Reklama

Reklama

Na opuštěném místě

(festivalový název)
  • USA In a Lonely Place (více)
Trailer

Obsahy(1)

In a Lonely Place - zoufalý příběh strachu a vlastních pochyb v Hollywoodu. Dixon Steele (Humphrey Bogart), upadající scénarista trpící vyhořením vlastní kreativity, je najat pro adaptaci aktuálního knižního bestselleru. Namísto přečtení knihy požádá šatnářku (Martha Stewart) ze svého oblíbeného klubu o jednoduché převyprávění příběhu. Druhý den ráno je dívka nalezena brutálně zavražděna a Steele je pro policii hlavním podezřelým, nicméně aspirující herečka ze sousedství Laurel Gray (Gloria Grahame) mu poskytne slušné alibi a postupem času mezi ní a Steelem vzniká láskyplný vztah, který je však postupně nahlodáván podivným chováním scénáristy a jeho agresivní povahou, a vznikají pochyby, zda šatnářku skutečně nezabil on. (OG_Swifty)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

InJo 

všechny recenze uživatele

Bogart v roli "osudového muže" - inteligentního, umělecky kreativního cynika s násilnickými sklony. Škoda, že film není delší, aby měla hlavní postava ještě více prostoru, protože je díky své charakterové komplexnosti a přesvědčivému hereckému podání radost ji sledovat a poslouchat. A detektivní linie mohla být využita a dořešena přeci jen o trochu zajímavěji. 80 % ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Když na scénu vpluje Laurel Gray v podání velmi pohledné Glorie Grahame, říkal jsem si , ach to bude garbovsky silná mrška, která Bogartově charismatu orosí vysoké čelo. A i na policejní stanici mi z ní vstávaly chlupy na zádech (rozuměj mrazilo), ale  pak ten jeho "hezký obličej" políbila a najednou šla Nanynka do zelí, která se z každého jeho zamračení může zbláznit a pak když se projeví nejen jako lehce labilní magor, ale možná i rváč!, tak je z ní hotová hromádka neštěstí.  Časově sice není příběh nijak ohraničen, ale víc než jako několikatýdenní vyprávěnka to na mě nepůsobilo, což na uvěřitelnosti takhle zásadních změn charakteru moc nepřidává. Ale to jsou holt léta padesátá (nebo mé špatné vnímání, přiznávám) a skutečná emancipace byla ještě mýtem a pohádkou pro malé princezničky.   Ovšem formálně je to dokonalý pomalý noir, kde si ono melodrama v prizmatu své doby lze pochopitelně užít až do samého závěru. Bogart pak pochopitelně naprosto dokonalý a  i jen  jeho  "noirová chvilka poezie" stojí za ty čtyři hvězdy. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Je to len ďalší film.......... DIALOG - FRAN - Dixon Steele !! DIXON - Ahoj Fran. Ako sa máš ? FRAN - Medzi filmami. Minulů noc som nemohla zaspať. Tak hádaj čo som spravila. DIXON - Zavolala veľa luďom ? FRAN - Len tebe. Kde si bol ? DIXON - Doma............ Musím si prečítať knihu. FRAN - Pamätáš, ako som ti zvykla čítať ? DIXON - Odvtedy som sa naučil čítať sám............ Škrtící scéna okolo 34 minuty je "Ďábelská" a podmanivá. Napínavé drama až do poslední chvilky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Z úcty k Humphreymu a k některým skvělým dialogům. Ale jinak tomu chybí zcela časová soudružnost, nevíme, kolik dní uplynulo, který je den či noc, vyprávění se pohybuje podivnými skoky. Charaktery postav jsou značně neukotvené a celá zápletka, jestli je Dix vrah, nebo ne, podaná tak strašně nešťastně a prvoplánově, až by člověk brečel. Do toho neschopná policie, které vlastně pomůže náhoda. Dalo se to rozehrát daleko víc a na víc způsobů, ale takhle je z toho selanka, která po půl hodině je vyplněna mnoha vatoidními scénami. Chybí napětí, skutečné emoce, cokoliv, co by z filmu udělalo něco trochu zajímavějšího ke koukání a kde by divák mohl více přemýšlet o vztazích postav a zápletkách. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je zajímavá hlavně ta konvence filmu noir obrácená naruby. Namísto femme fatale (a Gloria Graham by se na to tak hodila!) nastupuje homme fatale. Bogart ve své nejvyšinutější roli. Hlášky jsou výživné, ale přesto si odnáším dojem, jako by se ve filmu nic nedělo. Závěr byl očekávaný celou dobu a žádný twist, který by to zvedl z průměru, nepřišel. Filmařina je to docela slušná, scénář má slušnou porci suchých hlášek, Bogart působí trochu utahaně a Grahamová je okouzlující. Lepší průměr. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Film byl v roce 2007 zařazen do amerického Národního filmového archivu. (Mol)
  • Vo svojej eseji “Humphrey and Bogey” Loiuse Brooks napísala, že viac ako ktorákoľvek iná rola, ktorú Humphrey Bogart zahral, to bola práve rola Dixon Steela v tomto filme, čo sa najviac podobala na skutočného Bogarta, ktorého poznala. (Scevola)
  • Hoci je vekový rozdiel medzi Gloriou Grahame (Laurel Gray) a Humphreym Bogartom (Dixon Steele) 24 rokov, zaujímavosťou je, že obidvaja zomreli v rovnakom veku, a to 57 rokov. (Scevola)

Reklama

Reklama