Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Môj obľúbený herec Denzel Washington sa ukázal už v niekoľkých pročernoských filmoch, aby nám všetkým dokázal, že sú to superinteligentní a slušní ľudia. Čo nikto v 21. storočí ani nepopiera a neviem pre koho ten film bol, ale Denzel sa po jeho natočení mohol opäť kľudne usadiť v svojej peknej pohovke vo vile v Los Angeles a rozmýšľať o tom, ako sú tí afroameričania stále tak kruto prenasledovaní. Ako by nevidel, že v horných vrstvách vedeckej elity sa nachádza napríklad aj zástupca jeho menšiny, raper B.O.B., ktorý úplne vážne tvrdí, že zem je plochá a lety do vesmíru sú podvod: https://edition.cnn.com/2016/01/26/entertainment/rapper-bob-earth-flat-theory/index.html ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemohlo ma zaujať také schematické a čierno-biele rozprávanie o príbehu, ktorý sa mal odohrať v tridsiatych rokoch minulého storočia. Denzel Washington si asi neuvedomil, že prílišné tlačenie na pílu v rasových otázkach pôsobí skôr kontraproduktívne. A tiež to, že nie všetko, čo bolo nakrútené musí byť aj použité v hotovom filme. Vystrihnutie polhodiny by filmu určite prospelo. ()

Reklama

Biggy 

všechny recenze uživatele

Co by se jiného dalo čekat od vynikajícího Washingtona, než procítěné drama s jeho hlavním a skvělým hereckým obsazením. V poslední době má čím dál tím lepší filmy a zařadil se mezi TOP5 u mých herců. Mrzí mě jen, že si ho veřejnost až tolik nevšímá a co se týče oscarů. tak na tom také není zrovna nejlépe v porovnání s tím, jaké výkony ve filmech podává. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington má evidentne slabosť pre skutočné príbehy a obzvlášt pre skutočné príbehy o významných amerických černochoch, ktorí silno ovplyvnili svoju dobu alebo aj celé americké dejiny. A okrem toho má ešte takú malú úchylku - pravdepodobne chce, aby si verejnosť pri spomenutí na tieto osobnosti vybavila práve jeho tvár. Tak ho poznáme už ako Malcolma X, Rubina "Hurikán" Cartera, futbalového trénera Hermana Boone-a a najnovšie aj ako významného vysokoškolského profesora Melvina Tolsona. Vo svojich úlohách takmer vždy podáva výborné herecké výkony a inak tomu nie je ani v prípade The Great Debaters. Z Washingtona priam srší charizma a prekonáva aj Foresta Whitakera (i keď je pravda, že ten dostal aj omnoho menej priestoru). A celkovo, herci predstavujú na celom filme to najväčšie pozitívum, aj "debatéri" podávajú skvelé výkony. Film síce niekedy takmer skĺzne do zbytočnej moralizácie, no nikdy to nie je za hranicu znesiteľnosti. Celkovo príjemný zážitok. 8 / 10. P.S.: Aj keď sa môže zdať, že film má výpovednú hodnotu len o nutnosti (rasovej a inej) tolerancie, inšpiráciu si z toho môže zobrať aj naše školstvo - podstata týchto debatných krúžkov a súťaží (= naučiť deti a mladých ľudí kreatívne a kriticky myslieť a svoje názory potom šikovne vyargumentovať) totiž na našich školách, založených na memorovaní a encyklopedických vedomostiach, zúfalo chýba... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $30,236,407Tržby Celosvetovo $30,261,293Tržby za predaj DVD v USA $$24,441,834║ Denzel Washington len potvrdzuje že je rovnako zručný za kamerou ako aj pre ňou, pekný silný film, vie si vybrať silné témy /70%/ ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Skutočný tím Wiley College sa preslávil tým, že za 15 rokov prehral len 1 diskusiu zo 75. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Bostone a Cambridge (Massachusetts, USA), Mansfield a Shreveport (Louisiana, USA) a v Palestine a Marshalle (Texas, USA) od 13. mája 2007. (Arsenal83)
  • Piesne pre soundtrack k filmu osobne vybral Denzel Washington z viac ako 1000 piesní. Ide kompletne o prerábky tradičných bluesových a gospelových piesní z 20. a 30. rokov 20. storočia. (Arsenal83)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama