foto

Jeff Goldblum

  • nar. 22.10.1952 (63 let)
    Pittsburgh, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sympatický, vysoký syn doktora a rozhlasovej moderátorky, hráč na klavír a milovník jazzu (dodnes vystupuje v kapele). Od mladého veku behal po Broadwayi a iných doskách. V Hollywoode sa stal expertom na roztržitých vedcov v sci-fi. Začalo to Sethom Brundleom z hororového remaku Davida Cronenberga MUCHA (s hereckou kolegyňou Geenou Davisovou bol ženatý v rokoch 1987-1991), pokračovalo expertom na teóriu chaosu Ianom Malcolmom v JURSKOM PARKU, televíznym technikom Davidom Levinsonom z Emmerichovej vykrádačky Vojny svetov DEŇ NEZÁVISLOSTI (ID4) a pokračovaním dobrodružstva, ktoré začalo pred 60. miliónmi rokmi - STRATENÝM SVETOM. Jeho záľuba v sci-fi záležitostiach je badateľná už z konca 70. rokov (INVÁZIA ZLODEJOV TIEL), ale nie vždy to vyjde (temný trikový thriller SKRÝŠA PRE DIABLA o mysli prepojenej so sériovým vrahom).

Že sa dobre cíti aj v netrikových predstaveniach (na strane Zla v brosnanovke PRIANIE ZABIŤ), dokázal v dráme Lawrenca Kasdana VEĽKÉ ROZČAROVANIE o spolužiakoch, ktorí sa ako dospelí stretnú na pohrebe kamaráta, tiež Kasdanovým nádejne obsadeným westernom SILVERADO alebo MR. FROSTOM, kde v rukách tavil železo a to, že má v záhrade zakopané ľudské mŕtvoly, priznal polícii s mrazivou samozrejmosťou. Len občas má silné komerčné obdobia, inak sa pohybuje v kruhu vedľajších roličiek (kamarát Hugha Granta v remaku DVAJA V TOM, komédia s Eddiem Murphym GURU). Mihol sa v PRIATEĽOCH (kde Joey, aby dostal rolu, zadržiaval moč, aby bol jeho výkon čo najvierohodnejší), hral v rodinných MAČKÁCH A PSOCH. Krátky film LITTLE SURPRISE, ktorý režíroval, bol nominovaný na Oscara. Mimochodom, vyučuje herectvo v L.A.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2017 Thor: Ragnarok
Untitled Wes Anderson Project
2016 Den nezávislosti: Nový útok
2015 Mortdecai: Grandiózní případ
2014 Grandhotel Budapešť
2013 Le Week-End
2012 Movie: The Movie
Tim and Eric's Billion Dollar Movie
Zambezia
2011 NTSF:SD:SUV (TV seriál)
Portlandia (TV seriál)
2010 Hezké vstávání
Záměna
2009 Glee (TV seriál)
Liga snů (TV seriál)
2008 Easy to Assemble (TV seriál)
Okamžik vzkříšení
2007 Vize zločinu (TV seriál)
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2006 Man of the Year
Příběhy ztracených duší
Strach Fay Grimové
Tim and Eric: The Podcast (TV seriál)
Úkladná vražda
2004 Supermarket
Tom Goes to the Mayor (TV seriál)
Záhada jezera Lochness
Život pod vodou
2003 Abby Singer
Akce Jelcin
Dallas 362
Válečné příběhy (TV film)
2002 Běž, Ronnie, běž!
Igby
Sob Robbie a legenda o ztraceném kmenu (TV film)
2001 Festival v Cannes
Jako kočky a psi
Parfém
Zákon a pořádek: Zločinné úmysly (TV seriál)
2000 Dvojník
One of the Hollywood Ten
Řetěz bláznů
1998 Princ Egyptský
Svatý muž
Vítejte v Hollywoodu
1997 Ztracený svět: Jurský park
1996 Den nezávislosti
"Mrtvý" boss
Velký švindl
1995 Bělásek
Dva v tom
Skrýš
1994 Futurequest (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
1993 Jurský park
Opojný život (TV film)
1992 Hráč
Tajná mise
Vraždy na pobřeží
Zabít Elizabeth
1991 Láska s rybou
1990 Captain Planet (TV seriál)
Mad Monkey
Mister Frost
Podfukáři (TV film)
1989 Moucha II
Tall Guy, The
1988 Pozemšťanky jsou lehce k mání
Vibrace
1987 Life Story (TV film)
Toho doktora chci za ženu
1986 Moucha
1985 Divadlo Raye Bradburyho (TV seriál)
Do noci
Silverado
Transylvania 6-5000
1984 Dobrodružství Buckaroo Banzai napříč osmou dimenzí
Ernie Kovacs: Between the Laughter (TV film)
Popular Neurotics (TV film)
1983 Správná posádka
Velké rozčarování
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Rehearsal for Murder (TV film)
1981 Překročit práh
1980 Příběh z Ospalé kotliny (TV film)
Tenspeed and Brown Shoe (TV film)
Tenspeed and Brown Shoe (TV seriál)
1978 Invaze zlodějů těl
Pamatuj si mé jméno
Thank God It's Friday
1977 Annie Hallová
Between the Lines
Sentinel
1976 Nedokončená novela
Příští stanice Greenwich Village
Special Delivery
1975 Nashville
1974 Kalifornský holport
Přání smrti

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2015 Unity
2011 The Savoy King: Chick Webb & the Music That Changed America
2007 In Search of Puppy Love
Making of 'Fay Grim' or: How Do You Spell Espionage?, The
2005 Fear of the Flesh: The Making of 'The Fly'
Movies That Shook the World (TV seriál)
This Is an Adventure
2004 Hollywood's Creepiest Creatures (TV film)
V záři reflektorů (TV seriál)
2003 Igby Goes Down: In Search of Igby
Realizing 'The Right Stuff'
2002 Playboy: Inside the Playboy Mansion (TV film)
2001 Beyond Jurassic Park
2000 Když dinosauři vládli světu (TV seriál)
Režiséři: Robert Altman
1999 Barenaked in America
Od Hvězdných válek k Hvězdným válkám (TV film)
The Directors (TV seriál)
1997 Making of 'Lost World', The
Příběh pana Beana (TV film)
1996 Independence Day: The ID4 Invasion
Making of 'Independence Day', The (TV film)

TV pořady

2015 Late Late Show with James Corden, The (TV pořad)
Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2005 Saturday Night Live: The Best of David Spade (TV pořad) - a.z.
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Jamie Kennedy Experiment, The (TV pořad)
Last Call with Carson Daly (TV pořad)
Saturday Night Live: The Best of Will Ferrell (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Režijní filmografie

1995 Little Surprises (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(167)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace