Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Žádný válečný konflikt nemá smysl. Ať už je jakýkoliv, vždycky to odnesou pouze civilisté, kteří za nic nemohou. Nesnáším vraždění civilního obyvatelstva. Francouzi se svých kolonií vzdát nechtěli. Opustili Alžír až v roce 1961 a to na základě tzv. evianských dohod. Každý národ má právo na své vlastní sebeurčení. Člověk by neměl zotročovat člověka a profitovat z toho. Díky to mu to snímku si můžeme udělat představu, jak to tam vypadalo. Rozhodně to nebyla procházka růžovým sadem. Bylo zde poměrně málo bojových scén, ale za to byly natočeny precizně. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Francouzi válku natočit umí, o tom není nejmenších pochyb. K období koloniálních bojů o odtržení Alžírska se teď můžeme přichomýtnout i my, a rozhodně to nebude procházka růžovým sadem. Munice je čím dál méně, všudypřítomný písek štípe do očí, a ze spojence se rázem může stát nepřítel na život a na smrt. Mezi nepřáteli je velmi podařený pohled na důležitou část historie jedné z nejvyspělejších zemí Evropy. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Psychologickou stránku filmu hodnotím velmi vysoko, popis proměny idealistického důstojníka v nepřátelském prostředí v citově otupělého veterána působí velmi reálně. Bohužel jako válečný film snímek docela selhává. I přes nesporně dobrou technickou stránku se akční scény sestávají vždy z toho samého - jednotka jde, z krytu na ní zaútočí Alžířani, pár jich pobijou a Francouzi si vlastně ani pořádně nevystřelí. Zkrátka stále stejné amatérské jednání. Z toho důvodu nemůžu dát víc. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Spočiatku v dobrodružnejšom štýle európskych vojnových filmov, napokon ale príde aj snaha o vojnovú psychodrámu v štýle Hollywoodu. Pozerá sa na to dobre, herci sú sympatickí a film si neberie servítky... Len škoda, že príbeh sa vyvýja presne tak, ako čakáte od začiatku... Vojna v Alžírsku je dôležitá téma, ale chcelo by to lepší príbeh, resp. originálnejšie postavy... ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak určitě jednoznačně oceňuji, že jsme se podívali do nové, exotické lokace a tak nedostáváme jen další pohled na Američany, Brity, Afghánistán či Vietnam. Ale zároveň je Siriho film tak naprosto nudně standardní a zaměnitelný, že jsem si ještě po první hodině říkal kde je sakra ta Diane Kruger, kvůli které jsem snímek vlastně chtěl vůbec vidět. Aha, tak nic... Naštěstí v druhé polovině dojde i na nějaké ty povinné psychomomenty, které jsou zručně natočené a klasické válečné motivy, jak vystřižené z příběhu mé nejoblíbenější (literaturu plně vykrádající) videohry. 60 % ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • V několika scénách filmu se objevuje obrovská otlučená helikoptéra. Jedná se o helikoptéru Sikorsky H-34 (S-58). Ve filmu je použita pro potřeby výsadku a lékařské evakuace vojáků. V krátkém záběru filmu se objevuje helikoptéra se dvěma rotory Piasecki (Boeing Vertol) H-21B Workhorse. (Posheidon)
  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)

Reklama

Reklama