Reklama

Reklama

Světlušky v zahradě

  • USA Fireflies in the Garden (více)
Trailer

Částečně autobiografické americké melodrama režiséra Dennise Lee líčí v několika prolínajících se časových rovinách osudy manželů Taylorových (Wiliam Dafoe a Julia Robertsová), jejich dětí i životních partnerů, které vyhrotí nečekaná tragédie...
Pro Lisu, jejího manžela Charlese (Julia Robertsová a William Dafoe), syna Michaela (Ryan Reynolds) a dceru Ryne (Shannon Luciová) to měla být příjemná oslava v domě Lisiny sestry Jane (Emily Watsonová). Tragická autonehoda, při níž Lisa umírá, však plány nečekaně zhatí. Na pohřbu se objevuje i Michaelova manželka Kelly (Carrie-Anne Mossová), která se svým mužem nežije, a právě ona svou přítomností otevírá Pandořinu skříňku plnou tajemství. Michaela pronásledují bolestné vzpomínky z dětství, postupně však všichni tři skrze bolest a slzy zjišťují, jak moc se navzájem potřebují, a že navzdory starým křivdám mohou znovu vytvořit rodinu. Tradiční, částečně autobiografické drama natočil scenárista a režisér Denis Lee. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (174)

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrné drama o lásce a odpuštění, kde světélkující hmyzáci poletují bláznivě, stejně jako rozdává facany nejlepší aktér Dafoe, v roli fotro-buzínka. Druhá polovina je bohužel o poznání horší,než slibný začátek a tak za tři je adekvátní hodnocení tohohle příjemného zpestření úterního večera na nova kinema... ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem měla stažený několik let a nechávala jsem si ho pořád pomalu jako na vzácnou příležitost. A moje natěšenost byla celkem k ničemu....Je to takové "lehké" a volně si plynoucí, ale hlavně mi to přišlo dost slabošské, jelikož sice s happyendy nemám problém, ale to, co udělal v závěru hlavní hrdina v podání syna Michaela mi přišlo absurdní...Být celé dětství týrán a šikanován svým otcem a nakonec to zabalit a zapomenout na to - přišlo mi to stupidní. Jak bylo již zmíněno - prolínání se časových linií nebylo nějak znatelně odlišené, jelikož tam nebyly extrémní změny v oblečení či interiérech, tudíž to bylo lehce zmatečné. Dávám tomu lepší 2*. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Výborně herecky obsazené, výborné téma. Bohužel jsem třičtvrtě filmu řešila, kdo je komu bratr, teta, apod. Asi je to mým dlouhým vedením. Vzhledem k tomu, že určité pasáže z filmu na mě skutečně zapůsobily, dám ****. Koukám, že i ten, co psal obsah v tom měl trošku guláš - Emily Watson určitě není dítě Julie Roberts, ale právě sestra, zprvu rebelující, která se z nepochopitelných důvodů usadí s celou svoji rodinou v domě, ve kterém bydlí i psychopatický manžel J.R. - Willem Dafoe, se kterým se bytostně nesnáší. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočené drama, kterému k dokonalosti ale chyběla větší intenzivnost. Vždycky když si neznámý režisér vezme do parády takhle silné téma, a k tomu tolik hvězd, mám obavy, aby to nepodělal. Tentokrát měl ale scénář i režii Dennis Lee zjevně pevně v rukou. Ryan Reynolds tady dokazuje, že je film od filmu lepší, zbytek herců už jsou zavedené firmy, které jen tak nezklamou. Konec naštěstí taky nevyšuměl do prázdna, takže já jsem naprosto spokojená. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Dětský a dospělacky svět jsou natolik odlišné, že se v nich člověk - a lidské city - někdy ztratí. Smrt jedné ženy (matky, sestry a tety v osobě Julie Roberts) zamíchá kartami života všech zúčastněných. Co je ale hlavním kladem tohoto filmu je ta naděje na konci. Že i když je člvoěku někdy hodně úzko, že jeho rodina je tu pro něj. Hvězdně obsazené Fireflies in the Garden jsou spíše artovým snímkem, nicméně musejí nadchnout i mainstreamového diváka. Měla-li bych ale vytknout nějakou chybu, pak je to počáteční zmatenost. Dobrou půlhodinu jsem měla zmatek v tom, kdo je kdo... Tohle prolínání dvou časů zkrátka není úplně šťastné řešení. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Kritici Dennisovi Leemu vyčetli, že jednotlivé časové roviny ve filmu splývají a jsou nepřehledné - s výjimkou modelů aut je totiž od sebe neodlišuje téměř žádný rozdíl v designu šatů nebo budov. (curfew77)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2008 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Film se má podle scénáře odehrávat v "nejmenovaném městečku na Středozápadě nedaleko Chicaga", natáčel se ovšem v Texasu, což je z exteriérových scén docela dobře patrné. (curfew77)

Reklama

Reklama