Reklama

Reklama

Příběh z pera Richarda Harrise mapuje čtyři dny v životě Flukea Kelsa, trochu zpustlého bývalého oxfordského profesora historie, který se ocitne v Moskvě na konferenci k nově otevřeným sovětským archivům. Jedné noci jej v hotelu navštíví bývalý důstojník NKVD a osobní strážce šéfa tajné policie Lavrentija Beriji. Tento starý muž tvrdí, že byl v době Stalinovy smrti na jeho dače a pomáhal Berijovi ukrást diktátorovy tajné spisy. Kelso se rozhodne, že své poslední ráno v Moskvě využije k tomu, aby prověřil mužovo vyprávění. Ale z neškodné otázky v Leninově knihovně se brzy stává smrtící hon noční Moskvou až do severního Ruska a do pustých lesů poblíž přístavu Archangelsk u Bílého moře, kde se téměř po půl století ukrývalo poslední Stalinovo tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Televizní miniserie a co se z toho vyklube. Daniel Craig je tam sice proto, aby to vůbec někoho zaujalo, ale film má mnohem víc co nabídnout. Od skvěle obsazených rolí až po poutavou hudbu. Hlavní je ale příběh. Oproti jiným konspiračním filmům, šifrám atd je tenhle vlastně dost jenoduchý. Jenže v jednoduchosti je síla, a když na nabízenou možnost tvůrcům přistoupíte, odmění vás na konci strhující jízdou. Škoda jen toho konce. Tady jsem si ani trochu nepřál happy end :) ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Brown, to se nedá srovnat! Otravuje mě donekonečna poslouchat vtipné glosy na téma Craigova vizuálního příbuzenství s Putinem, ale musím uznat, že prostředí sibiřské tajgy mu sedne jako ulité. Když Tom Hanks běhal s příčeskem a Audrey Tautou po památkách, bylo to k uzívání, to šifra mistra Daniela je přece jen jiné kafe. Příběh je zajímavý, dobře obsazený (mimo Craiga se mi líbila i Jekatěrina Rednikova v roli Zinaidy), místy je to napínavé a dojde i na nepříjemné zvraty. V první polovině plyne děj příjemně pomalu, skoro jak v klasické detektivce, pak se ale ochladí, atmosféra zhoustne a scénáristům selžou brzdy – zničehonic je tu akční finále a pak prudký smyk do zkratkovitého závěru. Naštěstí pro tvůrce mám ale mírně otevřené konce ráda, a dovedu se smířit i s tím, že ne na všechny otázky dostanu jasnou odpověď. Včetně té, proč český distributor udělal z města Archangelsk archanděla. ()

Reklama

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

Nebýt Craiga a ruské lokality, která má svoje kouzlo a vždy mě dokáže zaujmout, asi bych o tenhle film ani nezavadil. Příběh není špatný, první díl vyloženě nudil, druhý udal slušné tempo a třetí mi přišel tak dobře udělaný, že jsem ani nevěřil, že je to od stejného režiséra. No a předvídatelný konec jen dokonává hodnocení na klasický béčkový film, který je na jedno zhlédnutí a víc ani náhodou. Zdrastuvj! ()

deckardx 

všechny recenze uživatele

Vyborny televizni film, ktery by si urcite nezadal s nekterymi z filmoveho platna.. I na svou delku to ma spad a temer se nenudite... Daniel Craig a stejne tak jeho ruska pritelkyne podavaji vyborny vykon a vydavaji se po stope Stalinova syna - trosku mi to patrani prijde na zpusob Sifry mistra Leonarda trosku jinak a trosku jinde.. Asi cele se to tocilo v rusku a to dodava jistou autenticnost a atmosferu.. Urcite jeden z povedenejsich filmu, ktery se nemusi stydet za sve televizni parametry, ktere vubec nejsou videt.. Panove z BBC se vytahli a pripravili pekny zazitek.. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh je o britskom vysokoškolskom profesorovi pôsobiaci v Rusku, ktorý skúma určité záhady okolo života a smrti Josifa Stalina. Tento film mohol byť oveľa lepší, ale ako taký je zaujímavý, dobre spracovaný a dobre zahraný. Chýba tomu nejaký vývoj postavy a príbeh, ktorý je trochu menej fantazijný. 6/10 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v Rize v Lotyšsku a v ruské Moskvě. (Terva)
  • Stalin měl ve skutečnosti dva syny, a to Jakova, který zemřel v německém zajetí, a Vasilije, kterému se stal osudným alkoholismus. Současně měl také dceru Světlanu. (vesper001)

Reklama

Reklama