Reklama

Reklama

Rallye smrti

Trailer 1

V roce 2012 vládne finanční krize, o práci je nouze, a tak se vydělává různými způsoby. Jedním z takových způsobů je nejbrutálnější automobilový závod, ve kterém skupina vězňů řídí zbraněmi vybavené obrněné automobily, snaží se zlikvidovat soupeře a dojet do cíle jako první. Bývalý závodník Jensen Amese se o něco podobného příliš nezajímá, žije relativně šťastně se svou manželkou, malou dcerkou, a i když zrovna zavřeli továrnu, kde pracoval, tak se nevzdává. Do jejich domu ale vtrhne maskovaný muž, zavraždí jeho ženu, jeho omámí a vloží mu do ruky zbraň. Jensen je zatčen a dostává se do věznice, která pořádá zmíněné závody pod dohledem nekompromisní a zákeřné ředitelky. Na svobodu se může dostat jen tak, že se zúčastní závodu na život a na smrt v opuštěné části ostrovní věznice. Pokud se mu podaří přežít a vyhrát pět etap po sobě, bude mu vymazán trestní rejstřík. V závodě ale neexistují žádná pravidla, každý ze závodníků musí jet co nejbezohledněji, aby byl první v cíli. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 087)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Několik poznámek: 1, Anderson je mistr okamžiku, ale nefunguje mu celek. Respektive zvládá střídat rytmus záběrů (což je navíc zásluha střihu, ne režiséra), ale tempo filmu nikterak nemění a jede na stejně monotónní frekvenci od začátku do konce. Přirozeně to je chyba. 2, Oproti vertikálnímu modelu Speed Racera, kde se vozy neustále odlepovaly od země (nedosti na tom ani dráha nebyla plochá), pracuje Death Race výhradně se starosvětskou horizontálou. Problém je, že když se nad tím zamyslíte, zjistíte, že celá ta akce jsou jen takový schématicky žánrový a fušersky natočený prostocviky, který těží hlavně ze střihu. Třeba kamera je totálně rutinní. A rovněž si nikdo nedělal starosti s tím, aby provázal obraz a hudbu, tudíž oboje má podobu kontrapunktu (respektive do hotového vizuálu kdosi jen pustil dunivý OST, což má ke kreativitě věru daleko). 3, Řada postav ve filmu nemá jakoukoliv úlohu. Jejich úkol je čistě stylistický – mají rytmizovat akční scény (viz onen rytmus záběrů výše), což funguje tak, že na 15 záběrů ze závodů připadá vždy jeden až dva záběry na stojící postavy (hlavně bachař a ti tři mechanici Stathama). Ano, je to zvrhlé, ale účinné. A za druhý utužují postavy charakter Stathama (on stoupá postupně nahoru, zatímco oni dolu), což je v jeho filmech už tradicí. 4, Celý portfolio Andersona sestává takřka výhradně z adaptací (PC) her. Jestli se má kolem roku 2050 skutečně sloučit kinematografie s interaktivními světy, tak tenhle film s bonusy a štíty sbíranými po trati je toho nechtěným předvojem. 5, Mytologie (jestli se o něčem takovém dá mluvit) Death Race spadá sice do budoucnosti, ale tematizuje současnost, jelikož reaguje na všemožný civilizační choroby a nutnost zásobovat otupělý davy čím dal tvrdším zbožím na hraně snuffu. Na rozdíl od modelu Rychle a zběsile, který Anderson s chutí převzal, ale nesleduje Velký bratr nás - naopak my sledujeme Velkého bratra, protože Orwellovy teze jsou mrtvé a nastupuje Huxley se svým: „ubavíme se k smrti; zahubí nás to, co milujeme.“ 6, Jestliže je screenplay béčkový, tak dialogy nemají daleko k céčku. Doporučil bych Andersonovi naverbovat příště na scénář odborníky a zůstat u režie. ____ Závěrem: Kdyby natáčeli Prodigy film, vypadal by nejspíš takhle. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak tento film šlapal ako profesionálne navrhnutý a do poslednej súčiastky namazaný stroj a mám taký pocit, že toto je zatiaľ najlepšia Andersonova non-brain akčná jazda. Jedno obrovské B-éčko by mohol mať film v podtitule názvu a celý dej a zmysel príbehu sa ťahá presne v tomto štýle zábavy. Treba si to jednoducho vychutnať a vôbec sa nezamýšľať nad niečím iným ako povrchnou stránkou a vonkajším obalom. Statham valcuje súperov svojim pohľadom a hlasom lepšie ako keď sedí vo svojom nadupanom a opancierovanom Mustangu a ja som sa nenudil ani počas dlhšej verzie filmu. Teším sa na DC, ktorá mi vstrekne do žíl určite o pár percent silnejší adrenalínový koncentrát. Na totálny náznak kultového počinu to však nemá, chýbali razantnejšie a hlavne viac blýskajúce sa perly v podobe hlášok, ale hlavným kameňom úrazu bola nezvládnutá rola krutej a nemilosrdnej šéfky v podaní Joan Allen. 80%. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

pristupoval sem k tomuto filmu i pres vysoke hodnoceni tady znacne skepticky. Rikal sem si, no nekdo zas chce napodobovat beckove filmy z let minulych? No to neni nic pro mne (reknu na rovinu, az na par vyjimek becka nemam moc v oblibe). tak sem k tomu usedl (k dobru bylo i to, ze sem se dival ve vysokem rozliseni :-) a v rychlem (doslova) sledu na me Anderson zacal chrlit cool scény okorenene brutalni zapletkou o jakesi ceste za pomstou. Ale za ten maly rozpocet je to az neskutecne, jake glorious zavodni sceny tu jsou. Asi to bude z duvodu nepouzivani vizualnich triku, ale i tak mi to prijde strasne levne. A dostavame se k hlavni dejove lince filmu - zavodum. Jason Statham jako tajemny zavodnik (jmena po mne opravdu nechtejte, ty ja zapominam uz uprostred deje :-D) je charismaticky jak svina, Gibson je drsnej motherfucker jak v Transformers, ostatni zavodnici jsou chudaci, Joan Allen je bitch a Natalie Portman je krasna... navigatorka. no ja proste na takovyto cool "R" filmy muzu a Anderson u mne povysuje (Predator vs Alien se mi libil taky). A druhemu dilu se opravdu nebranim. I LIKE THiS GAME 4* jinak tenhle druh filmů poznam tak, ze po jeho shlednuti mam adrenalinu o hodne vice nez obvykle ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kruté, drsné, brutální. Stará verze s Carradinem a Stallonem se tomuhle vůbec nemůže rovnat. Závody jsou supr, všechno bouchá všude se střílí a Anderson šel tak daleko, že tam jsou normálně vidoherní módy alá vjedu na políčko s mečem a dostanu zbraně..pecka přesně tohle jsem chtěl někde vidět. A do toho novodobý akční král Jason Statham v masce láme vazy spoluvězňům a dělá uhrančivý pohledy do kamery. Jason mi poslední dobou vůbec dělá radost, protože je jedinný stále věrný akčnímu žánru, když Rock hraje v dětských komediích a Vin Diesel zmizel. Death Race sice není taková anarchie jako třeba Doomsday, ale střelby do "civilů" a detailů rozsračkovaných těl rotačákem se dočkáme taky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $36,316,032Tržby Celosvetovo $74,908,349Tržby za predaj DVD v USA $21,681,958 //počet predaných kusov 1,036,676║ Paul W.S. Anderson??? Nuž čo sa dalo od tohto béčkara čakať, no nič viac než béčko, presnejšie dosť nezáživné, kde to skoro na každom kroku pripomína Mad Maxa ale dosť nevydareného. Príbeh je tak blbý až to bolí, postavy placaté ako kameň, hlášky nulové, jedine akcia ako tak prejde ale žiadne preborné novinky na tomto poli sa tiež neudejú, proste je to len kopírovanie zaužívaných trendov najväčšieho vykrádača posledného desaťročia. Škoda mohlo to byť aspoň o niečo zábavnejšie, dosť ťažko sa to dopozerávalo. /25%/ ()

Galerie (58)

Zajímavosti (40)

  • Úprava jedného sériového vozidla do takej podoby, ako ju možno vidieť vo filme, trvala mechanikom šesť týždňov. (m.a.t.o.)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 36,3 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 76 mil. (NIRO)

Související novinky

Tyrese Gibson pojede sólo

Tyrese Gibson pojede sólo

03.02.2015

Hláškař Roman Pierce z Rychle a zběsile 2 má kupu fanoušků. Není tedy divu, že na tom chce jeho představitel Tyrese Gibson postavit hereckou kariéru. Gibson se objevil třeba v Transformers nebo… (více)

Sekaná z upírů a zombíků

Sekaná z upírů a zombíků

24.07.2009

A to ve dvou videoherních adaptacích, spojených se jménem Paula W. S. Andersona. Ten se v očích některých svých odpůrců částečně rehabilitoval nářezovou Rallye smrti. Teď se vrací k sérii, kterou… (více)

Spy Hunter opět na programu dne

Spy Hunter opět na programu dne

04.06.2007

Nemůžu se ubránit pocitu opakovaného déja vu. Transformers ještě ani neměli světovou premiéru, ale už teď jako by Hollywood ovládla posedlost futuristickými auty, které na nás vystrkují všelijaké… (více)

Reklama

Reklama