Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

sharky 

všechny recenze uživatele

82% Drsný a syrový vizuální koktejl, ktery me na 100% vtahnul. Jen myslim, ze si scenariste urvali přiliš velký krajíc. Natočit francouzský film kteritizujici valku, kterou Francie přes 30 let popirala a cenzurovala, je věc obtížná a tak tyto fakta pouze konstatují titulky. Většina príběhu se točí kolem konfrontace mladého idealistického poručíka s mučením i násilím a kolem ostříleného drsného seržanta, kterému postupně přeskočí v hlavě. Herci a kamera odvádějí stoprocentní práci, marocká krajina (film se netočil v Alžírsku) je nádherná, takže děj je celou dobu až tak nějak méně podstatný v druhém plánu. Ale jelikož film nenudil a výpovědní hodnota obrazu byla více než působivá, nevidím důvod, proč to tvůrcům příliš vyčítat a nedat 4 *. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Následující řádky píšu za svitu svištících kulek.Příběh fracnouzské skupiny vojáků uprostřed bojů s partyzány v Alžirsku. Krásná ukázka toho, jak válka změní člověka plného ideálů. Poručík Terrien, který se dostává do skupiny pod vedením četaře Dougnaca, postupem času poznává, jaké to je ve válce, když mu jeho vojáci umírají pod palbou nepřítele. Z hlavních rolích se mi především líbil výkon četaře Terriena v podání Alberta Dupontela. 110V donutí říct pravdu a já je ani nepotřeboval ;-) ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $3,885,069║ Na Francúzsku produkciu je tento film dosť silná káva a konečne vojnový film čo je niečo hoden a nielen nejaký povrchný vykvas ako býva zvykom posledné roky. A práve tu okrem technickej stránky, dominuje aj ponurý príbeh poukazujúcu na zákernosť vojny, kde sa moc servítok pred ústa nedáva. Výhodou filmu je aj kľudnejší rozbeh na úvod aby nám bolo zrejmé kde sa príbeh bude odohrávať a v akom duchu sa bude formovať aby z toho v konečnom dôsledku vznikla silná dráma o ľudských osudoch. „Vojna je hnusná, zákerná vec, kde sa neberie ohľad na nič a o tom akú ma skutočnú tvár, nám ukáže tento film.“ /100%/ ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Pro Čecha je tento film možná trochu rozvláčný, ale pokud si přečte závěrečný titulek, pochopí, že pro Francii je to žhavé téma. Bernard Henri-Levi prohlašuje, že se Francie musí vyrovnat se třemi historickými událostmi - Vichy, Mai 68 a válkou v Alžírsku. Mezi nepřáteli je jeden z pokusů rozproudit diskusi. Snaží se být realistický, snaží se popsat život a postupné umírání duše vojáků (návštěva ve Francii), a tak místo výbušné akce je tu spíše pomalé vtahování diváka do zvláštní situace bojů v Alžírsku. A mám k tomuto filmu sentimentální náklonost - byl obsahem mého prvního exposé oral v rámci FLE. ()

Miki8888 

všechny recenze uživatele

Nudné to rozhodně není, alespoň pro ty, kteří si pod válečným filmem nepředstavují pouhé pobíhání panáčků se samopalem a neustálé lítání kulek. Jestli očekáváte jen to, tak to si radši jděte zahrát střílečku na PC. Z psychologického hlediska poměrně náročný snímek. Důkazem toho je mučení, znetvořená těla, nenávist, posedlost a bláznovství. Válka ať už jakákoliv je hnus. Váhám mezi 4/5 *. Nakonec prostě nerozhodně 4,5* ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Zbraně používané ve filmu na francouzské straně byly samopal MAT 49, puška MAS 1936, lehký kulomet BREN a samopal Thompson. (K98)
  • Celý film bol natočený v Maroku. (MikaelSVK)
  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)

Reklama

Reklama