxikářova zájmu, nadobro ztratí důvěru v okolní svět a utíká před posměchem a ponížením. Fenič zvolil dokumentaristický přístup včetně natáčení ve skutečném textilním učilišti a snímek obsadil převážně neherci. (FebioFest) -
Inženýrka Štefka Kráľová, žena na pomezí mládí a středního věku, zasvětila svůj život profesionální kariéře. V přefeminizovaném světě textilního učiliště je úspěšná, zároveň je ale neschopná najít si v osobním životě spřízněnou duši. Místo aby hledala skutečného muže, uchyluje se před přáteli a rodinou k vymýšlení ideálního partnera. Hraný (televizní) debut režiséra Fera Feniča kombinuje hrané a dokumentární pasáže, které spolu s autentickým prostředím textilní továrny a neherci napomáhají ke skvělé dokumentaci doby, kdy film vznikal. -
Daniel Vadocký (Letní filmová škola)
kersten
Veľmi milý, svižný film. Rýchlo vtiahne do deja a začnete súcitiť s hlavnou postavou, ktorú stvárnila Zuzana Kronerová. Rola jej veľmi pristala. Jej veľké smutné oči sú naozaj presvedčivé. Len Škoda, že film skončil tak smutne, čakala som happy end, ale aj takéto zakončenie má dačo do seba - núti človeka premýšľať.(29.6.2011)
Fifer
Když jsem se dozvěděl, že se chystá obnovená premiéra Feničova hraného debutu, moc jsem se těšil. A proto nemůžu zakrýt drobné zklamání, jelikož Džusový román a Bytosti mám strašně rád. Brehy nehy jsou takovou zkouškou na Džusový román, jen drůbežárnu nahradil učňák. Opět tu máme příběh plaché dívky se kterou se okolí nemazlí. V románu šel ale Fenič dál, dokázal být drsnější, navíc i kamera byla zajímavější. Tohle jsou tak trochu slovenské Sněženky a machři (příběh ze života středoškolské učitelky a jejich žáků), ale bez mnoha vtipných hlášek. Fenič totiž není tak vtipný, jak býval John, zato je však mnohem citlivější pozorovatel, neklouže tolik po povrchu. To však prokázal spíše až v dalších filmech. Jako debut to není špatné.(25.4.2012)