Reklama

Reklama

Původně čtyřdílná televizní minisérie natočená podle scénáře Petere Birrose a Lukase Moodyssona „Nová země“ byla později sestříhána do dvouhodinového filmu. Výsledkem je silný příběh o přátelství a lásce.Vyprávění o 15 letém somálském chlapci Alim, který se setká se 40 letým Íráncem Massoudem, začíná v uprchlickém táboře ve Skåne. Poté, co jsou svědky brutálního vyhoštění, rozhodnou se, že z uprchlického tábora odejdou. Z útěku se stane fantastické putování letním Švédskem. Na cestě se setkají s Louise, bývalou Miss Švédska, která také ztratila půdu pod nohama. Sledujeme pak dobrodružnou jízdu ve staré zrezivělé mazdě, při které tito tři lidé poznávají Švédsko, Švédy, přistěhovalce, jeden druhého a nakonec i sebe sama v úplně nové perspektivě. (lenuse)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství a životě uprchlíků v cizí zemi. Mladý Somálec Ali a Íránec Massoud se při pohledu na opakované deportace rozhodnou utéct z uprchlického tábora ve staré kraksně a právě zde začíná jejich cesta napříč Švédskem plná dobrodružství a zážitků. Oba mají jiné cíle a nově zaslíbená země pro každého představuje něco jiného. Na své pouti poznají švédskou společnost jako takovou i její rozdílné společenské vrstvy. Trochu netradiční road movie se zajímavou kamerou, charaktery jsou dobře zahrané, najdete zde zábavu, ale i dojemné okamžiky, ke kterým patří právě výborný konec tohoto snímku. (8/10) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Já sice vím, že to k žánru road movie tak nějak patří, ale stejně mi tyhle filmy, ve kterých hlavní hrdinové během pár dní potkají několik různě extrémních lidí a nikoho ani vzdáleně normálního, připadají podivně vykonstruované. A díky tomu už na mě tolik nepůsobí ani závěrečné klišé. Navíc mám dojem, že Íránec i somálský kluk měli lépe napsané role, ta třetí byla prostě jen prsatá Švédka. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Imigrační roadmovie. Dobrodružství dvou ilegálů na cestě Švédskem. Nemají kam jít, kde spát a nesmí se nechat chytit. Potkávají spoustu lidí v dobrém i zlém, ale hlavním setkáním je bývalá modelka Louise, která tomu dá šťávu a jiný rozměr. Nečekejte ale žádnou velkou srandu, pořád je to především příběh lidí, kteří nemají domov. I když je štěstí pomálu, občas se usměje a je třeba si toho vážit. A nejvíc na světě je prostě přátelství. 80% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Niečo ako Svěrákova Jízda, ale živočíšnejšie, hektickejšie, úprimnejšie, otvorenejšie a emocionálnejšie. S krásne precítenými a oddanými hereckými výkonmi. Už dávno som nevidel kameru a strih tak silne a tak presne napojenú na pocity postáv (množstvo detailov tvárí). Veľmi príjemné prekvapenie, ktoré sa nepotrebuje hrať na “artovku” a k divákovi prehovára univerzálnym jazykom. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o zivote uprchlikov v cudzom state, tentokrat vo Svedsku - ne zeby sa Svedsko rutilo do zahuby, to ne, ale to multi kulti dlho fungovat nebude - a hlavne ne bezproblemovo : 70 % ()

Galerie (2)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama