foto

Fero Fenič

  • nar. 20.3.1951 (65 let)
    Nižná Šebastová, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se do zemědělské rodiny s pěti dětmi jako nejmladší sourozenec. Po maturitě neúspěšně studoval žurnalistiku na UK v Bratislavě. Další studium filmové a televizní režie na AMU v Praze (1972-1978) již zdárně dokončil. V době studia také zaujal několika svými prvotinami a absolvoval půlroční stáž v Římě. Jeho oceňovaným debutem byl krátkometrážní snímek DIADÉM.

V letech 1979-86 byl zaměstnán jako režisér Štúdia krátkych filmov Slovenské filmové tvorby v Bratislavě, kde projevil svůj nesporný talent několika dalšími projekty – TAK SOM PREŠLA VELKÝ SVET, BATROMIJOV DOM, TAM A SPÄŤ. V roce 1984 natočil na Barrandově svůj první autorský celovečerní, v té době „zakázaný“, hraný film DŽUSOVÝ ROMÁN. V roce 1986 musel opustit studio v Bratislavě z důvodu tzv. protisocialistické činnosti a v Praze se několik let živil jako turistický průvodce. V roce 1989 natočil v Praze druhý celovečerák ZVLÁŠTNÍ BYTOSTI o proroctví pádu komunismu.

V roce 1991 založil svou vlastní nezávislou filmovou společnost FEBIO, která dodnes produkuje původní autorskou dokumentární tvorbu. Fero Fenič je také zakladatelem a lídrem známých televizních projektů, např. GEN, GENUS, ČESKÁ SODA, CESTOMÁNIE. Od roku 1993 působí jeho další projekt FEBIOFEST, což je přehlídka nezávislé filmové tvorby. Nyní se jedná o jeden z nejznámějších filmových festivalů u nás v mezinárodním měřítku. V letech 1990-1994 se podíval na FAMU z druhé strany v roli vedoucího pedagoga ročníku režie.

Za svou dlouholetou činnost byl Fero Fenič také oceněn „Cenou 1. června 1953“ za společenskou a politickou publicistiku, kterou uděluje město Plzeň. V Čechách žije od roku 1972, od roku 1993 je občanem ČR. Momentálně je majitelem i ředitelem s.r.o. FEBIO a ředitelem FEBIOFESTU.

Fero Fenič je člověk všestranných zájmů, miluje film, knihy, hudbu, divadlo, architekturu, výtvarné umění, cestování (navštívil 93 zemí), moře, hory, přírodu a posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. V současné době střídavě žije v prostorném bytě v Praze a vlastnoručně postaveném domě za Prahou.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Režijní filmografie

1998 Česká soda
1993 Česká soda (TV seriál)
1990 Zvláštní bytosti
1989 Běžec (TV film)
1984 Džusový román
Vesnický sen (TV film)
1982 Brehy nehy (TV film)

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Arnošt Lustig a Sühnezeichen - ve znamení pokání (TV film)
Inventura Febia: Blok zleva a V srdci Čech (TV film)
Inventura Febia - Česká zabíjačka a výlov ryb (TV film)
Inventura Febia: Ejhle člověk a život s nebožtíky (TV film)
Inventura Febia - Emigranti J. Škvorecký a Z. Bakala (TV film)
Inventura Febia: Ester Krumbachová a František Vláčil (TV film)
Inventura Febia - Hana Hegerová a Waldemar Matuška (TV film)
Inventura Febia: Hanzelka, Zikmund a Češi na cestách (TV film)
Inventura Febia: Helena Růžičková a Ljuba Hermanová (TV film)
Inventura Febia: Iva Janžurová a Miroslav Donutil (TV film)
Inventura Febia: Jaroslav Foglar a trampové (TV film)
Inventura Febia: Jiřina Bohdalová a Radek Brzobohatý (TV film)
Inventura Febia: Jiřina Jirásková a Jiřina Švorcová (TV film)
Inventura Febia - Josef Kemr a teologové (TV film)
Inventura Febia: Josef Švejcar a Jak zabít rodiče (TV film)
Inventura Febia: Karel Svoboda a Jak se žije českým muzikantům (TV film)
Inventura Febia: Když se rozpadl stát (TV film)
Inventura Febia - Lidé s poznamenanou tváří a tetováním (TV film)
Inventura Febia: Made in Hollywood a český divoký západ (TV film)
Inventura Febia - Mami, ty to pochopíš a Mít svou zbraň (TV film)
Inventura Febia: Miloš Kopecký a Stella Zázvorková (TV film)
Inventura Febia: Na německé hranici (TV film)
Inventura Febia: Nejšťastnější den Anny Mečiarové a Slovenské tango (TV film)
Inventura Febia: Novicové a Svědkové Jehovovi (TV film)
Inventura Febia: O čem sní muži a Pavel Tykač (TV film)
Inventura Febia: O čem sní ženy a Dolly Buster (TV film)
Inventura Febia: Olga a Dagmar Havlové (TV film)
Inventura Febia: Omyl doktora Horna a Tajemné kontakty (TV film)
Inventura Febia - O neumírání a zázračném vyléčení (TV film)
Inventura Febia: Otakar Vávra a Lída Baarová (TV film)
Inventura Febia - Palírny a protialkoholický bojovník J. Skála (TV film)
Inventura Febia: Pop-idoly doby (TV film)
Inventura Febia: Praha slzám nevěří a Ještě nezemřela Ukrajina (TV film)
Inventura Febia: První kroky (TV film)
Inventura Febia: Radovan Lukavský a Jiří Kodet (TV film)
Inventura Febia: Ročník 1920 - Jiří Sovák a Vlastimil Brodský (TV film)
Inventura Febia: Rudolf Hrušínský a Miroslav Horníček (TV film)
Inventura Febia: Sametoví lidé (TV film)
Inventura Febia - Slavní dirigenti Kubelík a Brom (TV film)
Inventura Febia: S Moskvou v zádech (TV film)
Inventura Febia: Srdce na dlani a Jak se žije život po životě (TV film)
Inventura Febia - Svatopluk Beneš a Lubomír Lipský (TV film)
Inventura Febia - Útěky přes hranice za svobodou (TV film)
Inventura Febia: Václav Havel versus Václav Klaus (TV film)
Inventura Febia - Venkovští kantoři a učitelé tance (TV film)
Inventura Febia: Vondráčková versus Kubišová (TV film)
Inventura Febia: Vůdci a jejich voliči (TV film)
Inventura Febia - Vynálezci a Otto Wichterle (TV film)
Inventura Febia: Zlaté časy českého podnikání (TV film)
Inventura Febia: Zvláštní světy Hrabala a Fukse (TV film)
1999 Cestománie (TV seriál)
1994 Republika v začátcích a koncích
1993 Noc, kdy se rozpadl stát
1992 Bůh s námi
Nejšťastnější den Anny Mečiarové
Odsud - potiaľ
Praha slzám nevěří
Všichni dobří voliči
Vůdci
1989 Vlak do dospělosti
1987 Trate života Jozefa Kronera (TV film)
1985 Desať dní, ktoré nadchli
1984 Batromijův dům
1983 Konkurs na Džusový román
1982 Tak jsem prošla velký svět
1981 Tam a zpět
1980 So slnkom v hlave
1979 Portrétik (jedna časť triptychu)
1978 Diadém
1976 Jak se pan Královič stal Králem
1975 Labutí pouť
1974 Človečina
1973 Tak ako vták
1972 Gazdiná

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Producentská filmografie

1998 Česká soda

Dokumentární

2010 Zachraňte Edwardse

Herecká filmografie

Dokumentární

2014 Magický hlas rebelky
1983 Konkurs na Džusový román

TV pořady

2013 Copak bych vám lhal? (TV pořad)
2012 Dobrý večer, Česko! (TV pořad)
2011 Uchem jehly (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace