Reklama

Reklama

Okamžik vzkříšení

  • Německo Adam Resurrected (více)

Obsahy(1)

Okamžik vzříšení vychází z jedné z nejuznávanějších knih v dějinách Izraele. Popisuje dojemný příběh znovuobjevení života po traumatických událostech 2. světové války. Film je provokativním příběhem o přátelství a vykoupení, neuctivosti a zármutku, lidech a psech... a boji o příčetnost ve světě, který se zdá být už zcela šílený. Adam Stein (JEFF GOLDBLUM) býval populární hvězdou německého kabaretu. Nyní, na počátku 60. let, žije v experimentálním ústavu pro duševně choré v Negevské poušti v Izraeli. Inteligentní, manipulativní, talentovaný a nespoutaně svobodomyslný Adam vítězí nad svým lékařem (DEREK JACOBI, nominovaný na Zlatý glóbus), odbojně vede své spolupacienty, koketuje s okouzlující sestřičkou (ceněná izraelská herečka AYELET ZURER) a odolává všem pokusům o léčbu. Pak se ale Adam v ústavu setká s malým chlapcem, který věří, že je pes. Díky tomu se mu vrátí otřesné vzpomínky na události, které jím otřásly před více než patnácti lety. Jeho vlastní identitu tehdy zpochybnil nacistický velitel (WILLEM DAFOE, dvojnásobný nositel nominace na Oscara). Dokáže tento chlapec pomoci Adamovi získat zpět jeho lidskost? [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a z hlediska příběhu originální drama zachycující trauma z koncentračního táboru, kterým se Adam Stein v podání Jeffa Goldbluma doslova proštěkal. Hluboké ponížení, kterému byl v koncentráku vystaven se na něm promítá i řadu let po válce a my se díky nepřehrávajícímu a přesnému Goldblumovi můžeme ponořit do tohoto tragického příběhu. Bohužel režisér Schrader nedá divákovi moc šancí, aby si se Steinem jeho trápení plnohodnotně prožil a některými pasážemi dokonce nudí, v jiných situacích nevolí správnou vypravěčskou strukturu a na film se vlastně dokukáte jen z úcty k hlavnímu hrdinovi. Jedno vám film každopádně opět připomene, a to že peklo a ponížení v koncentrácích zlomilo a usmrtilo desetisíce silných a úžasných lidí, a pro lidský odpad jako komandant Klein neexistuje adekvátní trest. Bezkrevné drama se silným tématem... 50% ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Silný film, ve kterém najdu jen málo scén, které by nemusely být. Mezi ně patří milostný poměr mezi Adamem a ošetřovatelkou....Naopak, za nejsilnější považuju scénu obvinění Adama jeho zetěm. Ten pocit bezmoci a sebeobviňování, které vyvrcholí do toho, že se neobhajuje. Film, který nepotřebuje dramatickou hudbu, dramatické scény a kruté záběry z koncentráku....a přesto každý divák musí chápat. Film, který vlastně nekončí závěrečnými titulky, ale určitě bude pokračovat v mysli diváka. Kde je hranice pudu sebezáchovy sebe a blízkých, kde je hranice důstojnosti, ..... ale, může vlastně pochopit, kdo neprožil? ()

Reklama

sethi 

všechny recenze uživatele

Příběh je velice silný a má náboj. Bohužel je odvyprávěn bez velkých emocí a nemohla jsem se do něj hluboko ponořit.( Kdoví jestli to ale není dobře, protože pak by mohl působit prvoplánově.) Přesto má spoustu úžasných momentů: scény s vyvoláním nemocí, scény z koncentráku, závěrečný monolog či vztah Adam-David. Jen je to nějak ledabyle poskládané. Jeff Goldblum je úžasný a i když ho znám většinou z malých rolí, tady si mě naprosto získal! ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Paul Schrader si do svého filmu Okamžik vzkříšení vybral Jeffa Goldbluma a ten roli Adama Steina zvládl na výbornou. Sanatorium pro lidi poznamenané druhou světovou válkou, tam v roli Adama exceluje je zábavný, vysoce inteligentní, ale i depresivní. Existuje i šance okamžiku druhé šance a odpuštění ?Zajimavý koprodukční počin, hodnotím 3*80%. ()

Miloško 

všechny recenze uživatele

Na jednej strane je to možno až také by som povedal smiešne čo sa stalo zo zabávača Adama Steina počas šialenosti 2.sv.vojny,ale hlavne je to smutný obraz o skupine ľudí,ktorích prekliata 2.sv.vojna poznačila natoľko že zbytok života museli prežiť v blázinci v Izraeli. Herca Jeffa Goldbluma síce moc nepoznám,ale týmto výkonom ma príjemne presvedčil. 7/10 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (1)

  • Moni Mošonov byl obsazen do role Arthura, ale kvůli rozvrhové kolizi byl nahrazen Idanem Altermanem. (ČSFD)

Reklama

Reklama