Reklama

Reklama

Snímek zasazený do kulis 1. světové války sleduje Michaela Dunneho (Paul Gross), který se s těžkým zraněním vrací z Francie domů do Calgary. V místní vojenské nemocnici pozná citově i fyzicky zubožený Michael krásnou a tajemnou ošetřovatelku Sarah (Caroline Dhavernas). Láska na sebe nenechá dlouho čekat. Krátce na to vstupuje mladší bratr jeho milenky David (Joe Dinicol) nečekaně do armády a odjíždí bojovat do Evropy. Michael cítí jako svoji povinnost vydat se za ním a chránit ho. Oba muži se tak spolu s mnohatisícovým zástupem svých krajanů ocitají na válečném poli u Ypres v bitvě známé jako bitva u Passchendaele. Filmový příběh vypráví o vášni, odvaze, odhodlání a hrdinství těch, kdo v ní tehdy bojovali, i těch, kdo milovali. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

katasta 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tohle se Grossovi nepovedlo zrovna tak jak asi chtěl. Z celého filmu mám takový dojem, že prvotní záměr byl ukázat válku, boje, bomby, střelbu, zákopy a pobíhající vojáky. S tímto záměrem měl ovšem natočit dokument, nebo druhého vojína Ryana, a ne se pokoušet z toho dělat druhý Pearl Harbor a motat tam lásku, jen aby na to přišlo víc lidí. Ty scény z boje jsou totiž na tom filmu to nejlepší, ale tím to v podstatě končí. Celá milostná zápletka a okolní záležitosti jsou do filmu jakoby násilně nastrkané až po té, co se zrodil nápad z bojišť. Bitvy jsou pak hezky udělané, ale zbytek je mělký a umělý. I tak to ale stojí za zhlédnutí. ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

Válečná romance v kanadském podání jak má být. Té války tam zase tak moc není, ale o to výživnější a intenzivnější zážitek. Anglický pacient to není, ale i tak to stojí za shlédnutí. Téma do té doby pro mne neznámé mě doplnilo dějinné souvislosti a pouze potvrdilo, že válka ve všech podobách je něco co by si lidé měli odpustit. Ale jak zazní i ve filmu, ohně hoří protože musí, oceány se zvedají a klesají protože musí a lidé to dělají, protože jsou v tom dobří a dělají to celou dobu...nebo ne? ()

Reklama

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že se dozvím něco víc o bitvě u Passchendaele, místo toho jsem se po docela dobré úvodní scéně dočkal stupidního příběhu, ve kterém samozřejmě figurovala láska, zbytečné citové vazby a plno nudných dialogů. Později se přidala i kanadská xenofobie, nacionalismus a já nevím co všechno. Proč se z potencionálního trháku o strašlivé bitvě u Passchendaele stal nudný film, který se totálně vykašlal na výpravu samotné bitvy, a místo toho předvedl nezáživné drama z rádoby idilicky naaranžovaných kulis půvabného kanadského městečka? Jsem toho názoru, že by válečný film měl býti velkolepý, strhující a vůbec by neškodilo, kdyby i dlouhý. Tento film je pravý opak. Režisérský fail v podstatě i herecky nevýrazného Paula Grosse. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Když si pustíte posledních dvacet minut, máte to nejkvalitnější z jinak odpadové záležitosti, kde romance otravuje a kde mlčeti je zlato - ano, je to ona jediná v rámci možností obstojná válečná scéna (to kulisové zlo ve filmové podobě na začátku se raději nepočítá). Až obdivuhodně laciné, a tím ani nemyslím ten televizní look, ale všechny ty fráze, které jsou příliš silné na tak stupidní děj a špatné herecké výkony. Doporučuji jako příklad toho, jak lze úspěšně zmrvit docela zajímavou zápletku. A za tu děsnou popovou píseň (po obsahové stránce asi inspirace Celine Dion) na konci bych popravovala. Děsný. ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Nazvat Passchendaele (v češtině dokonce BITVA o Passchendaele) snímek, který se ze 70 % odehrává v Calgary (nebo co to je za prdel v Kanadě), z 15 % všude možně jinde a z 15 % u zmiňované vesnice, to už chce řádně vyvinuté tento, uměleckou licenci. Varuju všechny zájemce o historický film nebo dokonce válečné dílo - budete smutní, je to téměř čistá romantika, s dějem průhledným jak anorektická panna. Ještě ke všemu se tam dost lidí chová jak idioti, takže v zásadě kromě posledních cca 15 minut (no dobře, a 5 minut na začátku) je film obtížně koukatelný. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (11)

  • Na zhmotnění tohoto díla za 20 milionů amerických dolarů 5,5 miliony přispěla i vláda provincie Alberty. (Elleanor)
  • Snímek získal na 29th Genie Awards ocenění v kategoriích umění a výprava, kostýmy, zvuk, střih zvuku a nejlepší film. (Terva)
  • Natáčení probíhalo 45 dní, a to v Calgary, Albertě a v Belgii. (Terva)

Reklama

Reklama