foto

Julia Roberts

  • nar. 28.10.1967 (48 let)
    Smyrna, Georgia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Julia Fiona Roberts, narodená 28.10.1967 ako dcéra príležitostnej herečky a predavača vysávačov, má dvoch starších súrodencov - brata Erica a sestru Lisu. Keď mala Julia štyri roky, rodičia sa rozviedli a o šesť rokov na to jej otec zomrel na rakovinu. Vďaka silným dioptriám a veľkým ústam si počas dospievania užila veľa posmeškov. V tom čase mala veľký sen - stať sa veterinárkou. Po ukončení Campbell High School sa spojila s dvomi staršími súrodencami a spolu navštevovali hodiny herectva.

Po menších rolách v seriáli CRIME STORY a filme SPOKOJNOSŤ sa spolu s bratom Ericom objavila v snímke MYSTIC PIZZA, kde hrala čašníčku v pizzérii. O rok neskôr zažiarila vo filme OCEĽOVÉ MAGNÓLIE, ktorý jej priniesol prvú nomináciu na oscara. Hrala v ňom s vtedajším snúbencom Dylanom McDermottom. Rok 1990 a rola prostitútky vo filme PRETTY WOMAN urobili z Julie superstar prvej kategórie. Pri filme HRÁČI SO SMRŤOU sa zoznámila s Kieferom Sutherlandom, ktorý opustil svoju ženu a presťahoval sa k Julii. Svatba bola zrušená Juliou tesne pred termínom, lebo sa dozvedela o snúbencovom podvode. Rany si hojila s Kieferovým kamarátom Jasonom Patrickom, s ktorým ušla do Írska pred novinármi. Medzitým sa v kinách objavil úspešný film NOCI S NEPRIATEĽOM. Po rozchode s Patrickom sa objavovali správy o Juliinej závislosti na drogách. Po ďaľších filmoch ako ZOMRIEŤ MLADÝ alebo HOOK sa Julia na dva roky takmer úplne vytratila z kín.

Úspešný comeback zaznamenala v roku 1993 s filmom PRÍPAD PELIKÁN na motívy románu Johna Grishama. Po tomto výraznom úspechu však prišlo niekoľko menej vydarených filmov ako I LOVE TROUBLE alebo PRET-ˇA-PORTER. V júni 1993 sa slečna Roberts prvý krát vydala a to za o šesť rokov staršieho speváka Lyle Lovetta. Rozvod prišiel po dvoch rokoch spolu s filmom Woodyho Allena VŠETCI HOVORIA MILUJEM ŤA a MICHAEL COLLINS. Určite úspešnejšie ako Juliine krátke vzťahy boli jej ďaľšie filmy SVATBA MOJHO NAJLEPŠIEHO PRIATEĽA, SPIKNUTIE, DRUHÁ ALEBO PRVÁ či NOTHING HILL. Po boku Richarda Gereho sa objavila po druhý krát vo filme NEVESTA NA ÚTEKU a v roku 2000 si zahrala vo filme podľa skutočnej udalosti ERIN BROCKOVICH. Hrala tu drzú slobodnú matku, ktorá sa svojským spôsobom zamestná ako asistentka v advokátskej kancelárii, kde odhalí ekologický škandál, preslávi seba aj svojho zamestnávateľa a vysúdi doteraz najvyššie odškodné v americkej justícii. Film priniesol Julii cenu akadémie za najlepšiu herečku a definitívne ju zaradil medzi najlepšie platené herečky Hollywoodu.

V roku 2001 prišli snímky MEXIČAN, ZLATÍČKA PRE KAŽDÉHO a DANNYHO PARŤÁCI. Toto obdobie znamenalo pre Juliu aj ďaľší rozchod, tentoraz s Benjaminom Brattom. O rok neskôr si však našla náhradu - Dannyho Modera, ktorého si aj vzala.

Jacob "boytoy" Garrik

Herecká filmografie

2016 Hra peněz
Svátek matek
2015 Tajemství jejich očí
2014 Stejná srdce (TV film)
2013 Blízko od sebe
2012 Sněhurka
2011 Láska, svatba, manželství
Moje krásná učitelka
2010 Jíst, meditovat, milovat
Na sv. Valentýna
2009 Dvojí hra
2008 Světlušky v zahradě
2007 Soukromá válka pana Wilsona
2006 Mravenčí polepšovna
Šarlotina pavučinka
2004 Dannyho parťáci 2
Na dotek
2003 Úsměv Mony Lisy
2002 Grand Champion
Hollywood, Hollywood
Milujte svého zabijáka
2001 Dannyho parťáci
Ellen Show, The (TV seriál)
Mexičan
Zlatíčka pro každého
2000 Erin Brockovich
1999 Nevěsta na útěku
Notting Hill
1998 Druhá nebo první
In the Wild (TV film)
1997 Spiknutí
Svatba mého nejlepšího přítele
1996 Mary Reilly
Michael Collins
Všichni říkají: Miluji tě
1995 Before Your Eyes: Angelie's Secret (TV film)
Síla lásky
1994 Pret-A-Porter
Přátelé (TV seriál)
Zbožňuju trable
1993 Případ Pelikán
1992 Hráč
1991 Hook
Noci s nepřítelem
Zemřít mladý
1990 Hráči se smrtí
Právo a pořádek (TV seriál)
Pretty Woman
1989 Červené jako krev
Ocelové magnólie
1988 Baja Oklahoma (TV film)
Mystic Pizza
Spokojenost
1987 Požární akademie
1986 Crime Story (TV film)
1984 Miami Vice (TV seriál)

Dokumentární

2011 Po svém (TV film)
2010 Hope For Haiti Now (koncert)
2008 Fields of Fuel
Fuel
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
2006 Annie Leibovitz: Život objektivem
2004 Řekni jim, kdo jsi
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
2001 Joan Rivers: The E! True Hollywood Story (TV film)
2000 In the Wild: Horsemen of Mongolia with Julia Roberts (TV film)
Svět filmu: Ingmar Bergman
1997 50,000,000 Joe Franklin Fans Can't Be Wrong - a.z.
1994 A Century of Cinema
1993 In the Wild (TV seriál)
1988 Telenoticias (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
1982 Nature (TV seriál)

TV pořady

2015 The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2014 Grammy Awards 2014 (TV pořad)
HuffPost Live Conversations (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
66. Emmy Awards (TV pořad)
86. Annual Academy Awards (TV pořad)
2013 The Hollywood Reporter Roundtables (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
2011 The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 74. Annual Academy Awards (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
Howard Stern (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace