Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (430)

predators 

všechny recenze uživatele

Útěk ze Sibiře, ale s pořádnýma kvérama. Místy hodně nereálné, obzvláště tehdy, kdy se pětice mariňáků postaví tváří v tvář talibáncům a na 50 metrů do sebe začnou pražit brokama. Jaké myslíte, že bylo ramboskóre? V kině bych se bál, že u toho usnu. Doma jsem se díval ve tři odpoledne, to se dalo vydržet. 50% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pre špičkovú militantnú akciu z blízkeho východu tu máme Čierneho jastraba. Pre poznávanie ľudí pri putovaní za slobodou cez Himaláje zasa Útek zo Sibíri. Špeciálna jednotka je ich francúzsky hybrid - nie vyslovene nudný, ale v akcii nevýrazný, a v rozprávaní príbehu plytký ako mláka na afgánskej púšti. A mermomoci sa nás snaží dojímať umieraním postáv, o ktorých nám nič nepovie. Herecky fajne zostavený mega-gíč. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Seru to, původně sem dal 3 hvězdy no musím zvýšit na 4, nemůžu za tady to omezené hvězdičkováni a punktováni snímku. Taky mne sere ta nesmyslnost, kterou tady čarovně zobrazila Diane Kruger v cele své kráse, jak všichni kvůli feministické kačeně skákali pod kulky. Proč by mněl trpět Djimon a jeho družina kvůli ní, no ne?! Obzvlášť miluju, když se tyto "ženy" snaží vnucovat své návyky, moudrosti a všeznalost ve světě s úplně jinou mentalitou, následně absolutně nechápou, že se potkají s odporem a jejich cenné znalosti zůstanou nedoceněni. Tady tahle Elsa mněla štěstí, že pochází z tak hrdé krajiny jako sou Francouzi, poněvadž ty hned vyšlou zvláštní komando, které kvůli ní hned prořídí své řady. Vahám jak prase no 7/10 si tady tohle zaslouží no Elsu bych vlastnoručně vyflaskal. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Celý príbeh sa dá zhrnúť do jednej vety: teroristi unesú v Afganistane novinárku a francúzska špeciálna jednotka ju ide zachrániť. Bolo by to však príliš jednoduché, ak by sme to zobrali len takto. Hoci je príbeh jednoduchý, predovšetkým je poctou všetkým novinárom, ktorí nám približujú dianie v konfliktných oblastiach a taktiež vojakov, ktorí nasadzujú životy pre záchanu druhých. Debutujúci režisér zvládol svoju prácu na výbornú, ale dopomohla mu krásna kamera. Tá sa síce príliš vyžívala v leteckých záberoch, dokázala však priblížiť scény z nezvyčajných uhlov a mala zmysel pre estetiku. Tento francúzsky príspevok sa vydaril a široké plátno zážitok len umocní. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Začalo to neskutečně slibně záběry na sestavu francouzských bojových a transportních vrtulníků letících s francouzskou speciální jednotkou na misi kdesi v Kosovu. Odtud se po jejím splnění a bližším seznámení se členy elitního zásahového teamu přenášíme do Afghánu, kde byla unesena francouzská novinářka píšící o strašné situaci žen v této zemi ovládané Talibanem. Děj se slibně rozjížděl a já si slastně pomlaskával, protože tohle já mám zkrátka rád. Vše bylo super kamera, čarokrásné záběry na hory, velmi zdařilý doprovodný soundtrack i herecké výkony členů speciálních sil. SPOILER. Jenže pak když team nedorazil včas na EP se tvůrci rozhodli z hodně nadupaného akčního filmu - udělat snímek dobrodružný. Opravdu nechápu jak nemohla tato jednotka mít záložní plán pro případ, že se něco posere což u tohoto typu misí je více než pravděpodobné. Podle mého mohli záchranné teamy přeživší 100 x vyzvednout. Také pochybuji, že by je prostě francouzská armáda jen tak škrtla ze seznamu. Výcvik každého takového muže stojí miliony dolarů. Je to armádní elita vybraná z těch nejlepších. Ani Francie nemá těchto jednotek tolik, aby jednu zkrátka nechala někde na šutrech na hranici s Pákistánem. Do toho nám pak vstoupí návštěva hodných vesničanů, odplata zlých i nepochopitelný návrat do vesnice pro záchranu těch hodných. Jsem si jist, že speciální jednotka by si jídlo sehnala jinak než že by si šla vyměňovat čepice do vesnice plné bubáků v bůrkách (třeba hodnýc). Ne každý muslim je terorista, ale skoro každý terorista je muslim řekl kdosi a jsem si jist, že i ve Francii to vědí moc dobře. Přechod hor a pouští by co se týče přírody byl krásný, ale z hlediska filmu mu to ubíralo na spádu... Přestřelky byly hojné místy skvělé, místy podivné, jednotka se ve filmu často nekryla a po ruském vzoru hordy místy opravdu tupých dušmanů nabíhajících v houfech kosila po desítkách ve stoje. Závěr s admirálem a reportérkou ve vrtulníku... mno... Také mne tam prudily ty černé prostřihy mezi jednotlivými dny... Škoda, rozjezd měl neskutečné grády i supr potenciál, hrdinové měli všichni to správné charizma, novinářka byla ta správná modrooká blonďatá kočička pro kterou by tam člověk snad i jel, ale jak moc byla cítit z celé jednotky a velení profesionalita na začátku, tak v závěru úplně vyprchala a to asi filmu nejvíce uškodilo. Ale i tak je to napínavý moderně natočený dobrodružně-akční snímek o záchraně novinářky ze současného Afghánu. U mne je to za 3 poctivé hvězdy. * * * ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Útočné pušky speciální jednotky byly převážně Colt M4A1 ráže 5.56x45mm s kolimátory Aimpoint CompM4. Elias (Raphaël Personnaz), odstřelovač jednotky, byl vyzbrojen kromě své odstřelovací pušky útočnou puškou Colt Model 727 "M16A2 carbine" ráže 5.56x45mm. Kolimátor měl upevněný na transportní rukojeti, jelikož není odnímatelná. Velitel Kovax (Djimon Hounsou) byl vyzbrojen italskou puškou Beretta ARX-160 ráže 5.56x45mm, která se řadí mezi zbraně vojáka budoucnosti stejně jako americký SCAR, MASADA nebo česká puška CZ 805 a do služby se dostala teprve v roce 2008. Její nesporná výhoda je schopnost operovat i během obojživelných akcí. (c.tucker)
  • Natáčelo se ve Francii v Paříži, v Caylus a v Tarn-et-Garonne. Záběry z Pákistánu a Afghánistánu byly pořízeny v oblasti pohoří Pamír v Tádžikistánu a záběry hlavního města pochází z města Dušanbe. Některé scény byly natáčeny také v malém africkém státě Džibuti sousedící s politicky nestabilním Somálskem. (c.tucker)
  • Herec Raz Degan, který ztvárnil vůdce místní povstalecké skupiny Talibanu Zaiefa, je původem z Izraele a má bohaté vojenské zkušenosti z tří leté služby v izraelské armádě IDF (Israel Defense Forces). (c.tucker)

Reklama

Reklama